AA muhabirinin, Resmi Gazete'nin mükerrer sayýsýnda yayýmlanan 2025 Yýlý Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý'ndan derlediði bilgiye göre, politika ve hedefler kapsamýnda, saðlýklý yaþam tarzý teþvik edilerek bulaþýcý olmayan hastalýk risklerine karþý koruyucu saðlýk hizmetleri güçlendirilecek.
Bu doðrultuda, il saðlýk müdürlükleri tarafýndan okullarda saðlýklý beslenme konularýnda eðitimler verilecek. Birinci basamakta bulaþýcý olmayan hastalýklarýn önlenmesi amacýyla yürütülen beslenme danýþmanlýðý hizmeti sayýsý artýrýlacak.
Ýklim deðiþikliðinin saðlýk üzerine olan etkisinin belirlenmesi ve azaltýlmasý için kurumsal kapasite güçlendirilerek kurumlar arasý iþbirliði artýrýlacak, halk saðlýðýný iklim deðiþikliðinin olumsuz etkilerinden korumak amacýyla eylem planý hazýrlanacak.
Saðlýk Bakanlýðý, Gençlik ve Spor Bakanlýðý ve Milli Eðitim Bakanlýðý arasýnda e-Nabýz entegrasyonu saðlanacak.
Bulaþýcý olmayan hastalýklara yönelik risk faktörlerinin azaltýlmasý için kanser tarama programlarý da dahil olmak üzere çeþitlendirilmiþ tarama programlarý yaygýnlaþtýrýlacak, erken teþhis oranlarý artýrýlacak. Bu kapsamda, birinci basamak saðlýk tesisleri bünyesinde kanser tarama merkezlerinin sayýlarý, mevcutlarýnýn ise niteliði artýrýlacak, Tarama ve Tarama Sonrasý Teþhis Eðitimleri, KETEM Uyum Eðitimleri ve erken teþhise yönelik farkýndalýk çalýþmalarý yürütülecek.
Hastalýk Yönetim Platformu kapsamýnda yürütülen hipertansiyon ve kardiyovasküler risk tarama oranlarýnýn 81 ildeki tüm aile hekimliði birimleri nezdinde artýrýlmasý için çalýþmalar yürütülecek. Bulaþýcý hastalýklara yönelik mevcut taný, takip ve erken uyarý sistemleri geliþtirilecek.
- "GEBELERÝN DOÐUM ÖNCESÝ BAKIMINDA ÝZLEM SAYILARI 4'TEN 8'E ÇIKARILACAK"
Anne ölümlerinin azaltýlmasý kapsamýnda ilgili birimlerde çalýþan saðlýk personeline yönelik Acil Obstetrik Bakým Eðitimleri yapýlacak, bebek ve çocuk ölümlerini önleme çalýþtayý gerçekleþtirilerek ulusal strateji belgesi ve eylem planý oluþturulacak.
Birinci basamakta gebe ve lohusa izlemlerinin niteliðinin artýrýlmasý için izleme deðerlendirme çalýþmalarý yapýlarak, anne ölüm oranýnýn yüksek olduðu illerde yerinde çalýþmalar yürütülmesiyle gebelerin doðum öncesi bakýmý kapsamýnda izlem sayýlarý 4 izlemden 8 izleme çýkarýlacak.
Geleneksel ve Tamamlayýcý Týp (GETAT) uygulamalarýnýn kanýta dayalý þekilde standardize edilerek ulusal ve uluslararasý çalýþmalarla güvenli kullanýmý yaygýnlaþtýrýlacak, her bir GETAT uygulama alaný için uzmanlarýn katýlýmýyla oluþturulan komisyonlar tarafýndan hazýrlanan dokümanlar elektronik ortamda yayýmlanacak.
Takviye edici gýda ve bitkisel içerikli ürünlerin güvenli þekilde piyasaya arzýný saðlayacak yeni mekanizmalar geliþtirilecek. Takviye edici gýdalarýn güvenli þekilde piyasaya arzýnýn saðlanabilmesi için komisyon çalýþmalarý yapýlacak.
- "AÞI ÜRETÝM KAPASÝTESÝNÝN GÜÇLENDÝRÝLMESÝNE YÖNELÝK MERKEZLER KURULACAK"
Özel gereksinimi ve nadir hastalýðý olanlara sunulan saðlýk hizmetlerinin kalitesi güçlendirilecek. Bu kapsamda, nadir hastalýklarýn erken dönemde teþhisi için tarama programlarý geliþtirilerek yaygýnlaþtýrýlacak. Yenidoðan Bilim Kurulu önerileri doðrultusunda yeni taranacak hastalýklara yönelik planlama yapýlacak.
