Tırnaktaki bozulmalara dikkat!
ABONE OL

Vücutta birçok organın sağlığına dikkat edilirken, tırnaklar ise ihmal edilebiliyor. Uzmanlar ise tırnakların birçok hastalığın habercisi olabileceğine dikkat çekerek, ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Tırnak batması, şekilsiz tırnaklar, tırnak üzerindeki lekelenmeler önemli bir takım hastalıkların sinyalini verebiliyor. Karaciğer, akciğer, kalp hastalıkları gibi önemli hastalıklarda ilk belirtileri tırnaklar gösterebiliyor.

MANİKÜR VE PEDİKÜR YETERLİ DEĞİL

Dermatoloji Uzmanı Dr. Zehra Doust, tırnak bakımının önemine değinerek, el ve ayak tırnaklarının büyük bir özenle bakılması gerektiğine dikkat çekerek; “Tırnaklarımıza göstereceğimiz bu özen, sadece düzenli manikür ve pedikür ile el-ayak bakımlarından ibaret değil. Elimizin, ayağımızın aksesuarı olarak düşündüğümüz tırnaklar aslında sağlığımızın dışa yansıması. Bundan dolayı tırnaklardaki en ufak bir deformasyon ya da lekelenmede dahi bir dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekir. Bu pek çok hastalığın erken tanısında da size fayda sağlayacaktır.” dedi.
Doust, “Tırnağımız kırıldığında maniküre koştuğumuz gibi; renk değiştirdiğinde, lekelendiğinde ya da deforme olduğunda hemen bir dermatoloji uzmanı doktora başvurulmalı.” diye konuştu.

Doust, tırnaklarda en çok görülen rahatsızlıkları ise şu şekilde sıraladı;

Sedef ve egzama: Tırnaklarınız beyazlaşıyor ya da noktalanmalar oluşuyorsa bu sedef ya da egzamadan kaynaklanıyor olabilir. Bazen kullandığımız ilaçlar da tırnaklarımızı bozabilir. Geçirdiğimiz ateşli ve mikrobik hastalıklardan dolayı da tırnaklarımızda yatay çizgilenmeler ve kırılmalar görülebilir.

Tırnak mantarı: Tırnak mantarı, tırnak rahatsızlıkları arasında en çok görülen hastalıktır. Yavaş seyreder. Deterjan ve kozmetiklerle uzun süre temas halinde kalma, suya fazla temas etme ve iyice kurulamama, hijyen kurallarına uyulmayan manikür ve pedikür alışkanlığı, spor salonları gibi ortak kullanım alanlarının artması, antibiyotiklerin fazla kullanılması, bağışıklığı baskılayan hastalıkların artması tırnak mantarının artma nedenlerinden olabilir.

Tırnak Batması: Tırnağın, dış köşelerinin yan kıvrımlardaki yumuşak dokunun içerisine gömülerek ağrı ve iltihaba yol açmasıdır. Bu olay ayak başparmaklarında daha çok görülür. Yanlış tırnak kesilmesi veya dar ayakkabı giyilmesi, şişmanlık, aşırı terleme, travma gibi durumlar buna yol açabilir. Tedavi yöntemi ise hastalığın evresine göre değişiyor. Hasta erken safhada hemen bir dermatoloji uzmanına görünmelidir. Yani tırnakta yeni başlamış ağrı ve kızarıklık doktora gitmeniz için yeterli bir nedendir. Bu evrede yapılacak işlem daha basittir.

Ayağa özel titanyum ayraç takılarak hasta cerrahi müdahale olmadan tamamen iyileşir. Ancak hasta daha geç dönemde başvurursa kapsamlı bir tedaviye ihtiyaç duyacaktır. Dolaysıyla tırnak köşelerinin kabarmasına ve parmağın şişmesine müsaade etmeden önlem almak gerekir.

Tırnak yeme: Tırnak yeme alışkanlığı, erişkin dönemde de devam eden bir alışkanlıktır. Tırnaklarda deformiteler ve şekil bozukluklarına neden olabilir. Çocukların yüzde 50’sinde görülür ve genellikle 1- 2 senede kaybolur. Tedaviye dirençli vakalarda psikiyatrik destek alınmalıdır.

TIRNAK RAHATSIZLIKLARININ TEDAVİSİ

Tırnak rahatsızlıklarında uygulanan tedavilere değinen Dermatoloji Uzmanı Dr. Zehra Doust,”Çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Ancak tırnaktaki rahatsızlığın sistemik bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığından emin olmak gerekir. Bunları rahatsızlığın türü ve boyutuna göre dermatoloji uzmanı belirler. Tedavide gerekirse, tırnağa bazı aparatlar konularak tırnak deformitelerinde iyileşme sağlanır. Bazen gerekirse krem ve solüsyonlar belli periyotlarda tavsiye edilir. Ağızdan alınan ilaçlar veya gerekirse tırnak yatağına uygulanan enjeksiyonlarla tedavi planlanır. Modern teknoloji ile hayatımıza giren ve pek çok alanda kullanılan lazer ışınları ile tedavi de alternatifler arasında yer almaktadır.” dedi.