Yeni karar! O ilaçlar artýk aile hekimlerince yazýlabilecek
ABONE OL

Iþýkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baþkanlýðýnda düzenlenen "Sosyal Güvenlik Haftasý Buluþmasý" programýnda yaptýðý konuþmada, SGK personeli baþta olmak üzere sosyal güvenlik alanýnda emek veren herkesin Sosyal Güvenlik Haftasý'ný tebrik etti.

Sosyal güvenlik alanýnda vatandaþlarýn tamamýný kapsayan Genel Saðlýk Sigortasý sisteminin, dünyada çok az ülkede bulunan gurur verici bir sistem olduðunu belirten Iþýkhan, Türkiye'nin, tüm dünyanýn "gýptayla izlediði" bir sosyal güvenlik sistemine sahip olduðunu ifade etti.

Vatandaþlara en kaliteli saðlýk hizmetini sunmayý hedeflediklerini bildiren Iþýkhan, bu ay içinde yayýmlanan Saðlýk Uygulama Tebliði (SUT) ile vatandaþlarýn tedavileri karþýlýðýnda SGK'nin hastanelere ödediði tutarlarda yüzde 50 ila yüzde 75 arasýnda artýþ yaptýklarýný bildirdi.

Iþýkhan, saðlýk hizmetinin teknolojik destekle sunulmasý için uzaktan hasta deðerlendirme hizmetlerini de geri ödeme kapsamýna aldýklarýný belirterek, afetlerde yaralananlarýn fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarýnda 30 seans sonrasý tedaviye devam edebilmelerine olanak saðladýklarýný söyledi.

Genel saðlýk sigortalýlarýn ilaca eriþimini kolaylaþtýrmak amacýyla da gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Iþýkhan, "Son bir yýlda geri ödeme listemizi geniþleterek 128'i kanser ilacý olmak üzere toplam 570 ilacý geri ödeme kapsamýna aldýk. Böylece 858'i kanser olmak üzere geri ödeme listelerimizde yer alan ilaç sayýmýzý 8 bin 457'ye çýkardýk." diye konuþtu.

- "YILLIK 3,2 MÝLYAR LÝRA TASARRUF SAÐLAYACAÐIZ"

Genel saðlýk sigortalýlarýn en güncel ve yenilikçi tedavilere eriþimini saðlarken kamu kaynaklarýnýn doðru kullanýlmasý amacýyla akýlcý ilaç kullanýmý kapsamýnda çalýþmalar da yaptýklarýný dile getiren Iþýkhan, "Göreve geldiðimden itibaren Saðlýk Uygulama Tebliði'nde yaptýðýmýz düzenlemeler ve alternatif tedavi seçenekleriyle yýllýk 3,2 milyar lira tasarruf saðlamýþ olacaðýz." dedi.

Iþýkhan, "Saðlýk hizmetinin finansmanýný üstlenen Bakanlýk olarak, bu hizmetlerin tüm vatandaþlarýmýza eþit, etkin, kaliteli ve yeterli düzeyde sunulmasý öncelikli hedefimizdir. Bu anlamda, genel saðlýk sigortalýlarýmýzýn saðlýk hizmetlerine eriþimlerini kolaylaþtýrmak için yaptýðýmýz düzenlemelere önümüzdeki süreçte de devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

- "AÝLE HEKÝMLERÝNÝN REÇETE EDEBÝLDÝÐÝ ÝLAÇ SAYISINI ARTIRIYORUZ"

Vatandaþlarýn, raporlu ilaçlarýnýn bir kýsmýný hastanelere giderek ilgili doktora yazdýrmak zorunda olduklarýný belirten Iþýkhan, þöyle devam etti:

"Hastanelerdeki yoðunluðu azaltmak, raporlu hastalarýmýzýn iþini kolaylaþtýrmak için aile hekimlerinin reçete edebildiði ilaçlarýn sayýsýný artýran yeni bir düzenleme yapýyoruz. Yaklaþýk 2 milyon vatandaþýmýzýn faydalanabileceði kronik Hepatit B ve D tedavisinde, diyabet tedavisinde, kardiyoloji alanýnda kullanýlan ilaçlarýn ilgili saðlýk raporlu hastalarýmýzca hastanelerde sýra beklemeden aile hekimlerine giderek yazdýrabilmelerinin önünü açýyoruz. Ayrýca mevcut durumda hekimler tarafýndan en fazla 3 aylýk ilaç reçete edilebiliyorken yeni düzenlemeyle raporu düzenleyen hekim tarafýndan bir yýla kadar reçete edilebilecek ve hastalarýmýz tekrar hekime baþvurmaya gerek kalmadan ilaçlarýný bu süre zarfýnda 3'er aylýk dozda sözleþmeli eczanelerden temin edebilecekler."

- "EMEKLÝLERÝMÝZÝN DURUMLARININ FARKINDAYIZ"

SGK'nin önemli sorumluluk alanlarýndan birinin de emeklilik olduðunu ifade eden Iþýkhan, emeklilere yönelik pek çok düzenlemenin hayata geçirildiðini söyledi.

