Kalbinde 10 yýldýr ritim bozukluðu (aritmi) bulunan Ercüment Taþkýran, hastalýðýnýn neden olduðu çabuk yorulma, aþýrý terleme, bunalma, bayýlma ve kalp yetmezliði gibi sorunlarla hayatýný sürdürmeye çalýþýyordu.
Tedavisinde kullanýlan ilaçlarýn fayda etmediði Taþkýran, bir gün evinde bayýlmasý üzerine Koþuyolu Yüksek Ýhtisas Eðitim ve Araþtýrma Hastanesine kaldýrýldý.
Tetkikler sonucunda Taþkýran'a, kalbin kulakçýklarýndan kaynaklanan, ölümcül olmayan ancak devamlýlýðý halinde kalp yetmezliðine kadar varabilen kötü sonuçlarla seyreden "atriyal taþikardi" teþhisi konuldu.
Doç. Dr. Uslu ve ekibi, hastalarý Taþkýran'ýn tedavisinde, ritim bozukluðuna yol açan sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldýrýlmasýný amaçlayan ve aritmilerde sýklýkla kullanýlan "ablasyon" yöntemini uygulamaya karar verdi.
Ercüment Taþkýran'a uygulanan ablasyon tedavisini diðerlerinden ayýran ise 3 boyutlu haritalamanýn yaný sýra "sýcak" ve "soðuk" ablasyon yöntemlerinin bir arada kullanýlmasý ve tüm elektrofizyoloji prosedürlerinin basamaklar halinde uygulanmasý oldu.
Doç. Dr. Abdülkadir Uslu ile ekibinin Taþkýran'ýn kalbinin normal ritmine kavuþmasýný saðlayan cerrahi yönetimi anlattýklarý "Çoklu elektrofizyolojik prosedürler gerektiren zor bir atriyal taþikardi vakasýnýn cerrahi tedavisi" baþlýklý makaleleri, uluslararasý hakemli dergi Journal of Electrocardiology'de yayýmlanarak dünya týp literatürüne kazandýrýldý.
AA muhabirine ameliyat süreci ve tedavi planlamasýna iliþkin bilgi veren Uslu, hastalarýnýn kendilerine baþvurmadan önce farklý merkezlerde ilaç tedavisi gördüðünü, kalbindeki ritim sorunlarýnýn tespiti ve yakýlmasýyla ilgili bir iþlem ve göðüs aðrýlarý nedeniyle koroner anjiyografi geçirdiðini anlattý.
Hasta 6 ay önce kendilerine geldiðinde problemin ritimle alakalý olduðunu düþünerek iþlemleri buna göre planladýklarýný aktaran Uslu, tetkiklerde, kalbin sað üst kulakçýk bölgesinden kaynaklanan bir çarpýntý saptadýklarýný ve hastaya "atriyal taþikardi" teþhisi koyduklarýný dile getirdi.
Bu bölgenin ancak 3 boyutlu haritalamayla netleþtirilebileceðini tespit ettiklerini belirten Uslu, "Bunlar nadir karþýlaþtýðýmýz vakalar. Bu tip çarpýntýlarda -kompleks aritmi olarak düþünüp- hem üç boyutlu haritalamayý hem de konvansiyonel yöntemleri kullanarak iþlem planlýyoruz. Bu hastamýzda da kalp pilinden tutun ölüme kadar riskler taþýyabilen bir rahatsýzlýkla karþý karþýyaydýk." ifadelerini kullandý.
Doç. Dr. Uslu, ilk olarak, elektrofizyolojik çalýþmayla çarpýntýnýn anormal mi yoksa kalbin kendisinden kaynaklanan sinüzal taþikardi mi olduðunu ayýrt etmek için kalbin içine kateter yerleþtirdiklerini anlattý. Neticede bunun anormal bir çarpýntý olduðunu belirlediklerini kaydeden Uslu, daha sonra, anormal ritmin çýktýðý bölgeyi bulmak için 3 boyutlu haritalamayla kompleks bir þekilde tam odaðý tespit ettiklerini söyledi. Uslu, "radyofrekans ablasyon" adlý iþlemle odaðý ortadan kaldýrmaya çalýþtýklarýný belirtti.
Yaptýklarý ilk giriþimin baþarýsýz sonuçlandýðýný belirten Uslu, hemen ardýndan kalbin kulakçýk bölgesinden çýkan ve "apendiks" denen bölgeyi dondurarak, ablasyon yöntemiyle kalbi kendi dokusundan tamamen izole etmeyi planladýklarýný dile getirdi.
Uslu, ayný seansta ikinci iþlem olarak, genel anestezi altýnda batýn üst kýsmýndan iðneyle "epikard" denilen kalbin dýþ kýsmýný 3 boyutlu haritaladýklarýný söyledi. Çarpýntýnýn dýþ yüzeyden kaynaklandýðýný daha önceden bildikleri için bu bölgeyi haritaladýklarýna deðinen Uslu, ablasyon ile sinüs ritmi denilen normal ritmi elde edemediklerine iþaret etti.
