Çevrimiçi olarak gerçekleþtirilen etkinliðe Biontech Üst Yöneticisi (CEO) ve Kurucu Ortaðý Prof. Dr. Uður Þahin'in yaný sýra Modena Üniversitesi Ýmmünoloji Profesörü Andrea Cossarizza, Stanford Üniversitesi Ýmmünoloji Profesörü Mark Davis katýldý.
Etkinlikte konuþan Þahin, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karþý geliþtirdikleri mRNA aþýsýnýn laboratuvar süreçleri ve çalýþmalarýyla ilgili bilgiler paylaþtý. Süreç boyunca farklý yaklaþýmlar denediklerini, ilk klinik çalýþmalarý yaparak gerekli kavram kanýtýna ulaþtýklarýný aktaran Þahin, klinik araþtýrmalarda birçok doküman bulunduðunun ve her hasta için ayrý ayrý hazýrlanmasý gerektiðinin altýný çizdi.
Þahin, GMP (granülosit-monosit progenitör) üretiminin "sýkýcý" bir süreç olduðunu vurgulayarak "Yaptýðýmýz þey þuydu. Bunlarý elektronik kayýt, toplu kayýt ve yaklaþýmýn otomatikleþtirilmesine çevirdik. Böylece altý haftadan daha az sürede bu süreç ortaya çýkabilir." diye konuþtu.
"2020 salgýnýyla karþýlaþmak, bu teknolojileri kullanmamýza ve bir aþý geliþtirme hedefine olanak saðladý." diyen Þahin, burada kullandýklarý kavramýn yine aynýsý olduðunu ve virüsten korunmak için genetik bilgiyi kullandýklarýný aktardý.
Þahin, "20'den fazla nörojeni test ettik, ayrýca hangi aþýnýn en uygun olduðu sorusunu da sorarak daha iyi reseptör baðlama alaný mý yoksa tam sivri uçlu proteinin mi en uygun aþý olduðunu gördük." diye konuþtu.
- "Yýl sonuna kadar 1 trilyon dozdan fazla aþý üreteceðiz"
Aþýlarýn 2 aylýk ve 6 aylýk etkisini ölçen verilere sahip olduklarýný ifade eden Þahin, "Aþý üretimimiz 2019'da 10 bindi. Ortaðýmýz Pfizer ile yýl sonuna kadar 1 trilyon dozdan fazla aþý üreteceðiz. Bu müthiþ bir artýþ." dedi.
Þahin, "Varyantlarýn maliyet nötralizasyonunu düzenli olarak analiz ediyoruz. Delta varyantýnýn lokalizasyonunun azaldýðýný gözlemledik ama yine de sorun yok." ifadesini kullandý.
Bu verileri ikinci dozun ardýndan 2 ay geçecek þekilde elde ettiklerini belirten Þahin, þunlarý kaydetti:
"Ýkinci dozdan sonra antikor titresinde artan bir zaman aralýðý olduðunu ve Delta varyantýna karþý korumanýn da antikor titrelerini düþürdüðünü görüyoruz. Yine de hastalýða karþý güçlü bir korumamýz var. Ayrýca gördük ki bu henüz yayýmlanmamýþ bir veridir, tam nötralizasyon, ikinci dozdan sonra daha yüksek antikor titreleri oluþturan ek üçüncü dozdan sonra saðlanýr. Veriler 3. dozda yüzde 95, enfeksiyon kontrolünde yüzde 97 tam korumanýn saðlandýðýný gösteriyor."