Obez ambulansı sayesinde hastalar gün yüzüne çıktı
ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın girişimleriyle tedavi için Sağlık Bakanlığı’na bağlı özel obez ambulansı ile geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye’ye getirilen ve 6 haftalık tedavinin ardından memleketine gönderilen Gümülcineli obezite hastası 330 kiloluk Şahin Şerif’in ardından, halk obez ambulanslarından daha fazla haberdar oldu. Evlerinden çıkmaya zorlanan hastaların artık bu ambulanslar sayesinde hastaneye gidebildiğini anlatan İstanbul Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Bayram Çiçek, “Türkiye’de Şahin Şerif gibi morbid obez hastaları sanıldığından daha fazla aslında. Ancak bunların çoğu evlerinden dışarıya çıkamadığı için ortalarda görünmüyordu. Obezite ambulansıyla ilgili haberlerin ardından bu hastalar tek tek ortaya çıkmaya başladı. Geçtiğimiz gün 380 kiloluk bir hastayı bu özel ambulansımızla Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi’ne taşıdık” dedi. Hastalar çok ağır olduğu için ambulansta görev yapacak ekibin bedensel güç kriterine göre belirlenmediğini anlatan Dr. Bayram Çiçek, hastanın kolayca taşınmasının araç içindeki özel lift donanımlı sedye sayesinde mümkün olduğunu söyledi ve “Hidrolik özellikli bu lift sistemi sayesinde az insan gücü ile bu kadar ağır hastaların taşınması çok kolaylaşıyor” dedi.

18 kişinin nakli gerçekleştirildi

Sağlık Bakanlığı’nın obezite hastalarına özel önem verdiğini anlatan Dr. Bayram Çiçek, “Obez ambulans sayısının artırılması ve bu hastalar için hava ambulansı çalışmalarının da sürdüğünü biliyoruz. Avrupa’da bu durumdaki aşırı şişman hastalar kendilerini kolayca beyan edebiliyor. Bizde, şimdiye kadar bu hastalar eve mahkum yaşıyordu. O nedenle de çoğundan habersizdik. Sadece son iki ayda  ikisi yurt dışından olmak üzere 18 tane morbid obezite hastasının naklini gerçekleştirdik bu ambulanlarımızla. Şimdi sıra ambulansla nakledildikten sonra tedavileri için özel bölümler oluşturulmasında. Hastalar bu taleplerini iletiyor bizlere” dedi.

Eskiden hasta vinçle taşınıyordu

Her isteyene bu ambulansın gidemeyeceğini açıklayan Dr. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: Önce 112’ye gelen çağrıda hastanın özelliklerini değerlendiriyor komuta merkezindeki arkadaşlar. Hastanın yaşı kilosu vs tespit edildikten sonra bu ambulansa uygun bir vakaysa, ambulansımız hastaya gidiyor. Eskiden bu insanlar en fazla belediyeden, itfaiyeden yardım isteyebiliyordu. Duvarları kırılıp vinçle çıkarılmaya çalışılan hastalar vardı. Artık bu bu tip manzaralar geride kaldı.

ŞOFÖRLER ÖZEL EĞİTİMLİ

İlk kez 1 yıl önce 112 acil filosuna katılan ve biri Avrupa biri Anadolu yakasında hizmet veren obez ambulanslarının hem tasarımı hem de içindeki bazı donanımları normal ambulanslardan farklı. Sedyesi 150 ila 350 kilo taşıyabilecek güçte özel lift sistemine sahip. Araç, diğer araçlara nazaran daha geniş çünkü iç kabinin acil ekibinin çalışabileceği kadar bir alanı da içermesi gerekiyor. İçerdeki ekipmanlar ise çoğunlukla normal ambulanstakiyle aynı ancak bazı müdahale setleri vs, obez hastaların anatomisine göre ayarlanmış malzemelerden oluşuyor.

Deneyimli ekip görevde

Ayrıca bu ambulansı kullanacak şoförler, 112 Acil ekibi içinden en tecrübeli olanlar seçiliyor ve ayrı bir eğitime tabi tutuluyor. Çünkü aracın aerodinamiği nedeniyle her şoför acil durumlarda bu ambulansları güvenli bir şekilde kullanamıyor. Bu nedenle araçta görev yapan iki şoför, ileri sürüş tekniklerinin ardından bu araca özel ayrı bir eğitim de almış. Obez ambulanslarda görev alacak 3-4 kişilik sağlık personeli ise nöbet durumuna göre diğer ambulanslarda görev yapan ekiplerden biri olabiliyor.