Bunun üzerine üçüncü aþamaya geçtiklerinden bahseden Uslu, "Bu tip hastalarda yapýlmasý gereken, kalbin bu bölgesinin cerrahiyle ortadan kaldýrýlmasýdýr. Cerrahi ve aritmiyle ortak çalýþmamýzla bu bölgenin eksizyonu ile hastada normal ritmi elde ettik." bilgisini verdi.
Doç. Dr. Abdülkadir Uslu, 2 saat süren ameliyatýn ardýndan Ercüment Taþkýran'ýn saðlýðýna kavuþtuðunu aktararak, "Ýþlem bittikten sonra hastamýzýn ritmi tamamen normaldi. Sonrasýnda hiçbir aritmi yaþamadýk. Öncesinde hastamýzda aritmiye baðlý kalp yetmezliði geliþmiþti. Ritmin normale dönmesinden sonra tamamen kalp fonksiyonlarýnýn da normale döndüðünü gördük. Hastamýz gayet mutlu. Þu an takiplerimize devam ediyoruz." diye konuþtu.
"Kompleks aritmi" denilen bu tip aritmilerin tedavisi için ciddi bir ekip çalýþmasý gerektiðine iþaret eden Uslu, "Hastanemizde yaptýðýmýz ekip çalýþmalarýyla bu þekilde baþarýlý sonuçlara ulaþabiliyoruz. Bu açýdan Koþuyolu Hastanesi aritmi ekibi olarak ciddi anlamda hem efor sarf ediyor hem de bu tip mutluluklarý yaþayabiliyoruz. Bu þekilde çalýþmaya devam edeceðiz." deðerlendirmesini yaptý.
Doç. Dr. Uslu, vakanýn dünyada týp literatürüne girdiðini de vurgulayarak, "Avrupa'nýn prestijli bir elektrofizyoloji dergisinde bu vakamýz yayýmlandý. Dünyada uygulanan nadir taþikardi operasyon türlerinden birisi. Daha önceden ülkemizde bir kere yapýlmýþ bir iþlem. Dünyada da bizim yaptýðýmýzýn dýþýnda bir örneði vardý. Bizimki de üçüncü olarak literatüre girdi." diye konuþtu.
Ercüment Taþkýran, kalbindeki ritim bozukluðu nedeniyle yolculuk esnasýnda terleme, aþýrý bunalma hissi ve gece uyuyamama gibi yaþamýný ciddi derecede etkileyen sýkýntýlar yaþadýðýný anlattý.
Rahatsýzlýðýnýn ileri safhalarýnda kalp ritmini algýlamak amacýyla kendisine holter cihazý takýldýðýný belirten Taþkýran, burada kalbinin birkaç saniye durduðunun da gözlendiðini dile getirdi. Taþkýran, süreç içerisinde rahatsýzlýðýnýn aðýrlaþtýðýný, tetkikler sonucunda kendisine ablasyon tedavisi önerildiðini ancak korktuðu için ilaç kullanmaya devam ettiðini kaydetti.
Aradan 3-4 yýl geçtikten sonra bir akþam üzeri rahatsýzlandýðýný ve ambulansla Koþuyolu'na getirildiðini aktaran Taþkýran, "Ertesi sabah ilk operasyon yapýldý. Ýlk operasyondan sonra 2 aylýk bir süre oldu. Ýki ayýn sonunda, ameliyat baþarýsýz olduðu için tekrar deneneceði söylendi. Aralýk ayýnýn son haftasý operasyon gerçekleþtirildi." diye konuþtu.
Þu anda kendisini iyi hissettiðini belirten Taþkýran, duygularýný þöyle dile getirdi:
"Ameliyattan sonra ilaç kullanmam gerekmedi. 10 yýl boyunca bu rahatsýzlýk sürdü ve sonuna gelindi. O yaþadýðým dönemlerle bu dönem arasýnda ciddi bir fark var. En azýndan ilaç kullanma psikolojisini tamamen atlattým. Çocuðumla daha eðlenceli zamanlar geçirmeye baþladým. Rahatsýzlýk kalbimi yoruyordu. Enerjim kalmýyordu. Sanki kalbimin yüzde 100'ü deðil de yüzde 10'u çalýþýyor gibi bir his vardý içimde sürekli. Koþu yaparken, yüzerken nefesim kesiliyordu. Artýk onlar geride kaldý."
Tedavinin týp literatürüne girmesinin kendisine güzel hissettirdiðini ifade eden Taþkýran, "Çaresi bulunamayan bazý hastalýklarda böyle tedaviler örnek oluyor. Bundan sonra belki, bana uygulanan yöntem baþarýlý olduðu için baþkalarýna da ayný yolla müdahale edilecektir. Genç olduðum için operasyonun daha risksiz geçeceðini düþünüyordum. Sigara ya da alkol kullanmadýðým için saðlýklýydým. Bu da sanýrým bir etken oldu." dedi.