Sonbahar gribiyle kış gribinin tedavisi farklı
ABONE OL

Yaz ve sonbaharın ilk aylarında ortaya çıkan klima hastalığı olarak bilinen gribinin tedavisi kış gribinden farklı. Yaz gribinin ateş, halsizlik, kas ağrıları, daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi belirtilerle ortaya çıktığını kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Hasan Yılmaz,  grip ile benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebeplerinin çok farklı olduğuna dikkat çekti.

Hastalığın kişiden kişiye bulaşmadığını ifade eden Yılmaz, “Hastalık mikrobu; su tesisatlarında, soğutma kulelerinde, havalandırma sistemlerinde çoğalarak bulaşır. Bu cihazların içinden geçen suların zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile ortaya çıkar. Günler içinde kişinin yavaş yavaş hastalanmasına neden olur” dedi.



Doktora danışmadan ilaç kullanmayın

Lejyoner hastalığı olarak da bilinen yaz gribinin tedavisinin kış gribiyle farklı olduğunun altını çizen Yılmaz, şu tavsiyelerde bulundu: “Kesinlikle kış gribi ve soğuk algınlığında kullanılan ya da çevreden tavsiye edilen ilaçlar alınmamalı. Mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunarak, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalı. Yaz gribine yol açan klimanın doğru kullanılmasıyla hastalığın önlenebileceğini kaydeden Yılmaz yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Klimayı doğru kullanın
Klima kullanımı genel olarak minimum düzeyde olmalı. Klima sık sık kapatılmalı ve bir süre bekledikten sonra tekrar açılmalı. Sıcaklık ayarı çok düşürülmemeli. Klimalı ortamda uyunacaksa; gün boyu yaklaşık her saat başı bir bardak su içilmeli. Klima 22 - 23 derece sıcaklığa ayarlanmalı. Soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına dönük olmalı, sabit kalmalı.”