Ramazan sofralarýnýn vazgeçilmez meyvesi hurmanýn faydalarý saymakla bitmiyor. Hurma meyvesi içerisinde yüksek oranda þeker, protein ve yað içerir. Potasyum açýsýndan zengin olan Hurma ayný zamanda; Kalsiyum, magnezyum, demir, A-B1-B2 ve C vitamini açýsýndan zengin bir besindir. Peki hurmanýn faydalarý nelerdir? Günde kaç tane hurma yenmeli? Ýþte Ramazan ayýnýn sembolü hurmanýn faydalarý
Hurma, dünyanýn pek çok tropikal ikliminde yetiþen palmiye aðacýnýn meyvesidir. Özellikle Arap yarýmadasýnda ve Afrika ülkelerinde bolca yetiþir.
Hurma, kurutulmuþ veya yaþ meyve olarak tüketilebilir. Lezzet ve doku olarak kurutulmuþ olarak daha yaygýn kullanýlan hurmanýn, kurutulduktan sonra besin deðerleri de artar.
HURMANIN FAYDALARI NELERDÝR?
Hurmanýn saðladýðý faydalar arasýnda en çok bilinenleri ise yüksek besin deðeri, normal doðumu kolaylaþtýrmasý ve antioksidan etkisi olarak sýralanabilir.
hurmalar, lif bakýmýndan zengindir.
Hurma, çeþitli hastalýklara yakalanma riskinin azaltýlmasý da dahil olmak üzere bir dizi saðlýk yararýna sahip çeþitli antioksidanlar saðlar.
Hurmanýn içinde bulunan ve vücudun serotonin ve norepinefrin üretmesine yardýmcý olan B6 vitamini beyin saðlýðýnýn iyileþmesi açýsýndan önemlidir.
Hurma yemek sindirim sistemini ve mideyi zararlý bakterilerden koruyarak, bunlarýn kolona yayýlmasýný engeller.
Mevsimsel alerjilerin belirtilerini ortadan kaldýrýr.
Hurmanýn, kalp hastalýklarý aterojenez risk faktörleri olan trigliserit seviyesini ve oksidatif stresi azalttýðý bilinmektedir.
Hurma lif, potasyum, magnezyum, vitaminler ve antioksidanlar bakýmýndan zengindir. Bu nedenle de atýþtýrmalýk konusunda biçilmiþ kaftan olurlar.
Hurma yemek kilo verme konusunda da olumlu etkiye sahiptir. Ýçerisinde lif bulunduðu için uzun bir süre tokluk hissi vererek, kan þekerinin düþmesini ve çýkmasýný engeller.
Fruktoz ve glikoz gibi þekerler sayesinde enerji seviyesinde artýþ saðlar.
Glisemik indeks açýsýndan þeker içeriðinin yüksek olmasýna raðmen posasý sayesinde düþük glisemik indekse sahiptir.
Ýçerdiði mineral ve vitamin örüntüsü açýsýndan baðýþýklýk sistemi içinde olumlu etkileri bulunmaktadýr.
GÜNDE KAÇ TANE HURMA YENMELÝ?
Günde ortalama 2 adet hurma yenilebilir. Saðlýklý bir yetiþkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve þeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Ramazan ayýnda iftardan sonra da aðýr, hamurlu, þerbetli tatlýlar yerine hurma tüketmek kilo almayý engeller.
Ayrýca, Ramazan ayýnda baðýrsak tembelliði yaþamamak için sahurda ve iftarda hurma tüketimi uygundur.
2 orta boy hurma yaklaþýk 110 kaloridir.