Týp dünyasýnda þaþýrtan bir ilk! Siroz mutasyonu tüm organlarý etkiliyor
ABONE OL

Giresun'da bir hastada görülen tüm organlarýn yer deðiþtirmesine baðlý siroz hastalýðý vakasý sadece Türkiye'de deðil, tüm dünyada dikkat çekici bir geliþme olarak bilim dünyasýnda yerini alýrken, "Giresun Sendromu" adýyla týp literatürüne geçti.

Giresun Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, dünya týp literatürüne geçecek önemli bir baþarýya imza attý. Tüm organlarýn yer deðiþtirmesi ve buna baðlý olarak siroz geliþmesiyle karakterize bir vakayý tanýmlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandýrdý.

"TIP DÜNYADA BÝR ÝLK"

Giresun Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, yaptýðý açýklamada, bu hastalýðýn dünyada daha önce tanýmlanmadýðýný vurgulayarak "Dünyada ilk defa tüm organlarý ayna görüntüsünde ters dönmüþ bir hastamýzda kalp yetmezliðine baðlý siroz tespit ettik. Bu vakayý ulusal ve uluslararasý kongrelerde hakemlerin onayýyla týp literatürüne kazandýrdýk ve 'Giresun Sendromu' adýný verdik" dedi.

Dülger, organlarýn ters yerleþiminin nadiren görüldüðünü ancak bu vakada tüm organlarýn yer deðiþtirdiðini ve bunun yaný sýra sirozun geliþtiðini belirterek "Bu hastalar normal kapasitelerinde çalýþamýyor, yürüyemiyor ve ömürleri kýsalýyor. Karaciðer fonksiyonlarýndaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapýlmazsa hastalýk hayatý tehdit edici boyutlara ulaþabiliyor. Siroz olduktan on on iki sene sonra da hastalar karaciðer nakline ihtiyaç duyuyorlar. Bir kýsmý nakil yaptýrýyor, bir kýsmý yaptýramýyor yaþam beklentileri daha kýsa oluyor. Uygun tedavi edilmezlerse hayati tehlikeli olan bir hastalýk grubu. Uzun yýllar farkýna varmadan yaþýyorlar ama bir zaman geliyor. Karaciðer fonksiyonlarýnda bozukluk çýkýyor. Bu durumda müdahale lazým geliyor. Biz hem kalp açýsýndan hem de karaciðer açýsýndan gereken tedavilerine baþladýk. Þu an hastamýzýn durumu iyi" diye konuþtu.

GÝRESUN SENDROMU HASTALIÐININ BELÝRTÝLERÝ

Dünyada ilk kez karþýlaþýlarak 'Giresun Sendromu' ismi verilen hastalýðýnýn belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydýn ise "Nadir görülen hastalýklar var ama bu nadirden ziyade ilk kez görülen bir vaka. Ben de klinik hayatýmda ilk defa gördüm. Hastanýn bize karaciðer sirozu bulgularýyla baþvuruyor. En önemli bulgularda nefes darlýðý, karýnda sývý, toplanmasý ve halsizlik þikayeti. Hastanýn genel olarak laboratuvarýna baktýðýmýz zaman öncelikle ön tanýmlarýný koyuyoruz. Sonra tanýmlamalarda hastanýn tüm organlarýnýn yerinin deðiþtiði ve bizim de görmediðimiz bir vaka olduðu için literati de tanýyoruz. Acaba tedaviyi verirken böyle bir hasta var mý? diðer hekimler ne þekilde yaklaþmýþ, onlarýn tedavi realiteleri nelerdir? Çünkü bizde bir tedavi verirken sadece kendi görüþlerimiz doðrultusunda deðil, diðer hekimlerin uygulamalarýný da dikkate alýyoruz. Ancak buna benzer bir vaka olmadýðýný gördük. Bunun üzerine Prof. Dr. Cumhur Hocamýzýn önderliðinde týp literatüründe yayýnlayarak anlatmaya çalýþtýk" ifadelerini kullandý.

"GÝRESUN'UN ADINI DÜNYAYA DUYURDUK"

Baþhekim Dr. Fazlý Kulaklý da bu baþarýnýn önemine deðinerek, "Bir sendrom tanýmlamak kolay deðil, ama Giresun'dan çýkan bu baþarýyý çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun'un adýný tüm dünyaya duyuracak ve týp literatüründe önemli bir yer edinecek" dedi.

  • giresun sendromu
  • siroz
  • saðlýk
  • Giresun Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi