Rakamlar 30 yýlda iki katýna çýktý: Diyabet vakalarý 800 milyonu aþtý
ABONE OL

Dünyada diyabetin yaygýnlýðýný ve tedavisini inceleyen çalýþma, Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ) ile iþ birliði içinde NCD-RisC tarafýndan yürütüldü. Araþtýrmaya göre, diyabet vakalarýnýn yarýsýndan fazlasý Hindistan, Çin, ABD ve Pakistan'da görüldü.

Araþtýrma, diyabette bölgesel ve sosyoekonomik eþitsizliklerin altýný çizdi. Pasifik adalarý, Karayipler, Orta Doðu ve Kuzey Afrika gibi bazý bölgelerde kadýn ve erkek nüfusun yüzde 25'inden fazlasýnýn diyabetli olduðu belirtildi. Yüksek gelirli Batý ülkeleri arasýnda ABD'de diyabet oraný yüzde 12,5, Ýngiltere'de ise yüzde 8,8 olarak kaydedildi. Fransa, Danimarka, Ýspanya, Ýsviçre ve Ýsveç'te ise kadýnlarda diyabet oraný yüzde 2-4, Danimarka, Fransa ve bazý Afrika ülkelerinde erkeklerde yüzde 3-5 seviyelerinde ölçüldü.

"ÖLÜMCÜL VE SAKAT BIRAKIYOR"

Madras Diyabet Araþtýrma Vakfý Baþkaný Dr. Ranjit Mohan Anjana, "Diyabetin sakat býrakan ve ölümcül olabilen sonuçlarý göz önünde bulundurulduðunda, saðlýklý beslenme ve egzersiz yoluyla önleme, küresel saðlýk için hayati öneme sahiptir" dedi.

Araþtýrmanýn baþyazarý Prof. Majid Ezzati, "Diyabet tedavi oranlarýnýn birçok düþük ve orta gelirli ülkede duraklamasý, bu ülkelerde diyabetli yetiþkin sayýsýnýn hýzla artmasýyla endiþe verici bir tablo oluþturuyor" diye konuþtu.

Yapýlan çalýþmada, diyabet hastalýðýna sahip insan sayýsýnýn son 30 yýlda iki katýna çýkarak 800 milyonu aþtýðý bildirildi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ise "Diyabetteki endiþe verici artýþ, obezitenin yaný sýra saðlýksýz gýda pazarlamasýnýn, fiziksel aktivite eksikliðinin ve ekonomik zorluklarýn bir yansýmasýdýr" ifadelerini kullandý.

Dr. Tedros, küresel diyabet salgýnýnýn kontrol altýna alýnabilmesi için ülkelerin, saðlýklý beslenme ve fiziksel aktiviteyi destekleyici politikalarý acilen uygulamaya koymasý gerektiðini aktardý.

Avrupa Diyabet Araþtýrmalarý Birliði Baþkaný Chantal Mathieu da diyabetin pandemik boyutlara ulaþtýðýný belirterek, "Bu durum, kamu saðlýðý ve ekonomiler için ciddi bir tehdit oluþturuyor" dedi.