‘Helal Sertifika’ alan firma pazar payını genişletiyor
ABONE OL

ÜRÜNLERİNE ‘Helal Gıda sertifikası’ alan firmalar, tüketici nezdinde güvenilirliklerini artırırken, öte yanda aynı oranda da ülke içindeki ihracatta pazar paylarını da genişletiyorlar. Tüketicilerin aldıkları ürünlerde helal sertifikası aramaları ve bazı ülkelerin ithal gıdalarda bu belgeyi şart koyması üzerine bu pazar içinde var olmayı hedefleyen firmalar, ürünlerine ‘Helal Gıda Sertifikası’ almaya yöneldi. 2011 yılının temmuz ayında ‘Helal Gıda Sertifikası’ vermeye başlayan Türk Standartları Enstitüsü, bugüne kadar 63 firma için 117 adet ‘Helal Sertifikası’ düzenledi. Dünya genelinde 50 ülkede akreditasyonu bulunan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) ise 2009 yılında bu yana yaklaşık 300 firmaya ‘Helal Sertifikası’ verdi.

Yıl sonu ihracat hedefi 17 milyon $

Dünya Helal Konseyi’nin (WHC) başkanlığını da yürüten GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, dünya genelinde helal gıda pazarı potansiyelinin 860 milyar dolar olduğunu, tekstil, kozmetik ve medikal ürünler alanlarıyla ele alındığında pazarın potansiyelinin 2.1 trilyon dolara ulaştığını söyledi. Büyüközer, ‘’Ancak maalesef bu potansiyelin sadece yüzde 14’ü gerçekleştirilebiliyor. Bu da gıda alanında 150-200 milyar dolara tekabül ediyor. Dolayısıyla böylesi büyük bir büyük boşluk var” şeklinde konuştu. 2009’dan bu yana GİMDES tarafından verilen sertifikalarla gerçekleşen ihracatın 2011 yılı sonunda yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu aktaran Büyüközer, bu rakamın 2012 yılı sonunda 17 milyar dolara ulaşmasını tahmin ettiklerini kaydetti.

TSE’ye helal gıda için yoğun başvuru

TÜRK Standartları Enstitüsü (TSE) helal gıdaya 2012 yılı başından bu yana sertifika vermeye basladı. Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yaptıklarını kaydeden TSE Deney- Kalibrasyon Merkezi Baskanı ve Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Husrev, “Helal Belge Sertifa sahibi olmak isteyen firmalardan yoğun talep alıyoruz” dedi.

Dini, vicdani ve sıhhi yönü var

ERPİLİÇ Zincir Marketler Pazarlama Müdürü Güney Tuna İran, Irak, Mısır, Libya, Gürcistan, Azerbaycan ve Bosna-Hersek’e ihracat yaptıklarını ve bu ülkelere ürünlerini sokabilmek için helal sertifikasının belirtilmesi gerektiğini ifade etti. Helal gıda sertifikasına sahip olmasının bir markanın tercih edilmesinde de etkili olduğunu belirtenGüney  Tuna, ‘’İnsanların bu konuda duyarlılıkları var. Bunun dışında helal gıdanın sadece dini ve vicdani yönü değil bir de sıhhi yönü bulunuyor. Bunu vicdani olarak önemsemeyen insanlar için ise  olayın sağlık ve hijyen yönü değer kazanmaya başladı. Onun için bu her kesim için önemli bir kriter” dedi.

İlk uygulayan ülke Malezya

İSLAMİ kurallara uygun olarak hazırlanan ürünlerin standardı anlamına gelen helal standardını ilk kez hazırlayarak uygulayan ülke Malezya oldu. İslam ülkeleri arasında ortak bir ‘Helal Gıda Standardı’ oluşturma çalışmaları ise İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) şemsiyesi altında Türkiye’deki toplantılarla yürütüldü. İKT üyesi ülkelerin katkıları ve İslam Fıkıh Akademisi’nin incelemeleri sonucu 3 adet helal standardı, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından kabul edilerek yürürlüğe girdi. 1999’da Jakarta’da kurulan Dünya Helal Konseyi (WHC) ise’Helal Gıda Sertifikası’ ve akreditasyon süreçlerinin standardize edilmesi amacıyla dünyada 50 ülkenin organizasyonları yürütürken, aynı çatı altında faaliyet gösteriyor.

Helal Gıda Belgesi nedir, nasıl alınır?

HELAL Belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır. Helal Belgesi alım süreci firmasına yazılı olarak ya da internet üzerinden ‘Helal Belgesi başvurusuyla başlar.  Belgelendirme firmasıyla beraber Helal Belgesi kapsamındaki ürün tiplerinin ve içerdiği bileşen bilgileri gözden geçirilir. Tesisin helal standardı kapsamında denetimi ve onaylanması yapılır. Kesimhaneler için; hayvanların tutulduğu alanların, bayıltma metodunun, doğru kesimin, kesimden önce ve sonra yapılması gereken işlemlerin helal standardı kapsamında denetimi sağlanır.  Helal Belgesi, İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası bir belgedir. 

HANGİ GIDALAR HELAL DEĞİLDİR

-Domuz/ domuz eti ve bunlardan üretilen yan ürünler,

-Uygunsuz kesilen hayvanlar ya da kesimden önce ölen hayvanlar,

-Allah’ın dışında herhangi bir tanrı ismi altında kesilen hayvanlar,

-Alkol ve sarhoş edici maddeler,

-Yukarıda adı geçen ürünlerin herhangi biriyle temas eden ürünler,

-Etçil hayvanlar, avlanmış kuşların yanısıra dışarıda kulağı bulunmayan ve karada yaşayan hayvanlar, 

-Kan ve kandan yapılmış ürünler,

-Orijinlerinin bilinmemesi sebebiyle helal ya da haram olarak sınıflandırılamayan jelatin, gliserin, enzimler, gıda katkı maddeleri, hayvansal yağ ve proteinler vb. gıdalar ise şüphelidir.