İyileşmeyen ses kısıklığı ve ağız yaraları kanser habercisi
ABONE OL
Uzun süren bu belirtilerde bir KBB hekimi tarafından muayene ve tetkik edilmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, "Endoskopik ve radyolojik tetkikler yapılarak bu lezyonun belirlenmesi eğer bir bulgu var ise gerektiğinde biyopsi alınarak patoloji tahlili yapılarak teşhisin bir an evvel konulması gerekiyor." dedi.

Teşhis konduktan sonra hastalığın büyüklüğü, nerelere yayıldığının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, ayrıca hasta akciğerler başta olmak üzere bazı bölgelere sıçrama yapıp yapmadığının da ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Bu incelemeler sonrasında hastalığın hangi aşamada olduğu tespit edilerek baş ve boyun bölgesinde uzmanlaşmış bir KBB uzmanına başvurulması gerektiğini ifade eden Özdemir, "Yayılma türüne göre kısmı organı tümörün türüne gırtlak tümörünün alınması, boyundaki lenf bezelerinin temizlenmesi cerrahı yaklaşımının kapsamı içindedir. Ayrıca doku ve organ kaybına yönelik estetik ve kozmetik yönden tekrar operasyonlar yeniden düşünülebilir." diye konuştu.

Tedavide radyoterapi, kemoterapi veya bunların kendi aralarında kombine edilmesi ve cerrahi öncesi veya sonrası birlikte düşünülebilecek seçenekler olduğunu dile getiren Özdemir, sigara içenler, çok ağır yağlı ya da tütsülenmiş gıdaları yoğun tüketenler HPV gibi bazı cinsel yolla geçen virüs enfeksiyonları bulaşmış kişilerin bu tür hastalığın riski altında olduğu bilgisini verdi.