Omurgada sıfır riskle yüzde yüz başarı
ABONE OL

Anadolu Sağlık Merkezi’nin stratejik işbirliği yaptığı ABD’deki Johns Hopkins Medicine’de çalışan Nöroşirürji, Onkoloji ve Ortopedi Uzmanı Profesör Dr. Ziya Gökaslan bölgeyi100 kat büyüten mikroskoplar sayesinde adeta beynin, omurganın, omuriliğin içinde adeta gezindiklerini söyledi. Hata yapma olasılığının çok düştüğünü kaydeden Gökaslan, “Artık omurganın sorunlu bölgelerini çıkarıp, adeta yeni bir omurga oluşturuyoruz. Yeni mikroskoplar sayesinde beynin büyük kısmını, tümörlü bölgeleri kolaylıkla görüntüleyebiliyoruz. Artık kapalı ameliyatlar tarihe karıştı.” dedi.

Kalçadan ayaktan yeni omurga

Gökaslan, omurgadaki sorunlu bölgenin yerine hastanın kalçasından, ayağından ya da başka bir bölgeden çıkarılan kemik parçasını koyduklarını söyledi. Hastadan kemik alınamayacağı durumlarda ise sorunlu alanı metal kafeslerle doldurarak omurgayı onardıklarını kaydeden Gökaslan, “Bazı durumlarda ise plastik benzeri dolgu maddesi kullanıyoruz. Ancak vücudun kendi kemiğinin bir esnekliği var. Tabii ki yapay omurgada bu esneklik olmuyor” açıklamasını yaptı.

Tümör titizlikle temizleniyor

Omurgadaki tümörlü bölgeleri de tamamen çıkardıklarının altını çizen Gökaslan,”Bu durumlarda yerine yeni omurga yapıyoruz. Omurganın öne doğru eğildiği hastalıklarda da omurgayı kırıp yeniden şekillendiriyoruz. Ancak burada omuriliğe zarar verirseniz hasta felç olabilir. Omurganın yana doğru eğildiği, yani  “S” şeklini aldığı hastalar da var. Hafif eğilmelerde yine omurgayı kırıp yeniden şekillendiriyoruz. Eğer yaptığınız tümör ameliyatıysa ve tümörü tamamen çıkartabiliyorsanız hastayı bir ömür boyu tedavi etmiş, iyileştirmiş oluyorsunuz. Agresif tümörlerde ise hastayı bir süre koruyoruz, ancak tümörün nüksetmesini önleyemiyoruz maalesef” bilgisini verdi.

BEYNİ TAMAMEN GÜRÜNTÜLEYEBİLİYORUZ

Açık ameliyatların tarihe karışmakta olduğunu kaydeden Gökaslan, yeni endoskopi cihazları sayesinde tümörleri çok daha iyi görebildiklerini söyledi. Gökaslan, uzak yerlerde, köşelerde bulunan tümörleri çok net bir şekilde bulup temizleyebildiklerini kaydederek, “Bilgisayar artık ameliyathaneye tamamen girdi. Şimdi attığınız her adımı gelişen teknoloji sayesinde çok net bir şekilde görebiliyoruz. En önemli şey de görüntüleme sistemlerindeki gelişmeler. Beyni çok detaylı bir şekilde görüntüleyebiliyoruz artık. Ameliyat ettiğiniz bölgeyi 50-100 kat büyüten özel mikroskoplar var. Hata yapma oranı çok düştü” dedi.