Lekso bebek Türkiye’de hayata döndü
ABONE OL

Türkiye-Gürcistan arasında kurulan sağlık hattı Tiflisli iki aylık Lekso Zarice’yi hayat bağladı. Ülkesinde karaciğer yetmezliği teşhisi konan ve her geçen gün hayati tehlikesi artan Zarice’ye karaciğer nakli yapılması şarttı. Doktorlar Gürcistan’ın organ nakli konusunda yeterli gelişmediği gerekçesiyle aileyi başka ülkeler yönlendirdi. Bunun üzerine araştırma yapan aile İstanbul’daki Memorial Şişli Hastanesi’ne başvurdu.

Anne babasının dokusu uymadı

Hastanenin Organ Nakli Merkezi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Koray Acarlı başkanlığındaki ekipten karaciğer nakli için randevu alan aileden anne Natia’nın yapılan tetkiklerde karaciğerinin büyük olduğu ortaya çıktı. Küçük Lekso’nun babasının ise dokuları uyumlu çıkmadı. 6 aylık olan ve her geçen gün hayati tehlikesi artan küçük Lekso’ya bir an önce karaciğer nakli yapılması gerekiyordu. Minik bebeklerini yaşatmak için mücadelelerini sürdüren aile yeni bir karaciğer vericisi aramaya başladı. Lekso’nun annesi Natia’nin halası 57 yaşındaki Nanului Tvauri, torunu gibi sevdiği Lekso’ya kendi karaciğerini vermek istediğini söyledi.

Sadece kontrole gelecek

Hemen İstanbul’a gelen halaya yapılan tetkiklerde her şey olumlu çıktı. Prof. Acarlı başkanlığındaki organ nakli ekibi 6 aylık Lekso’ya haladan yeni bir karaciğer nakletti. Başarılı operasyonu yöneten Prof. Acarlı “Küçük Lekso, hastaneye geldiğinde hasta#lığına bağlı olarak karaciğer yetmezliği çekiyordu. Her geçen gün daha da sararmaya başlamıştı. Çok başarılı bir nakil oldu. Artık ülkemize sadece kontrol için gelecekler” dedi. Yeğeninin oğluna karaciğerinin vererek hayata yeniden tutunmasını sağlayan Nanului Tvauri “Hiç düşünmeden gelip karaciğerimi verdim. Lekso’nun hayatı kurtulduğu için çok mutluyum” diye konuştu.