Nadir hastalýklara iliþkin tedavi ve araþtýrma merkezi sayýsý artýrýlacak, kas ve sinir hastalýklarý birimlerinin sayýsý 30'a çýkarýlacak. Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Saðlýðý Merkezlerinin (ÇÖZGEM) sayýlarý artýrýlacak.
Evde saðlýk ve bakým hizmetlerine ait belirlenen performans göstergeleri oluþturularak sistem üzerinden takibi ile entegrasyonu tamamlanan Evde Saðlýk Hizmeti ile Saðlýklý Yaþ Alma Merkezlerinin internet tabanlý yazýlým çalýþmalarý yapýlacak. Ayrýca, palyatif bakým merkezlerinin sayýsý artýrýlacak.
Ulusal düzeyde biyolojik ürünlerin üretilmesine ve aþý üretim kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik merkezler kurulacak. Bu doðrultuda, Türkiye Hýfzýssýhha Aþý ve Biyoteknolojik Ürün Araþtýrma ve Üretim Merkezi Projesi kapsamýnda Akyurt Aþý Merkezi'nin ilk fazý tamamlanacak.
Dijital teknolojiler kullanýlarak internet tabanlý interaktif eðitimler geliþtirilerek sahada çalýþan personelin eðitime katýlýmý kolaylaþtýrýlacak.
Öte yandan, eksik aþýlý veya aþýsýz çocuklarýn belirlenmesi ve takibi güçlendirilecek, beþli karma aþý üçüncü doz aþýlama hýzýnýn en az yüzde 98 olmasý için Geniþletilmiþ Baðýþýklama Programýnýn (GBP) takibi yapýlacak. GBP Genelgesi ve Saha Rehberi güncellenecek ve bu kapsamda Bilimsel Kurul toplantýlarý ve eðitim faaliyetleri düzenlenecek.
- "ELEKTRONÝK VAKA SÝSTEMÝ 81 ÝLE YAYGINLAÞTIRILACAK"
Küresel salgýn ve afet gibi olaðanüstü durumlarda saðlýk hizmet sunucularýn rol ve sorumluluklarýný içeren yol haritalarý belirlenecek, malzeme ve personel akýþýna iliþkin planlamalar etkin þekilde yapýlacak.
Bu kapsamda Elektronik Vaka Sisteminin 81 ile yaygýnlaþtýrýlmasý ve hasta teslim sürecinin elektronik ortamda yürütülmesi saðlanacak. Mevcut Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) eðitimlerinin sertifikasyon standartlarý revize edilecek, söz konusu eðitimlerin radyolojik ve nükleer ayaðý; afetlere hazýrlýk çalýþmalarý kapsamýnda mevcut personel ve lojistik organizasyonu güçlendirilecek.
Acil saðlýk hizmetleri sunumunda etkinlik, kalite ve verimliliðin artýrýlmasýna yönelik mevzuat düzenlemeleri yapýlacak. Küresel afet gibi durumlarda halka arz edilen su kaynaklarýndaki kirliliklerin yerinde tespiti ile halk saðlýðýnýn korunmasý, olasý bir salgýnýn önüne geçilmesi ve saha ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için mobil laboratuvar altyapýsý güçlendirilecek.
Acil durumlarda güvenilir bilgi akýþý ve koordinasyonun saðlanmasýna yönelik altyapý ve kapasite güçlendirilmesine yönelik olarak da haberleþme saðlayan sayýsal telsiz sistemlerine yönelik 73 ilde tamamlanan entegrasyon çalýþmalarý 81 ilde yaygýnlaþtýrýlacak.
- "AÝLE SAÐLIÐI MERKEZLERÝNÝN SORUMLULUKLARI ARTIRILACAK"
Aile saðlýðý merkezi, aile hekimliði birimi açýlmasý ve yönetilmesine yönelik rehber oluþturulacak ve yayýnlanacak, 80 birinci basamak saðlýk tesisinin inþaatý tamamlanacak. Yeni aile hekimliði birimleri hizmete açýlarak, aile hekimliði birimi baþýna nüfusun 2 bin 800 kiþiye düþürülmesi saðlanacak.
