Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013'te dünya genelinde 9 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıktığını hesapladığını, bunlardan 1,5 milyonunun öldüğünü ifade eden Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündeniz Altıay, şöyle konuştu:
"Verem, insanlığın en eski ve en çok öldüren hastalıklarındandır, halen dünyada önemli bir sağlık sorunudur. Günümüzde hala her gün 4 bin 100 kişi verem hastalığından ölmeye devam ediyor. Mikropla karşılaşmak için bir verem hastasıyla aynı ortamda, aynı havayı paylaşmak yeterli. Mikrop alındıktan sonra aylar, yıllar içinde hastalık görülebilir. Vücut direnci sağlam kişilerin büyük çoğunluğu hastalanmadan mikropla yaşayabilir."
Altıay, hastalığın en önemli belirtisinin öksürük, balgam, kan tükürme, iştahsızlık, kilo kaybı, ve gece terlemesi olduğunu aktardı.
Kullanılan ilaçlarla verem hastalığının büyük oranda tedavi edildiğini vurgulayan Altıay, tedaviyle kısa sürede bulaşıcılığın sona erdiğini, bu nedenle düzenli ilaç kullananların bulaştırıcı olmadığını aktardı.
Altıay, Türkiye'de verem savaş dispanserlerinin ücretsiz hizmet verdiğini söyledi.
Son 15 yıldaki çalışmalar ve bunların istatistiklere yansımasına bakıldığında, Türkiye'de iyi bir verem savaşı yürütüldüğünün görüldüğünü belirten Altıay, 2005'te 20 bin 535 tüberküloz hastasına tanı konulurken 2013'te bu sayının 13 bin 409 hastaya düştüğünü kaydetti.