Savaşın yanıklarını Türkiye sarıyor
ABONE OL

Türkiye’nin ilk yanık tedavi merkezi olan Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi, Türk hastaların yanı sıra dünyanın dört bir yanından hastaya da şifa oluyor. Özellikle Suriye’de patlayıcı maddelere maruz kalan halk Türkiye’de tedavi ediliyor.

Vücudunun yüzde 60’ı yandı

O hastalardan biri Mahmut Ende (30). Savaş esnasında patlayıcı maddeye maruz kalması nedeniyle vücudunun yüzde 60’ı yanmış. Kilis Devlet Hastanesi’nden helikopterle Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezine sevk edilen hasta bir aydır yoğun bakımda. 6 kez ameliyat geçiren genç hasta “Hayatta kalmam bir mucizeydi. Türkiye sayesinde oldu. Suriye’de bir iç savaş devam ediyor. Evler yıkılıyor, insanlar öldürülüyor, yakılıyor. Orada artık bir hayat yok, ailemin çoğunu kaybettim, kendim ise yandım” diyor Yine Suriyeli Zübeyde Zileş ise koca şiddeti mağduru. Eşinin üzerine kızgın yağ döktüğü genç kadın yara ve yanık tedavi merkezinde tedavi görüyor. Zileş, geçirdiği ağır depresyon nedeniyle psikolojik tedavi destek de alııyor. Hastanın her türlü ihtiyacını karşılayan hastane, hastayla iletişimi tercüman aracılığıyla saplıyor. 

Sağlık turizmine katkı sağlıyor

Türkiye’de sağlık turizmi açısından büyük öneme salip olan Yanık Tedavi Merkezi’ne yurt dışından pek çok hasta geliyor. Türkmenistanlı kadın Gülnebat Muhammet de, sağlık turizmi kapsamında tedavi gören hastalardan biri. Türkmenistan’da 60 gün tedavi gören Gülnebat’ın Türkiye’ye getirilmiş, 60 gündür tedavi görüyor.

Oksijen tedavisi her derde deva
 

Başhekim Doç. Dr. Recep Demirhan, merkeze yılda 10 bini aşkın hastanın geldiğini, bininin yatırılarak tedavi edildiğini söyledi. Ortadoğu ve Balkanların en donanımlı merkezi olduklarının altını çizen Demirhan, “Balkanlardan, Afrika’dan pek çok hasta yanık tedavisi için merkezimize geliyor. Sağlık turizmine de katkı sunuyoruz” diyor. Demirhan, merkezin Avrupa ülkelerindeki yanık ve yara merkezlerinden daha ileride olduğunu belirterek, “Çoğu kez yüzde 90’ı aşan bir dolulukla çalışıyoruz. 6’sı yoğun bakım olmak üzere 22 yatak var” dedi.

Merkezi üstün kılan diğer özelliği ise hiperbarik oksijen sisteminin bulunması. Sualtı Hekimi ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Uzmanı Selin Gamze, oksijenin ilaç gibi kullanılarak iyileşmeyen yara ve yanıkları daha hızlı tedavi ettiklerini söylüyor. Oksijen tedavisini pek çok hastalığa uyguladıklarını kaydeden Gamze, “Beyinde oksijen yetersizliğinin görüldüğü durumlarda, kronik kemik iltihabı ezilmesinde, damar tıkanıklıklarında, ani görme ve işitme kaybında, soba zehirlenmelerinde, sualtı vurgunlarında hızlı iyileşme sağlıyor” dedi.