GEÇTİĞİMİZ ay Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla resmi açılışını yapan Medipol Üniversitesi Hastanesi’nde çocuk kalp ameliyatlarında bir ilk gerçekleştirildi. Daha önce açık kalp ameliyatıyle tedavi edilen kalp deliği Türkiye’de ilk kez uygulanan yöntemle sadece 4 santimlik küçük bir kesiden kapatıldı. Üstelik ameliyat sırasında kalp durdurulmadı. Eskiden göğüs duvarı boydan boya açılmak zorunda kalınırken, bu yöntem sayesinde göğüs kafesinin de tamamen açılmasına gerek kalmıyor, minikler ameliyat sonrası süreci ağrısız ve daha kolay atlatıyor. Üstelik büyüdüklerinde vücutlarındaki istenmeyen ameliyat izlerine de maruz kalmıyor.
Ameliyat yeri 4’te 3 oranında küçüldü
Medipol Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Türkoğlu, septal defekt (kısaca kalp deliği) ve olgularında kesi boyutlarının 12 santimden 4 santime kadar indiğini ifade etti. Prof. Dr. Türkoğlu, Türkiye’de ilk kez kendisinin gerçekleştirdiği bu yöntemle biri 4.5 yaşında diğeri 4 yaşında iki minik hastayı tedavi etti. İkinci vaka olarak 4 yaşındaki Beren Güneyli’yi bu teknikle tedavi ettiklerini anlatan Prof. Dr. Türkoğlu, “Göğüs kafesinin boydan boya açılması, kemiğin kaynama süresinin 6 haftalara kadar uzaması demek. Küçüklerde bu süreci sorunsuz geçirmek çok zor” dedi.
Klasik yöntemlerin büyük riskleri var
Laparoskopiden farklı olarak bu ameliyat yönteminin en büyük özelliğinin küçük cerrahi aletlerle ve minimal kesilerle içeriyi görerek hareket edilmesi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Türkoğlu, “Eski tekniklerde yaş ilerledikçe büyüyen kesi izleri sorun oluyor. Ayrıca bu yöntemler bazen göğüs kafesinde yapışıklıklara, kanama ihtimaline ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara sebep olabiliyor. Biz, 4 santimlik kesiğin bile küçültülmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İki minik hastamıza bu ameliyatı kalplerini durdurmadan yaptık” açıklamasını yaptı.