Bulaþýcý olmayan hastalýklar baþta olmak üzere, hastalýklara iliþkin tarama ve teþhis gibi süreçler ile kronik hastalarýn tedavi takiplerinde dijital uygulamalarýn da desteðiyle aile saðlýðý merkezlerinin sorumluluklarý artýrýlacak. Bu kapsamda, kronik böbrek hastalýðý, inme, koroner arter hastalýðý, astým ve kronik obstrüktif akciðer hastalýklarý (KOAH) izlem modülleri 81 ildeki aile hekimliði birimlerinin kullanýmýna açýlacak. Kronik hastalýklara yönelik tarama ve izlem modüllerinin tüm aile hekimliði birimleri tarafýndan etkin kullanýmýna imkan verilecek.
Aile hekimlerinin üst basamaklara yönlendirdikleri hastalarýn tetkik ve tedavi sonuçlarýna iliþkin geri bildirimlerini saðlayacak bir sistem oluþturularak, hizmet basamaklarý arasýndaki etkileþim güçlendirilecek. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak saðlýk tesislerinde iþlenen verilerin basamaklar arasýnda akýþý için entegrasyon çalýþmalarý yürütülecek.
Aile Hekimliði Bilgi Sistemleri ekranlarýna, üst basamaklara yönlendirilen hastalarýn geri bildirimlerinin yansýtýlmasý için çalýþma yapýlacak.
Birinci basamak saðlýk tesislerinin daha fazla tercih edilmesine yönelik teþvik mekanizmalarý oluþturulacak. Birinci basamak saðlýk tesislerinin vatandaþlar tarafýndan daha fazla tercih edilmesi için Aile Hekimliði Sözleþme ve Ödeme Yönetmeliðinde deðiþiklik yapýlacak.
Saðlýklý Hayat Merkezleri'nin (SHM) sayýsý artýrýlacak, hizmet sunum niteliði geliþtirilecek ve bu merkezlerin aile saðlýðý merkezleriyle etkileþimi saðlanacak, 90 yeni Saðlýklý Hayat Merkezi hizmete açýlacak.
- "SÝGARA BIRAKMA POLÝKLÝNÝKLERÝNÝN SAYISI ARTIRILACAK"
Aile diþ hekimliði uygulamasý ülke genelinde yaygýnlaþtýrýlacak, aile diþ hekimliði birimlerinde koruyucu tedavileri tamamlanan bireylerin tedavi gereksinimlerinin ikinci basamak saðlýk kuruluþlarýnda öncelikli karþýlanmasýna yönelik sevk zinciri oluþturulacak.
ALO 171 Sigara Býrakma Danýþma Hattý ile Aile Hekimliði Bilgi Sisteminin (AHBS) entegrasyonu saðlanacak. Sigara Býrakma Polikliniklerinin sayýsý artýrýlacak. Sigara Býrakma Polikliniklerinde sigara býrakma tedavisinde kullanýlan farmakolojik tedavilerin sürekliliði saðlanacak.
- "HEALTH TÜRKÝYE, KÜRESEL BÝR MARKAYA DÖNÜÞTÜRÜLECEK"
"Health Türkiye" küresel bir markaya dönüþtürülecek, bu kapsamda saðlýk turizmi alanýnda Türkiye'nin tanýtým ve pazarlama faaliyetleri yürütülecek.
Termal turizm, palyatif ve yaþlý bakýmýnýn saðlýk turizmi potansiyellerine iliþkin analiz çalýþmasý yapýlacak.
Saðlýk turizmi faydalanýcýlarýnýn uzaktan takibini saðlayacak dijital uygulamalar geliþtirilecek.
Öte yandan, hasta güvenliðinin saðlanmasýna yönelik Saðlýkta Kalitenin Geliþtirilmesi ve Deðerlendirilmesine Dair Yönetmelik güncellenecek. Radyasyon üreten týbbi cihazlardan maruz kalýnan doz miktarýnýn takibini saðlayan Ulusal Doz Takip Sistemi uygulamasý yaygýnlaþtýrýlacak.
Akreditasyon denetim süreçlerinin yürütüleceði bilgi yönetim sistemi geliþtirilecek. Akredite edilen saðlýk tesisi sayýsý 19'a çýkarýlacak.
Uzaktan saðlýk sistemi kapsamýnda hizmet sunulacak kronik hastalýklar, uzaktan saðlýk hizmetlerinin kapsamý ve türü ile bu hizmetlere iliþkin muayene ve takip standartlarý belirlenecek.