Düzce Üniversitesinde yaklaþýk 7 yýldýr sürdürülen araþtýrma sonucu üretilen cihaz, hastanýn "alçýsýz" ve "ameliyatsýz" tedaviyle kýsa sürede yürüyebilmesi, denize girebilmesi ve günlük ihtiyaçlarýný zorlanmadan yapabilmesine imkan saðlayacak.
Üniversiteden bir profesör, bir doktor ve bir fizik öðretmeninden oluþan ekibin uzun süren ve birçok denemenin ardýndan ürettiði 6 ayaklý mekanizmaya sahip cihaz, kýrýk noktasýna göre deðiþebilen yön sitemi sayesinde sisteme baðlantýlý bir yazýlým desteðiyle kýrýklarda yanlýþ kaynamayý engelleyecek.
Ameliyatsýz bir þekilde kemiðin düzgün kaynamasý ve alçý kullanmadan tedavi imkaný sunan cihaz, hastanýn iyileþme sürecini kýsalttýðý gibi alçýnýn verdiði günlük yaþam zorluklarýný da ortadan kaldýrarak tedavi sürecini rahat bir þekilde atlatmasýna imkan verecek.
Hastaneye kýrýk þikayetiyle gelen hastanýn önce röntgenleri çekiliyor. Ardýndan bu sistem sayesinde cihaz kemiðe tutturulup, bilgisayar yazýlýmýyla kemik kýrýðý birleþtiriliyor. Böylece alçýya gerek kalmadan kýrýk sabitlenmiþ oluyor.
Uluslararasý Buluþ Fuarý'nda (ISIF'17) altýn madalyayla ödüllendirilen buluþun patent baþvurusu yapýlarak üretim aþamasýna geçildi.
Ekip lideri Düzce Üniversitesi Týp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ýstemi Alp Yücel, ekibiyle uzun süredir ortopedide kullanýlan "platin" diye adlandýrýlan ürünler üzerinde çalýþtýðýný söyledi.
Yücel, yaklaþýk 7 yýldýr platin ve benzeri ürünler üzerine farklý çalýþmalar yaptýklarýný ve birkaç farklý denemede bulunduklarýný belirterek, "Kýrýk tedavisinde kullanmak için ürettiðimiz ürünümüzün patent baþvurusunu yaparak artýk son aþamasý olan üretim kýsmýna kadar ulaþtýk." dedi.
"KULLANIM BASÝT VE ETKÝLÝ"
Týp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öðretim Üyesi Dr. Erkut Karaca ise ürettikleri cihazýn benzerlerinden farkýnýn, geliþtirdikleri bir yazýlým vasýtasýyla çalýþmasý olduðunu vurguladý.
Cihazýn çift taraflý baðlantý ile kemiklere ameliyatsýz þekilde monte edilip kemiðin düzeltilmesini saðladýðýný aktaran Karaca, "Dýþarýdan müdahale ederek hastanýn kýrýk olan kemiðine nasýl müdahale edeceðimize karar verip daha sonra yazýlým ile koordine ediyoruz. Ürünün biyomekanik ve kadavra çalýþmalarý tamamlanmýþ durumda." diye konuþtu.
Karaca, cihazýn kullanýmýnýn ise gayet basit olduðunu anlattý. Acil servise gelen hastaya kýrýk teþhisi koyduklarýnda kýrýðýn þeklini inceleyip sistematik yazýlýmla ameliyatsýz bir þekilde cihazý yerleþtirdiklerini dile getiren Karaca, "Ameliyatlarda kas ve sinir riskini azaltmýþ oluyoruz. Ameliyat sonrasý enfeksiyonu engellemiþ olurken ayný zamanda kýrýk bölgesindeki cilt bozulmasýný engelliyoruz. Hem daha biyolojik iyileþme saðlýyor hem de hýzlý müdahale þansýmýz ve hýzlý iyileþme saðlýyor." ifadelerini kullandý.
"ARTIK ALÇI YOK"
Karaca, cihazýn titanyum malzemeden yapýldýðýný ve gayet hafif olduðunu belirtti.
Bu cihazýn ilerleyen süreçte karbondan üretilerek daha da hafifletilebileceðini söyleyen Karaca, þunlarý kaydetti:
"Hastanýn hafif bir malzemeyle alçý gibi aðýr yüklerden kurtulmasýný saðlýyoruz. Kýrýðý olan bir hasta artýk yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarýný fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor saðlýyor. Artýk alçý kullanýmý olmayacak. Kýrýk uçlarýný cihazla sabitleyerek ameliyatsýz ve düzgün bir kaynama süreci yapýyoruz. Alçý kullanýmda oluþan kaþýntý problemi, yanlýþ kaynama, günlük kullaným rahatsýzlýðý, aðýr bir yük ve duþ alamama gibi problemler ortadan kalkýyor."
Ekibin diðer üyesi Düzce Bilim Sanat Merkezi (BÝLSEM) Fizik Öðretmeni Adem Akkuþ da cihazýn mantýðýnýn menteþe sistemi olduðunu ve kemiðin yapýsýna göre þekil aldýðýný ifade etti.
Cihazda 6 sistematik ayak bulunduðu bilgisini paylaþan Akkuþ, þöyle konuþtu: "Bu ayaklar ayarlanabilir ve hastanýn kýrýk bölgesindeki kýrýða göre þekil alabilir. Cihaz kullanan hastaya göre ayarlanabiliyor. Rotasyon uygulanabilir ve hastanýn rahatýný saðlayabilirsiniz. Yani üç eksenli bir düzeltme saðlayabilir. Sistem, gerekli izinlerin alýnmasýnýn ardýndan birkaç hasta üzerinde denendi ve oldukça verimli olduðu görüldü."