Kara kışı sağlıklı  geçirmenin sırrı
ABONE OL

Ağır kış şartlarının kapımızı çaldığı şu günlerde sağlığımızı korumak için özen göstermek gerekiyor. Özellikle yaşlılar, kalp, akciğer hastaları, kanser tedavisi görenler, karaciğer, böbrek yetersizliği olanlar ve  çocuklar bağışıklık sistemleri zayıf olduğundan soğuk, karlı, rüzgarlı sert havalarda kolay hastalanıyorlar. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü, Dr. Özgür Şamilgil soğuk havaya nasıl hazırlanabileceğini şöyle anlattı:

Atkısız beresiz dışarı çıkmayın

1-Dışarıda çok kalmayın: Soğukta kaldığımız süre uzadıkça vücudun mücadele gücü tükeniyor ve hastalanmaya yatkın hale geliyoruz.

2- Kat kat giyinin: Bir veya iki kalın kazak yerine kat kat giyilen kıyafetler gün içerisinde girdiğimiz sıcak ortamlarda terlemeyi engelliyor. 

3-Hassas bölgeleri koruyun: Burun, kulak, baş, eller, ayaklar ve parmaklar yani soğuğa en dayanıksız bölgelerimizi çift kat eldiven çorap ve başlıkla çok daha iyi korumamız gerekli. Başı korumamak, soğuk çarpması sonucu sinüzit, orta kulak ve bademcik iltihabına neden oluyor.

4-Akciğer, diyabet ve kalp hastaları soğuğa önlem alın:  Bu hastaların mümkünse soğuk havalarda dışarı çıkmamaları, tedbirli olmaları gerekiyor. Akciğer sorunu olanların soğuk havayı ciğerlerine çekmeleri başta soğuk algınlığı, nezle, grip ve daha da önemlisi zatürre riskini arttırıyor. Bu nedenle kalın atkı, kar maskesi benzeri kıyafetler ve kalın başlıklar kullanmalı. Kalp damar hastalarının, soğuğun vücutta yarattığı stres hormon artışı nedeniyle ani damar daralması sonucu kalp krizi ve inme riski var. Birkaç kat çorap giyerken özellikle şeker hastalarının ayakkabı vurması sorunu yaşamamak için sıkı ayakkabı giymemeleri öneriliyor.

5-Yüksek tansiyon hastaları acil durum ilaçlarınızı yanınızda bulundurun: Kılcal damarların soğuktan büzüşmesi sonucu tansiyon yükseliyor. Hastaların acil durumda kullanacak ilaçlarını almaları tavsiye ediliyor.

6-Gözlerimizi unutmayalım: Kar gözlüğü; göz hastalıklarını engelliyor.

Kahve yerine ıhlamur için

7-Sıvı alımı çok önemli: Yetersiz sıvı  alımı kılcal damarlarda daralmaya neden oluyor. Kahve ve çay gibi idrar söktürücü özelliği olan içecekler burun ve boğaz salgılarını kuruttuğundan, ıhlamur, kuşburnu, nane-limon çayı tüketimi öneriliyor.

8-Alkole veda: Alkol soğuk çarpması ve donma riskini arttırıyor. Ayrıca idrarla su kaybına da neden oluyor.

9-Sigara içilmemeli: Rüzgarlı ve soğuk havalarda sigara içmek solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

10-Egzersizi ihmal etmeyin: Düzenli egzersiz soğuk algınlığı ve gribal hastalıklara karşı dayanıklılığı arttrıyor.

Eller cepte yürümeyin

11-Araçla yolculuk yapacaklara uyarı: Araç içerisinde 2 gün yetecek miktarda su ve gıda, battaniye, acil yadım çantası bulundurulması, donmayı engellemek için el ve ayak parmaklarının çalıştırılması faydalı görülüyor.

12-Kayma ve düşmeye dikkat: Dışarı çıkmak zorunda olanların tabanı kaymayan ayakkabı giymeleri, baston taşımaları, küçük adımlarla yürümeleri  öneriliyor. Düşerken kendinizi koruyabilmeniz için ellerinizin cebinizde olmaması gerekiyor.

13-Herşeyin başı beslenme: C vitamininden zengin portakal greyfurt, kuşburnu,  boza, kefir, yoğurt, sirke, turşu gibi fermente edilmiş faydalı bakterilerden zengin gıdalar, hayvansal proteinler tüketilmeli.

14- D vitamininin önemi: Herşeyden önemlisi güneş göremediğimiz için D vitaminimizi ölçtürmelisiniz.

15-Düzenli uyku: Her gün 7-8 saatlik kaliteli uyku bağışıklık sistemini güçlendiriyor.