Geride kalan 22 yýlda emekli aylýklarýna yapýlan zam oranlarýný hatýrlatan Iþýkhan, "Emeklilerimizin, emeklilik dönemini en iyi koþullarda geçirmelerini saðlamak için Bakanlýk olarak yoðun çaba sarf ediyoruz. Bunun için de gelir-gider dengesinin korunduðu, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemini inþa etmenin en temel vazifemiz olduðunu biliyoruz. Öncelikle þunu paylaþmak isterim, Sayýn Cumhurbaþkanýmýz da açýk bir þekilde ifade etti. Emeklilerimizin, özellikle bir kýsým emeklimizin durumlarýnýn farkýndayýz. Beklentilerinin de farkýndayýz. Tüm emeklilerimizin daha iyi bir yaþam standardýný hak ettiklerini biliyoruz. Bunun için de gece, gündüz demeden çalýþýyoruz." ifadelerini kullandý.

Iþýkhan, hükümet olarak son dönemde gerek ekonomik gerek politik yönden ciddi adýmlar atýldýðýný ve en son tasarruf tedbirleri ve verimlilik paketi açýkladýklarýný belirterek, "Her kurumumuz gibi biz de bu tedbirleri ve daha fazlasýný hayata geçirmeye baþladýk. Gerek emeklilerimiz gerekse çalýþanlarýmýz bizlere güvensin, Türkiye'yi 22 yýlda getirdiðimiz nokta gibi inþallah kýsa bir süre içerisinde enflasyonu kontrol altýna alarak emeklilerimiz için de tüm vatandaþlarýmýz için de kalýcý refah artýþýný saðlayacaðýz." diye konuþtu.

- "SGK'YÝ EMEKLÝLERÝMÝZÝN HAYAT KALÝTESÝNÝ ARTIRACAK YAPIYA KAVUÞTURUYORUZ"

Iþýkhan, bu yýlý "Emekliler Yýlý" olarak ilan ettiklerini hatýrlatarak, emeklilerin her bakýmdan müreffeh bir yaþam sürmelerini istediklerini söyledi.

Emekliler için bu yýldan itibaren bugüne kadar saðladýklarý imkanlarýn çeþitlenerek artacaðý bir süreci baþlattýklarýný ifade eden Iþýkhan, þu ifadeleri kullandý:

"Sosyal Güvenlik Kurumunu yeni bir hizmet modeline taþýyoruz. Nedir bu yeni model? Bildiðiniz gibi SGK, emekliler açýsýndan sadece maaþ ve ikramiye ödeyen teknik bir kurumdu. Artýk SGK'yi sosyal açýdan da emeklilerimize hizmet verecek, gerçek anlamda emeklilerimizi SGK'ye paydaþ yapacak, sosyal yönü de olan bir kurum haline dönüþtürüyoruz. SGK'yi emeklilerimizin hayat kalitesini artýracak arz odaklý hizmetlerle dinamik bir yapýya kavuþturuyoruz. Bu model kapsamýnda emeklilerimize yönelik saðlýk hizmetlerinden sosyal faaliyetlere kadar geniþ bir yelpazede hizmetler sunulacak."

Iþýkhan, emeklilerin talep ve beklentilerini doðrudan iletebilecekleri, geri bildirimlerde bulunabilecekleri bir iletiþim platformunun kurulacaðýný belirterek, emeklilerin tek telefonla SGK danýþmanlarýna ulaþabileceðini anlattý.

Emeklilerin yaþamlarýný kolaylaþtýracak teknolojik çözümleri devreye alacaklarýný bildiren Iþýkhan, emeklilere yönelik yeni hizmetlerin duyurulmasý için oluþturduklarý "emekliler.gov.tr" internet sitesini kýsa sürede eriþime açacaklarýný söyledi.

- EMEKLÝLERE YÖNELÝK YENÝ HÝZMETLER HAYATA GEÇÝRÝLÝYOR

Emeklilere yönelik yeni hizmetlerin hayata geçirilmesinde birçok paydaþýn desteði olduðunu dile getiren Iþýkhan, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Paydaþlarýmýzla görüþmelerimiz neticesinde netleþen desteklerin bir kýsmýný sizlerle paylaþmak isterim. Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde yaz aylarýnda uygun olan yurtlar, bir aylýk dönemde emeklilerimizin ücretsiz kullanýmýna açýlacak. Bunun yanýnda Gençlik ve Spor Bakanlýðýmýz bünyesindeki tesisleri ücretsiz olarak tüm emeklilerimize açma kararý aldý. Emeklilerimiz tüm illerde yer alan kamuya ait misafirhane, öðretmenevleri, sosyal tesis ve konukevlerinden týpký kamu görevlileri gibi yüzde 15 indirimli faydalanabilecek. Sendikalarýmýzýn misafirhanelerinde ve sosyal tesislerinde emeklilerimize özel indirimler saðlanmaktadýr.

PTTcell tarafýndan emeklilere özel Emekli Paketi oluþturuldu. PTT Kargo'da emeklilere özel indirim saðlanýyor. TCDD'de yýl boyunca emekliler için ana hat trenlerinde yüzde 10 indirim saðlandý. YÖK ile yapýlan iþbirliði kapsamýnda Kuþaklararasý Dayanýþma ve Aktif Yaþlanma temelli 3. Yaþ Üniversitesini yaygýnlaþtýrýyoruz. Ayrýca yerli ve milli ödeme sistemimiz olan Troy ile bankalarla yaptýðýmýz protokol çerçevesinde emekli kartlarý aracýlýðýyla fatura ödemelerinde, eczane ve market harcamalarýnda belirlenen üst limit dahilinde, giyim maðazalarýnda indirimler tanýmlanacak."

Yeni SGK hizmet modeliyle, emeklilerin toplumda aktif olarak yer aldýðý, hatta katma deðer üretebildiði bir sistemi hedeflediklerini belirten Iþýkhan, bakanlýklar ve kurumlarla görüþmeleri sürdürdüklerini, daha pek çok yeniliði emeklilere ulaþtýrmayý planladýklarýný kaydetti.

Iþýkhan, emeklilerin daha saðlýklý, mutlu ve huzurlu bir emeklilik dönemi geçirebilmeleri için çalýþmaya devam edeceklerini bildirerek, "Kýymetli emeklilerimizin beklentilerini çok iyi biliyoruz. Þuna emin olun, 12. Kalkýnma Planý hedeflerimize ve Orta Vadeli Program'a baðlýyýz. Titiz ve disiplinli þekilde yürütülen ekonomi politikasýyla beklentilerinizi karþýlayacak, refahlarýnýzý kalýcý þekilde artýracak duruma gelmeyi hedefliyoruz." diye konuþtu.

- "SGK CO-PÝLOT" UYGULAMASI DEVREYE ALINACAK

Göreve geldiði andan itibaren önem verdiði konularýn baþýnda dijital dönüþüm projelerinin geldiðini ifade eden Iþýkhan, Bakanlýk olarak verdikleri kamu hizmetlerinin geliþtirilmesi, daha etkili, verimli, hýzlý ve güçlü sunulabilmesi amacýyla yapay zeka, büyük veri analizi ve makine öðrenmesi gibi teknolojilerle donatýlmýþ yeni bir uygulamayý hayata geçireceklerini açýkladý.

Iþýkhan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"SGK Co-Pilot (Destek Pilot) uygulamasýyla kayýp-kaçak, suistimal, anomali tespiti, veriyle karar alma, risk odaklý denetim, akýllý asistan, veriyle tahmin modelleme uygulamalarýnýn etkinleþtirilmesi amaçlanmaktadýr. Bu proje kapsamýnda, verilerimiz üzerinden analiz yapýlarak saðlýk geri ödeme fatura maliyetlerinin düþürülmesi, saðlýk fatura hizmetlerinin etkinleþtirilmesi, iþ gücünün ve kaynaklarýn doðru, etkin ve verimli kullanýlmasý, saðlýk geri ödeme süreçlerinin iyileþtirilmesi, saðlýk fatura inceleme ve ödeme süresinin hýzlandýrýlmasý hedeflenmektedir. Bu sistem en kýsa sürede hayata geçirilecektir."

Sosyal güvenlikte suistimalleri önlemek amacýyla "Sahte Sigortalýlýk ve Sahte Ýþ Yeri Takip Platformu" projesini hayata geçirdiklerini belirten Iþýkhan, bu çalýþmayla vatandaþlarýn sosyal güvenlik haklarýný sekteye uðratan ve haksýz yere paralarýný almaya çalýþan art niyetli kiþileri kýsa sürede tespit edip gereðini yaptýklarýný söyledi.

TÜBÝTAK ile "Kamu Kurumlarý Araþtýrma ve Geliþtirme Projelerini Destekleme Programý" kapsamýnda "Kamuda Yapay Zeka Ekosistemi, Mali Otomasyon Sistemlerinin Geliþtirilmesi" ve "Dijital Devlet Ara Katman" projelerini yürüttüklerini ifade eden Iþýkhan, bu projelerle, açýk kaynaklý sistemlere geçiþlerin sürdürülerek teknoloji baðýmlýlýklarýnýn en aza indirilmesinin amaçlandýðýný dile getirdi.

Iþýkhan, verdikleri dijital hizmetler ve sahip olduklarý vizyonla bakanlýðýn dünya çapýnda örnek alýnan bir seviyeye ulaþtýðýný belirterek, yüksek standartlardaki hizmetleri vatandaþ odaklý hizmet anlayýþýyla vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Öte yandan, aile hekimlerinin raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarýný yazabilmelerine imkan tanýyacak düzenlemenin yayýmlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderildiði, sonrasýnda yürürlüðe gireceði bildirildi.

  • Hepatit B tedavisi
  • Diabet ilaçlarý
  • Kardiyoloji ilaçlarý