Tatilde hastalığa davetiye çıkarmayın
ABONE OL
Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Sindel seyahat sırasında alınabilecek önlemleri ve seyahatin keyifle geçmesini sağlayacak püf noktalarını anlattı…
 
- Hem hava hem de karayolu için yolculuğa çıkmadan önce en önemli etken, uykuyu almış olmaktır. Yolculuğa çıkmadan önce mutlaka sıkı bir kahvaltı yapılmalı, yolculuk esnasında fazla yemekten kaçınılmalıdır.
 
- Karayolu yolculuğu yapanların, özellikle güneşe karşı hassasiyet yaşayanların mutlaka koruyucu güneş gözlüğünü takması gerekir.
 
- Ciddi bir operasyon geçiren hastalar iki haftadan önce uçakla yolculuk yapmamalıdır. Ciddi koroner arter sorunu olan, doğumsal kalp hastalığı bulunanlarda basınç değişikliği ciddi sorunlara yol açabilir.
 
- Çok uzun süreli otomobil kullananlar, hareketsizliğin yol açtığı sırt ve boyun ağrısı riski ile karşı karşıya kalabilir. Oturma şekli düzeltilerek olası bel kemiği, sırt ve boyun problemleri önlenebilir.
 
- Yolculuk esnasında kan şekerini hızlı yükselten ve hızlı düşüren besinler tercih edilmemeli, şekerli besinler yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinden zengin taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
 
- Jet-lag etkilerini azaltmak istiyorsanız, uçuş öncesinde uykunuzu alarak yolculuğa hazırlanın. Uçuş sırasında yine de çok uzun olmamak kaydıyla kısa süreli uyuyun.
 
- Basınç nedeniyle vücudumuz kuruyacağı için hem yolculuk öncesinde hem de uçuş sırasında bol bol su için.
 
- Vücudu uyaran çay, kahve ve alkolden uzak durun. Bu tür içecekler aynı zamanda dehidrasyon yani vücuttaki su oranının düşmesine de neden olur.
 
- Mecbur kalırsanız, kulaklarınızda basınç hissettiğiniz an yutkunmaya, esnemeye çalışın. Sakız çiğnemek de basıncın dengelenmesine yardımcı olacaktır.
 
- Arabayla veya otobüsle yaptığınız yolculuklarda da mutlaka 1-2 saatte bir durup yürümeye özen göstermelisiniz.
 
- Uçak yolculuklarında basınç değişikliği ile kulaklarında sorun yaşayanlar yolculuktan önce doktorlarının önerdiği ilaçları kullanmalıdır.
 
- Karayolunu tercih eden yolcular özellikle klimanın olumsuz yan etkilerine karşı dikkatli olmalıdır.