Kurban Bayramı'nda etin yanında sebze de tüketin
ABONE OL
Kemik yaptığı açıklamada Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık, kalp-damar, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi kronik sağlık problemi olanların özellikle dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olanların yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini ifade eden Kemik, "Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk oluşturur. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmelidirler." şeklinde konuştu.
Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesinin besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntem olduğunu vurgulayan Kemik şöyle devam etti: Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ kullanılmamalıdır. Özellikle kuyruk yağı, iç yağı ve tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır."