Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların sağlığını devam ettirebilmesi için gereken en büyük fizyolojik olgulardan olan beslenmenin üzerinde iklim koşullarının büyük etkisinin olduğunu söyledi.
Kış mevsimi nedeniyle insanların kapalı mekanlarda sıkışıp kaldığını, hareket etme ve aktivitede bulunma oranlarının düştüğünü ifade eden Çabalar, buna rağmen soğuk havalardan dolayı vücudun kendi ısınını koruyabilmek için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Soğuk havalarda enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yağlı tohumlar ya da kuru meyvelerin tüketilmesi önerisinde bulunan diyet uzmanı Çabalar, şunları kaydetti:
'Geleneksel besinlerimiz arasında yer alan kurumuş incir, kayısı, fıstık, badem, ceviz gibi yiyecekler gerçekten enerji ihtiyacımızı karşılayan en güzel yiyecekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece bu yiyecekleri bir enerji ihtiyacımızı karşılayan yiyecekler olarak görmemek gerekiyor. Aynı zamanda bunların içerdiği A ve E vitaminleri, çoklu doymamış yağ içerikleri de kış döneminde karşılaştığımız en ciddi problemlerden olan bağışıklık sistemimizin zayıflamasıyla beraber, soğuk algınlıkları, gribal enfeksiyonlarla çok sık karşılaşabiliyoruz. Hazır gıdalar yerine geleneksel bildiğimiz bu kuru meyveleri, yağlı tohumları, çerez tarzı, fındık, fıstık, ceviz tarzı yiyecekleri daha çok öneriyorum.'
-'C vitamini ve bol su önerisi'
C vitamini yönünden zengin olan yiyeceklerin de kış döneminde sıkça tüketilmesi gerektiğini ifade eden Çabalar, 'C vitamini dediğimiz zaman aklımıza hemen mandalina, portakal, limon gibi yiyecekler geliyor. Gerçekten bu tarz yiyecekleri de günlük yaşantımızda asla ve asla ihmal etmeden tüketmemiz lazım, bolca tüketmekte yarar var. C vitamini sadece portakal, mandalina, limon demek değildir, aynı zamanda koyu yeşil yapraklı sebzeler dediğimiz maydanoz, biber, nane, roka, ıspanakta da bolca bulunuyor. Bu nedenle günlük yaşantımızda bu besinlere daha fazla yer vermekte fayda olduğunu görüyoruz' şeklinde konuştu.
Kış döneminde azalan hareketsizliğe bağlı olarak sindirim, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinin görülebileceğini belirten Çabalar, vücudun enerji ihtiyacını karşılayabilmek için beslenmemizin haftada en az 3 kere kuru baklagillerden oluşması gerektiğini vurguladı.
Kış döneminde sıvı alımında azalmalar yaşandığını hatırlatan Çabalar, bu dönemde de vücudun ihtiyacını karşılamak için bol bol sıvı alınması gerektiğini ifade etti.
Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, 'Kış döneminde yaz dönemi gibi terlemiyoruz ama su alımını günlük 2,5 litrenin altına kesinlikle düşürmemiz gerekiyor' diye konuştu.