ERÜ bünyesinde çalýþmalarýna devam eden ve Türkovac'ý geliþtiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli baþkanlýðýndaki Aþý Araþtýrmalarý Merkezi'nde çalýþmalar aralýksýz devam ederken; Rektör Prof. Dr. Fatih Altun sürdürülebilirliðin saðlanmasý için Aþý Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü'nün kurulduðunu aktardý. Destekleri için Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ve YÖK Baþkaný Prof. Dr. Erol Özvar'a teþekkürlerini ileten Rektör Altun; enstitü sayesinde daha sistematik, hazýr olarak öðretim üyesi ve bilim insanlarýnýn bulunduðu süreç içerisinde çalýþmalarýn devam edeceðini belirtti. Prof. Dr. Altun, "Maalesef yaþadýðýmýz bir korona dönemi oldu. Burada üniversite olarak Türkovac aþýsýný ürettik. Tükovac aþýsýnýn insanlýða yarar saðlamasý için gerekli çalýþmalarý tamamlamýþ olduk. Her zaman þunu söylüyorum; süreklilik esastýr, sürdürülebilir olmasý esastýr. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocaya teþekkür etmek istiyorum, devamýnda da bu konuyla ilgili kendisiyle deðerlendirme süreçlerimiz oldu. Bizim bu çalýþmalarý yapan bir merkezimiz var. Aþý Araþtýrmalarý Merkezi olarak geçmekte ve cumhurbaþkanýmýzýn çok büyük destekleriyle çalýþmalarý devam ettiriyoruz. Bu süreçleri konuþurken Aykut Hocamýzýn araþtýrmalarý devam ediyor. Bu araþtýrmalarýn etrafýnda öðrencileri var, bilim insanlarý var. Burada önemli bir ekosistem var. 'Bu ekosistemi kadro olarak da koruyabilir miyiz', 'bu yapýyý bozmadan ileriye dönük olarak ihtiyaç olursa araþtýrmalar yapacaðýmýz bir sürece dahil edebilir miyiz' diye konuþtuðumuzda Aþý Araþtýrma Geliþtirme Enstitüsü'nün kurulmasýnýn zaruriyetinden bahsetti. Hýzlý bir þekilde Aykut hocamýzla birlikte YÖK baþkanýmýzý ziyaret ettik, süreci aktardýk. Kendileri çok olumlu karþýladýlar ve bundan 10 gün önce de onaylamak suretiyle Aþý Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü'nü kurmuþ olduk. Cumhurbaþkanýmýza ve YÖK baþkanýmýza teþekkür etmek istiyorum. Bundan sonraki araþtýrmalarýmýzda daha sistematik, daha kadronun hazýr olarak öðretim üyesi ve bilim insanlarýnýn bulunduðu süreç içerisinde enstitü çatýsý altýnda devam ettirmiþ olacaðýz. Burada yeni, genç bilim insanlarýnýn yetiþmesi de daha seri olarak saðlanmýþ olacak. Bu çalýþmalarýn da eminim belirli bir düzen ve formatta ilerleyecek olmasý, inanýn burada öyle bir bilim insanlarýndan oluþan yapý var ki; sadece yurt içinden deðil yurt dýþýndan araþtýrmacýlar, doktora çalýþmasý olan, doktora sonrasý araþtýrmalarda bulunan bilim insanlarý da var. Hep birlikte bu çalýþmalarýmýzý enstitü çatýsý altýnda geliþtirmiþ olacaðýz" dedi.
