‘Ne otirisiz haydi yürüyağ’
ABONE OL

TÜRKİYE SAĞLIKLI YAŞAM YOLUNDA BİNLERCE ADIM ATTI

Dünya Sağlık Örgütü’nün fiziksel aktivitenin sağlık açısından önemini vurgulamak amacıyla ilan ettiği 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nde obeziteye karşı mücadele kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında  çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Yürüyüşler için her ilin şivesine uygun pankartlar hazırlanması dikkat çekti. Tokatlı kadınlar ‘Hadi Yürüyek Gı’ yazılı tişörtler giyerken, Bartın’daki yürüyüşler sırasında ‘Gıvracuk ol, sağlıklı gal’, Van’da ‘Ne Otirisiz Haydi Yürüyağ’, Gaziantep’te ‘Hadi yoorum hareket et’ gibi yöre ağızlarının bulunduğu pankartlar açıldı. Çanakkale’deki yürüyüşün sloganı ise ‘Çanakkale geçilmez, yürüyüşten vazgeçilmez’ oldu.

AVM'lerde yürüyen merdivenler durdu

Türkiye genelindeki alışveriş merkezlerinde öğle vakti yürüyen merdivenler 15 dakika devre dışı bırakıldı. Öte yandan Alsancak Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan İzmirliler, ‘Hareket hayattır’ sloganı ile zumba dansı yaparak hem eğlendi hem ter attı. Yurt genelinde düzenlenen etkinliklere katılımın yüksek olması yetkilileri mutlu ederken, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de sağlıklı yaşam konusunda mesajlar verdi.

Çocuklara spor öncesi kardiyoloji testi

Komisyon Başkanı Erdöl, genç sporcuların zaman zaman sahalarda aniden hayatını kaybetmesine dikkat çekerek “Okullardaki spor müsabakalarında bile önce çocukların kardiyoloji testleri yapılmalı” dedi. Türk Kardiyoloji Derneği’nin ‘Ulusal Tarama Formu’ hazırlığı içinde olduğunu anımsatan Erdöl, “Spora yeni başlayan gençlerin, başta kardiyoloji olmak üzere gerekli testlerden geçmesini hedefliyoruz. Sporcuların yaşlarına     göre yapılacak testler konusunda ilgili birimler bilgilendirildi. Buna okullardaki spor müsabakalarına katılacak öğrenciler de dahil. Spor kulüplerinden de duyarlılık bekliyoruz” diye konuştu.

ARACINIZI EVDEN UZAĞA PARK EDİN

Komisyon Başkanı Erdöl, yürüyüşün başta kalp olmak üzere insan sağlığı üzerinde ciddi bir öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yürüyüş insanoğlunun iklimine, tabiatına en uygun hareket şeklidir. Halkı yürüyüş yapmaya özendirmeliyiz. Belediyeler kentlerdeki yürüyüş parkurlarının mesafesini uzatmalı ve sayılarını artırmalılar. Bunun yanı sıra otomobil kullanan kişilere araçlarını evlerinden daha uzak bir yere park etmelerini, asansör ve yürüyen merdivenleri daha az kullanmalarını öneriyoruz. Atılan her adım sağlık için büyük önem taşıyor.”