Saðlýk Bakanlýðý MHRS'nin etkin kullanýmý için il saðlýk müdürlüklerine genelge gönderdi
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, Saðlýk Bakaný Fahrettin Koca imzalý genelgede, hekim çalýþma cetvellerinin planlanmasý ve uygulanmasý, polikliniklerde randevulu muayene süreçlerinin takibi, hizmete eriþim konularýnda planlamanýn hassasiyetle yapýlmasý ve yürütülmesi konularýna yer verildi.

Genelgede, Bakanlýða baðlý saðlýk tesislerinde, MHRS kapsamýnda verilecek muayene randevu hizmetlerine iliþkin usul ve esaslarýn, "Merkezi Hekim Randevu Sistemi Çalýþma Usul ve Esaslarý Hakkýnda Yönerge" ile oluþturulduðu aktarýldý.

Ýl saðlýk müdürünün, MHRS hizmetlerinin planlanmasý, yürütülmesi, denetlenmesi, raporlanmasý ve geliþtirilmesinden sorumlu olduðu belirtilen genelgede, MHRS'ye iliþkin süreçlerin il saðlýk müdürünün sorumluluðunda, kamu hastaneleri baþkaný ile yürütüldüðü kaydedildi.

Genelgede, saðlýk tesislerinde MHRS uygulamalarýnýn planlanmasý, yürütülmesi, denetlenmesi, raporlanmasý ve geliþtirilmesinden, hekim çalýþma cetvellerinin sisteme girilmesinin saðlanmasý, takip edilmesi, çalýþma cetvellerinin düzenlenmesi, randevulu hastalarýn randevu saatinde muayene olabilmeleri için gerekli tedbirlerin alýnmasý, hastalarýn saðlýk tesisinden ayrýlmadan önce uygun görülen ilk muayene ve kontrol randevularýnýn verilmesine iliþkin süreçlerin planlanmasýndan da baþhekimlerin sorumlu olduðu ifade edildi.

- "Randevulu muayene kapasite artýrýmý saðlanmalýdýr"

Genelgede, hekim çalýþma cetvellerinin planlanmasý, uygulanmasý ve polikliniklerde randevulu muayene süreçlerinin takibinin, hizmete eriþim ve hasta memnuniyeti açýsýndan öncelik oluþturduðu vurgulandý.

Saðlýk tesislerinde aktif görev yapan hekimlerin, aylýk çalýþma programlarýnýn nitelikli þekilde planlanmasýnýn önemine dikkat çekilen genelgede, saðlýk hizmetlerine eriþimi kolaylaþtýracak þekilde, az zamanda çok hasta bakýlarak deðil, yaygýn poliklinik hizmeti planlanarak, randevulu muayene kapasitesinin artýrýlmasý istendi.

Genelgede, þu maddeler sýralandý:

"Muayene süresi hekime ve ilgili branþýn özelliðine göre deðiþebildiðinden randevu aralýklarý en etkili þekilde hekimlerimiz tarafýndan oluþturulmalý ve baþhekimliklerimizce onaylanmalýdýr. Kamuoyunda gündem olduðu gibi, '5 dakikada bir muayene yapýldýðý' þeklindeki söylentilere sebep olacak uygulamalardan sakýnýlmalýdýr.

MHRS'ye esas poliklinikler için tüm hekimlerin 30 günlük tanýmlý çalýþma cetveli olmalý, periyodik olarak güncellenmeli ve sistemdeki görünürlüðünün 15 günün altýna düþmemesi saðlanmalýdýr.

Ýhtiyaç duyulmasý halinde mesai dýþý poliklinik hizmeti sunulmalýdýr.

MHRS verileri, Ýl Saðlýk Müdürlükleri ve Baþhekimliklerce takip edilerek gerekli tedbirler alýnmalýdýr."