Son 5 yýlda Ýstanbul'da 900 bin kiþiye kanser taramasý
ABONE OL

Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðü Halk Saðlýðý Hizmetleri Baþkanlýðý koordinesinde, her ilçede Ýlçe Saðlýk Müdürlükleri, Saðlýklý Hayat Merkezlerinde (SHM) ve Aile Saðlýðý Merkezlerinde (ASM), 15 farklý noktada bulunan Kanser Erken Teþhis, Tarama ve Eðitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz meme, rahim aðzý ve kalýn baðýrsak kanser taramalarý hizmeti veriliyor.

Tarama sonucu þüpheli kiþilerin ilçe saðlýk müdürlükleri aracýlýðýyla randevusu alýnarak Tarama Sonrasý Teþhis Merkezleri'ne sevk ediliyor.

Halk Saðlýðý Uzmaný Uzman Dr. Büþra Sandýklý, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'de her yýl kutlanan Halk Saðlýðý Haftasý'nýn bu yýlki ana temasýnýn "Saðlýðýný Erteleme, Harekete Geç" olarak belirlendiðini söyledi.

Bu dönemde halk saðlýðýnýn ve koruyucu saðlýk hizmetlerinin önemine dikkati çekildiðini belirten Sandýklý, bu alanda çalýþmalarla ilgili toplumda farkýndalýk oluþturmanýn amaçlandýðýný belirtti.

Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðü bünyesinde kanserin erken teþhisi için çalýþmalar yapýldýðýna dikkati çeken Sandýklý, "Dünya Saðlýk Teþkilatýnýn önerdiði kanser türleri olan meme, rahim aðzý ve kalýn baðýrsak kanserleri için ülkemizde ulusal çaplý tarama programý yürütülmektedir. Bu kapsamda biz de Ýstanbul'da tüm vatandaþlarýmýza ücretsiz tarama hizmeti sunuyoruz. Tarama sonucunda bir üst basamaða gitmesi gereken vatandaþlarýmýzý yönlendirerek taný ve tedavi süreçlerini sonuna kadar takip ediyoruz." dedi.

Sandýklý, tarama programlarýnýn amacýnýn saðlýklý bireylerin düzenli aralýklarla takip edilip, henüz hastalýk belirtileri ortaya çýkmadan, erken dönemde hastalýðýn tespit edilerek, yaþam süresini ve kalitesini artýrmak olduðunu anlattý.

- "PANDEMÝYE RAÐMEN YAKLAÞIK 900 BÝN VATANDAÞIMIZIN KANSER TARAMASINI YAPTIK"

Ýstanbul'da 29 farklý noktada bulunan SHM ve tüm aile saðlýðý merkezlerinde rahim aðzý ve kalýn baðýrsak kanserlerine yönelik taramalar, 15 farklý noktada bulunan KETEM'lerde, meme, rahim aðzý ve kalýn baðýrsak kanser taramalarý yapýldýðýna dikkati çeken Sandýklý, tarama hizmetlerinin ücretsiz verildiðini söyledi.

Sandýklý, meme kanseri tarama programý kapsamýnda 40-69 yaþ arasý kadýnlarýn 2 yýlda bir mamografi çekimiyle tarandýðýný, gerekli durumlarda klinik meme muayenesi olmasý için genel cerrahi uzmanýna yönlendirildiðini bildirdi.

Ayrýca her ay kadýnlarýn kendi kendine meme muayenesi yapmasý için danýþmanlýk hizmeti verildiðini vurgulayan Sandýklý, "Rahim aðzý kanseri için 30-65 yaþ aralýðýndaki kadýnlara 5 yýlda bir HPV/DNA testiyle tarama programlarý yürütülmektedir. Kalýn baðýrsak kanser tarama programý kapsamýnda 50-70 yaþ aralýðýndaki erkek ve kadýn tüm bireylerin 2 yýlda bir dýþkýda gizli kan testiyle taramasý yapýlmaktadýr. Bununla birlikte 10 yýlda bir kolonoskopi yapýlmasý için bir üst basamak saðlýk kurumuna yönlendirilmesi hizmeti sunulmaktadýr. Ýstanbul'da son 5 yýlda pandemiye raðmen yaklaþýk 900 bin vatandaþýmýzýn kanser taramasýný yaptýk. Bu oldukça büyük bir sayý." diye konuþtu.

Uzman Dr. Sandýklý, kanser taramasýnýn önemli olduðunu dile getirerek, Halk Saðlýðý Haftasý vesilesiyle saðlýðý koruma, geliþtirme ve saðlýk için risk oluþturan faktörlerle mücadele etme bilincini toplumda oluþturabilmeyi, böylece hastalýklar meydana gelmeden evvel önlemeyi veya erken dönemde hastalýklarý tespit ederek toplumun hayat standardýný yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Vatandaþlarýn kendilerini saðlýklý hissetseler dahi mutlaka rutin olarak Aile Saðlýðý Merkezleri, KETEM'ler ve Saðlýklý Hayat Merkezlerine düzenli aralýklarla baþvurmalarý gerektiðine iþaret eden Sandýklý, herkese rutin kontrollerini yaptýrmalarýný tavsiye etti.

  • kanser taramasý
  • istanbul
  • Saðlýk Müdürlüðü