Sigara kalbe kilo artışından daha fazla zarar veriyor
ABONE OL
Yurdagül, "Sigara kalbe kilo almaktan çok daha fazla zarar veriyor. Araştırmalar günde bir paket sigara içmenin kalp üzerinde oluşturduğu stresin ancak 45 kilogram ağırlık artışı sonrası olabileceğini ortaya koyuyor." dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Yurdagül, sigarayı bırakmayanların gerekçe olarak, kilo alması öne sürdüğünü vurguladı. Yurdagül, sigarayı bırakanların kilo olmasını şöyle açıkladı: "Ağırlık artışlarında temel faktör alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizlikten kaynaklanıyor. Günlük olarak alınması gereken enerji yaşa, cinsiyete, vücut ağırlığına, metabolizmaya ve yapılan egzersiz miktarına göre farklılık gösteriyor. Ancak temelde harcanan enerji alınan enerjiden fazla olduğu durumlarda kiloda artışlar meydana geliyor. 1 kilogram kaybetmek veya kazanmak için gerekli enerji 7 bin kaloriden oluşuyor. Vücudumuza aldığımız her ekstra 7 bin kalori kilomuzda 1 kilogram artışa, harcadığımız her 7 bin kalori de 1 kilogram azalmaya neden oluyor. Bu durumda alınan ve harcanan enerji arasındaki dengeyi sağlamak ağırlık kontrolüne yardımcı oluyor. Metabolizmamız kalp, beyin ve karaciğer gibi önemli organların normal çalışabilmesi için enerjiye gereksinim duyar ve günlük olarak alınan enerjinin yüzde 70'i bu fonksiyonlar için kullanılıyor. Sigaranın etken maddesi nikotin metabolizma hızını artıyor ve harcanan kalori miktarını artırıyor. Ancak bu yöntem kalori harcamak için seçilecek son derece sağlıksız bir yöntem. Sigara içtikten sonra metabolizma hızlanır, içilen her sigara kalbin dakika 10-20 kez daha fazla vuruş yapmasına neden olur. Sigara içenlerde kalp hastalıklarının yüksek olmasının bir nedeni de aslında budur."

"AYNI MİKTARDA YEMEK YİYEYEK AYNI KİLODA KALIN"

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, ağızda bir şeylerin olması gerektiği hissi, yiyeceklerin stres anında kurtarıcı olarak algılanması gibi unsurları sayan Yurdagül, şu bilgileri verdi: "Sigara kalbe kilo almaktan çok daha fazla zarar veriyor. Araştırmalar günde bir paket sigara içmenin kalp üzerinde oluşturduğu stresin ancak 45 kilogram ağırlık artışı sonrası olabileceğini ortaya koyuyor. Bu nedenle sigarayı bırakma sonrası kilo artışı olsa dahi bunun hiçbir zaman sigara ile aynı düzeyde olmayacağını bilmek gerekiyor. Tam tersine sigarayı bırakmanın kişinin akciğer kanseri ve diğer kanserlere yakalanma riskini, kalp krizine ve inme geçirme riskini azaltacağını gösteriyor. Sigarayı bırakanların kilosunda artış olması hiçbir zaman bir zorunluluk veya kaçınılamaz bir durum değil. Kalp hastaları üzerinde yapılan çalışmalar sigarayı bırakmanın ardından beslenme ve yaşam biçimi değişiklikleri ile kilo alımınının engellediğini ortaya koyuyor. Alınan kalorilerin dengeli bir beslenme programıyla düzenlenmesi ve metabolizmanın uygun egzersiz programıyla hızlandırılması ağırlık kontrolü için en mükemmel yol olarak gözüküyor. Özellikle yağlı besinleri kontrollü tüketmek oldukça önemli. Çünkü yağlar en fazla enerji veren besin grubu. 1 gram yağ 9 kalori verirken, 1 gram karbonhidrat ve protein 4 kalori veriyor. Dolayısıyla yağ miktarı azaltılmış besinleri seçerek aynı miktar yemek yemeye devam edilerek aynı kiloda kalınabilir."

Yurdagül, sigarayı bırakanlara şu tavsiyelerde bulundu: "Etiket okuma alışkanlığı kazanıp yiyeceklerin içerisinde fark edilmeden alınan kalorilerin farkına varın. Besinlerin daha az yağlı olanlarını tam yağlı olanlara tercih edin. Yemek aralarında atıştırmak için kalorisi düşük besinleri tercih edin. Sebze ve meyvelerden zengin, yağsız et ve ürünlerini, az yağlı veya yağsız süt ve ürünlerini içeren, kan şekerini dengeleyici tam tahıllı ürünlerin yer aldığı dengeli bir beslenme programını benimseyin. Şeker ve şekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alımını azaltın. Şekerli besin tüketmek istiyorsanız doğal tatlandırıcılar ile yapılmış olanları tercih edin. Düzenli egzersiz yaparak kalori harcamanızı artırın, iştahınızı baskılayın, tekrar sigara içme arzunuzun önüne geçin ve stresinizi azaltın."