Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğumaya başlayan havaların bazı hastalıkları tetiklediğini belirtti.
Bu hastalıkların başında grip ya da soğuk algınlığının geldiğini belirten Çan, 'Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar genellikle hava yolu ile bulaşır. Havaların soğumaya başlaması ve insanların daha çok kapalı mekanlarda bulunması nedeniyle bu tür rahatsızlıklara yakalanma riski artar' dedi.
Prof. Dr. Çan, gribin, soğuk havalarda büyük bir etkinlik kazandığını vurgulayarak, 'Bu mevsim grip mevsimi. Grip ve soğuk algınlığına yakalanmamak için vatandaşlarımıza genel korunma önlemleri dışında, aşılanmalarını da öneriyoruz. Grip aşısının tam zamanı. Havaların soğumaya başlamasıyla grip riski artıyor. O nedenle bu ayın sonuna kadar aşıları öneriyoruz ki antikor oluşsun ve vücut grip ile soğuk algınlığına dirençli hale gelsin' şeklinde konuştu.
-'Kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar aşıyı ihmal etmesin'-
Kronik hastalığı olanlar ile yaşlıların gribe karşı daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Çan, şöyle devam etti:
'Bu ayın sonuna kadar, en geç kasım ayının başına kadar grip aşısı olmakta yarar var. Özellikle ileri yaştakiler, böbrek yetmezliği ve kronik hastalığı olanlar aşıyı ihmal etmemeli. Risk grubundaki bu kişiler dışında öğretmenler, doktorlar gibi kalabalık ortamlarda bulunanlara, görev yapanlara grip aşısını öneriyoruz. Çünkü grip, genellikle hava yolu ile bulaştığı için kalabalık ortamlarda bulunanlar daha fazla risk altında.
Aşının yanı sıra gribe yakalanmamak için dinlenme ve beslenmeye de dikkat etmek, taze sebze ve meyveler tüketmek gerekir. Vücuda vitamin takviyesi yapmak lazım. Çünkü vitaminler vücudun direncini artırır.'
-'Grip virüsü her yıl mutasyona uğruyor'-
Prof. Dr. Gamze Çan, grip virüsünün her yıl mutasyona uğradığına dikkati çekerek, bir önceki yıl gribe yakalanmanın ya da aşı olmanın gribe karşı koruyucu olmadığına işaret etti.
Grip aşılarının son bir kaç yılın verileri dikkate alınarak hazırlanması gerektiğini de vurgulayan Çan, 'Çünkü her sene virüs şeklini değiştiriyor, mutasyona uğruyor, ufak tefek değişiklikler yapıyor. Onun için bir önceki sene gribe yakalanmış ya da aşı olmuş kişiler de hastalığa yakalanabilir. Yani kişi tekrar tekrar gribe yakalanabilir. Bu nedenle her yıl bu dönemlerde aşı olunması fayda sağlar. Ancak grip aşıları da son bir kaç yılın yapıları, verileri dikkate alınarak yapılmalı' diye konuştu.