"SÜREÇLER NORMAL SEYRÝNDE GÝTTÝÐÝNDE ÇOK UZUN OLMAYAN ZAMAN DÝLÝMÝNDE AÞIYI ÝNSANLIÐA KAZANDIRMIÞ OLACAÐIZ"
Havalarýn ýsýnmasýyla birlikte ülkemizde bazý bölgelerde kene ýsýrmasý nedeniyle ölümlere yol açan Kýrým Kongo Kanamalý Ateþi hastalýðýna karþý geliþtirilen aþýnýn FAZ-1 çalýþmalarýnýn tamamlandýðýnýn altýný çizen Rektör Altun; geliþmeyi 'dünyada ilk' olarak duyurdu. Uzun olmayan bir süre içerisinde aþýyý insanlýða kazandýracaklarýný dile getiren Rektör Altun; "Bilim dünyasýnda yeni araþtýrmalar, yeni buluþlar devam etmek zorunda. Kýrým Kongo Kanamalý Ateþ virüsü ateþli hastalýðý, bizim halk arasýnda ifade ettiðimiz kene ýsýrmasýdýr. Aykut hocamýz bununla ilgili çalýþmalarýný belirli bir noktaya getirmiþken, koronavirüs sürecinde ara vermek suretiyle Türkovac aþýsý için bütün enerjisini yoðunlaþtýrdý. Bu çalýþmasý tamamlandýktan sonra tabi ki eski araþtýrmasý olarak devam ediyor. Aþý tamamlandý, birinci FAZ için de gerekli çalýþmalar tamamlanmýþ durumda. Dünyada bu manada Kýrým Kongo Kanamalý Ateþ virüsü ile ilgili birinci FAZ aþamasýný tamamlamýþ ilk aþý olarak geçiyor. Tabi bunu þöyle düþünebiliriz; korona kadar gündemimizde olmayabilir ama burada da insanlarýn maðduriyetleri söz konusu. Biz de olarak Erciyes Üniversitesi bilim insanlarý olarak çalýþmalarýmýzý devam ettiriyoruz ve önemli bir prestij olduðunu düþünüyorum. Bununla ilgili de elde edilecek sonuçlarýn deðerlendirilmesinden sonra ikinci FAZ aþamasýnda da çalýþmalarýmýzý devam ettirmiþ olacaðýz. Ýnþallah bu süreçler normal seyrinde gittiðinde çok uzun olmayan zaman diliminde bu aþýyý da baþta ülkemize ve insanlýða kazandýrmýþ olacaðýz" ifadelerini kullandý.
AÞI ÝNSANLARDA DENENECEK
FAZ-2 çalýþmalarýnýn gönüllüler üzerinde devam edeceðini kaydeden Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, ÝHA muhabirine yaptýðý açýklamada, "Ýkinci FAZ'da gönüllü sayýsýnýn biraz daha artmasý gerekiyor. Onlarýn gönüllü olarak aþýnýn incelenmesi sürecine dahil olmasý gerekecek. Bunun tabi biraz zorluklarý var. Çünkü kene ýsýrmasýna baðlý geliþebilecek süreçlerde bu FAZ çalýþmasý devam edecek. Bu da bizim için sayý çok az olduðundan dolayý dezavantaj olarak gözükmekle birlikte bu çalýþmalarda aþýnýn özellikle kene ýsýrmasýndan sonra yaþanan kanla ilgili rahatsýzlýklarýn tedavi süreçlerinde hangi sonuçlarý elde ettiðimizi de ikinci FAZ'la birlikte görmüþ olacaðýz. Elde edilecek sonuçlara göre de üçüncü FAZ ve seri üretimiyle birlikte hayata geçmesi gündeme gelmiþ olacak" diye konuþtu.
ÝLAÇ ÇALIÞMALARI DA SÜRÜYOR
Erciyes Üniversitesi'nde aþý haricinde ilaç geliþtirme çalýþmalarýnýn da devam ettiðinin altýný çizen Rektör Altun, "Ýlaç araþtýrmalarýmýz bizim ciddi manada üst düzey projelerle devam etmekte. Ýlaç araþtýrmasý; biz sadece merkezimizde deðil GENKÖK olarak da ortak bir proje çalýþmasýyla yoðun bir tempo içerisinde ilerliyoruz. Özellikle doktora sonrasý araþtýrma projesi olsun, araþtýrma üniversitelerine tanýnan araþtýrma projeleri olarak da yoðun bir çalýþma temposu ile ilerliyoruz. Bazý akýllý ilaç sistemleri ile ilgili araþtýrmalarýn devam ettiðini belirtebilirim. Bunlarla ilgili yaygýnlaþmasý noktasýnda gayretlerimiz var. Sadece ulusal deðil uluslararasý boyutta da ortak proje çalýþmalarý üniversitemizde devam etmekte. Buradan elde edeceðimiz sonuçlarý somut bir noktaya geldiðimizde paylaþýyor olmak bizleri mutlu edecektir" dedi.