Kovid-19 hastalarý aþý olmamanýn piþmanlýðýný yaþýyor
ABONE OL

Van Yüzüncü Yýl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaþ Týp Merkezinde günlerce Kovid-19 yoðun bakým ünitesinde yaþam mücadelesi veren 38 yaþýndaki Tekin Dinç ve 40 yaþýndaki Süleyman Taþ'ýn tedavileri, kritik süreçlerin ardýndan normal serviste devam ediyor.

Nefes almakta, yürümekte zorlanan ve hastalýðýn en aðýr semptomlarýný yaþayan Dinç ve Taþ, yaþadýklarý sýkýntýlarý ve aþý olmadýklarý için duyduklarý piþmanlýðý AA muhabirine anlattý.

- "BÝR AYDIR BU HASTALIÐI ÇEKÝYORUM"

Hastanede tedavisi devam eden Dinç, nefes darlýðý ve yüksek ateþ þikayetiyle hastaneye baþvurduðunu, kontrollerde Kovid-19 testinin pozitif çýktýðýný söyledi.

Aþý olmadýðýný, sürekli ertelediðini belirten Dinç, þöyle konuþtu:

"Tüm çevreme aþý yaptýrdým fakat eþime ve kendime yaptýrmadým. Ýþlerimdeki yoðunluktan dolayý ertelerken Kovid-19'a yakalandým. Bu hastalýkla mücadelenin aþýsýz olmayacaðýný herkesin bilmesi lazým. Aþý yaptýranlar hastalýðý ayakta atlatýyor. Bir aydýr bu hastalýðý çekiyorum. Nefes alamýyorum. Lavaboya oksijen tüpü olmadan gidemiyorum, yürüyemiyorum. Her tarafýma kramplar giriyor. Hayatta karþýlaþabileceðiniz en zor þartlarý yaþýyorsunuz. Herkes lütfen aþýsýný yaptýrsýn. Aþýnýn bir zararý yok. Çevremde aþý yaptýranlar bu hastalýðý rahat atlatýyor. Ben çok zorlanýyorum. Bir hafta yoðun bakýmda kaldým. Tedavim devam ediyor. Hastane yönetiminden, saðlýk çalýþanlarýndan Allah razý olsun. Onlarýn ilgileri bize moral oluyor."

- "SÖYLENENLERÝN YALAN OLDUÐUNU GÖRDÜM""

Hastanede 12 gündür tedavisi süren 40 yaþýndaki Süleyman Taþ da yüksek ateþ, eklem aðrýsý ve solunum sýkýntýsý çektiðini anlattý.

Aþý yaptýrmamanýn piþmanlýðýný yaþadýðýný belirten Taþ, "Kovid-19'la mücadele ediyorum. Tedavim devam ediyor. Herkese bir an önce aþý yaptýrmalarýný tavsiye ediyorum. Aþý olup da Kovid-19'a yakalananlar çok rahat atlatýyor. Aþý olmadýðým için çok zorlu bir süreç geçiriyorum. Herkes aþýsýný olsun. Aþý yaptýranla yaptýrmayan arasýnda çok fark var. Bunu kendi gözlerimle gördüm. Aþýya karþý þüphelerim vardý. Farklý þeyler söyleniyordu. Bunlarýn tamamýnýn yalan olduðunu gördüm. Doktorlar bizimle çok ilgileniyor. Allah onlardan razý olsun." ifadelerini kullandý.

- "KÝMSE YAÞINA GÜVENMESÝN"

YYÜ Dursun Odabaþ Týp Merkezi Baþhekimi Dr. Ümit Haluk Ýliklerden de saðlýk çalýþanlarý olarak Kovid-19 salgýnýna karþý verdikleri mücadelenin devam ettiðini söyledi.

Saðlýk müdürlükleri, filyasyon ve aþý ekipleriyle aþýlama oranýný artýrmaya çalýþtýklarýný ifade eden Ýliklerden, þunlarý kaydetti:

"Hasta yoðunluðunun artmasý nedeniyle il genelinde hem Valiliðimiz hem de Ýl Saðlýk Müdürlüðümüzün destekleriyle aþýlama oranýnda artýþlar yakaladýk. Son zamanlarda aþý olmayan gençlerin hastaneye yatýþlarýnýn arttýðýný görüyoruz. Aþý, tüm yaþ gruplarýna önerilmektedir. Özellikle gençlerde aþýlanma oraný artarsa hastaneye yatýþlar ve saðlýk çalýþanlarýnýn yükü azalacak, evde tedavi mümkün olacaktýr. Van gibi genç nüfusun çok fazla olduðu bir bölgede aþý oranýnýn artýrýlmasýnda gençlere büyük görev düþüyor. Kovid-19'u aðýr geçiren, ayný zamanda kaybettiðimiz genç hastalarýmýz oluyor. Kimse yaþýna, ek hastalýðýnýn olmamasýna güvenmesin. Kovid-19 pandemisinde virüsün akciðer tutulumundan sonra solunum ve organ yetmezliðine yol açarak genç hastalarda ölüme neden olduðunu sýk sýk görüyoruz. Bu anlamda gençlerin aþýlanmasýnýn çok önemli olduðunu belirtmek istiyoruz."

- "GENÇ YAÞ GRUBUNDA ÖLÜMLER VAR"

YYÜ Týp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Dr. Ali Ýrfan Baran, hastanelerinin Kovid-19 yoðun bakýmýnda ve servislerinde aþýsýz gençlerin sayýsýnýn arttýðýný dile getirdi.

Van'da aþýlama oranýnýn ülke geneline göre düþük olduðunu, henüz istenilen seviyeye ulaþýlmadýðýný ifade eden Baran, þu uyarýlarda bulundu:

"Özellikle gençlerde aþýlama oranýmýz çok düþük. Serviste yatanlarýn ortalama yaþlarý 30-40 civarýnda. Þu an yoðun bakýmda genç hastalarýmýz var. Gençlerin yoðun bakýma gidiþi nispeten daha az ama þu an serviste 22, 27, 30 yaþlarýnda hastalýðý aðýr geçirenler var. Aþý olmadýklarý için büyük piþmanlýk yaþýyorlar. Genç yaþ grubunda ölümler var. Kötüleþip yoðun bakýma gittiðinde 'Keþke aþý olsaydým' diyen hastalar vardý. Piþmanlýðý fazlasýyla duyuyorlar. Herkesin mutlaka en yakýn zamanda aþýsýný olmasý gerekiyor. Aþýnýn koruyuculuðunu görüyoruz. Saðlýk çalýþanlarýnda eskisi kadar ölümleri görmüyoruz artýk. Bunda aþýnýn çok büyük etkisi var."