Üniversiteden yapýlan açýklamaya göre, Sabancý Üniversitesi Elektronik Mühendisliði Bölümü'nden mezun olduktan sonra Boston Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliði (ECE) bölümünde, kendi kurduðu laboratuvarda çalýþmalarýný yürüten Asist. Prof. Rabia Tuðçe Yazýcýgil, önemli bir buluþa imza attý.
Yazýcýgil, MIT ile birlikte yürüttüðü çalýþmalarýnda yutulabilen nohut büyüklüðünde, kablosuz veri gönderen bir kapsül geliþtirdi. Geliþtirilen bu kapsül sayesinde endoskopiye gerek kalmadan baþta mide ve baðýrsak rahatsýzlýklarý daha erken teþhis edilebilecek. Böylece hastalara daha erken teþhis konularak hýzlý tedaviye geçilebilecek.
Sabancý Üniversitesi Elektronik Mühendisliði Bölümü'nden mezun olduktan sonra Ýsviçe EPEL'de masterýný tamamlayan ve doktorasýný Columbia Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliði Bölümü'nde alan Yazýcýgil, doktora sonrasý çalýþmalarýný MIT'de Mühendislik Fakültesi Dekaný Anantha Chandrakasan'ýn laboratuvarýnda tamamladý. Boston Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliði (ECE) bölümünde Asistan Profesör olarak kendi laboratuvarýný kuran Yazýcýgil, ayný zamanda MIT'de ziyaretçi araþtýrma görevlisi olarak çalýþmalarýný sürdürüyor.
Açýklamada görüþlerine yer verilen Yazýcýgil, MIT ile yaptýðý çalýþmayla ilgili olarak, "Bu çalýþma MIT'den Prof. Timothy Lu ve Prof. Giovanni Traverso'nun gruplarýyla beraber yürütülüyor. Araþtýrmamýz Helmsley Charitable Trust tarafýndan saðlanan fonla destekleniyor. MIT ile birlikte sürekli ve müdahalesiz olarak sindirim sistemini görüntülemek için yutulabilen nohut büyüklüðünde kablosuz veri gönderen bir kapsül tasarladýk. Bu kapsül, Crohn (iltihaplý baðýrsak hastalýðý), kolit, üst baðýrsak kanamalarý ve diðer sindirim sistemi hastalýklarýnýn teþhis ve takibini yapmak için kullanýlabilecek." ifadelerini kullandý.
Yüksek çözünürlüklü biyokimyasal sensörünün hastalýk tanýsýný kolaylaþtýrýp daha çabuk tedavi sürecine baþlanmasýný saðlayacaðýnýn altýný çizen Yazýcýgil, "Genelde gastrointestinal kanaldaki iltihap ve diðer rahatsýzlýklar doktor kontrolünde endoskopiyle alýnan görüntülerin incelenmesiyle teþhis ediliyor. Ancak endoskopi sonuçta müdahale gerektiren bir teknoloji olduðu için, hastalara yýlda sýnýrlý sayýda uygulanabiliyor ve bu da sürekli takip olanaðýný azaltýyor. Ayrýca endoskopi kamera bazlý bir sistem olduðu için hastalýklarýn moleküler bulgularýný tanýmlayamýyor." açýklamasýnda bulundu.
MIT'deki grubun daha önce tasarladýðý kapsülün daha büyük olduðunu söyleyen Yazýcýgil, þunlarý aktardý:
"Yeni çalýþmamýzda bu kapsülü saðlýk açýsýndan güvenli bir þekilde yutulabilecek milimetrik boyutlara indirmeyi amaçladýk. Midedeki kanamayý ya da baþka hastalýklarýn bulgusu olabilen gazlarýn algýlanmasý için düzenlemeler yaptýk. Her 10 dakikada bir aktive olan kapsül, 16 saniye boyunca sinyalleri iþleyip bunlarý 12 milisaniye içerisinde kablosuz vericiyle cep telefonuna ya da bilgisayara iletecek. Bizim tasarladýðýmýz kapsülü vücudunuzun içinde saðlýðýnýzý takip eden, hastalýk bulgularýný sindirim sistemi içerisinde algýlayan ve size hastaneye gitmeden bilgi veren bir teknoloji olarak düþünebilirsiniz.
Canlýlar dýþýndaki testler baþarýyla sonuçlandý. Bir sonraki aþama canlýlar üzerine olan testlerimizi gerçekleþtirmek olacak. En önemlisi klinik uygulamalara bir adým daha yakýn olmamýz, çünkü artýk kapsülümüz milimetrik boyutlarda ve çok düþük güç (10-9 Watt - nanoWatt) seviyelerinde çalýþabilir durumda. Ýleride bu kapsüllerin herhangi bir güç kaynaðý, batarya, gerektirmeden mide içerisinde kendi enerjisini toplayarak çalýþmasýný da hedefliyoruz."