RTEÜ Mühendislik ve Mimarlýk Fakültesi Mimarlýk Bölüm Baþkaný Doç. Dr. Pýnar Mert Cüce, dünyayý etkisi altýna alan koronavirüs pandemisinin önlenmesine etkin rol oynayan aþýlarýn taþýnmasýnda yaþanan sorunlara çözüm bulmak için çalýþma baþlattý. Saðlýk çalýþanlarýna destek olmak isteyen Doç. Dr. Cüce, 1 yýllýk çalýþmalarý sonrasý enerjisini hem þebekeden hem de üstündeki güneþ panelinden saðlayýp, içerisindeki ýsýnýn dengelendiði, taþýnabilir aþý dolabý üretti. Saklanma koþullarýnda 200 aþýnýn depolanabildiði dolap, termal kaplama sayesinde içerisindeki sýcaklýðý 24 saate kadar muhafaza edebilecek þekilde tasarlandý. Ýç kýsmý yalýtým malzemeleriyle dizayn edilen aþý dolabý projesi, Ýngiltere merkezli dünya sürdürülebilir enerji topluluðu olan World Society of Sustainable Energy Technologies (WSSET) ve Oxford University Press tarafýndan inovasyon ödülüne layýk görüldü.
'KENDÝ KENDÝNÝ BESLEYEBÝLEBÝLEN BÝR SÝSTEM YAPTIK'
Tasarladýðý dolaba iliþkin bilgi veren Doç. Dr. Pýnar Mert Cüce, "Pandemide saðlýkçýlar ellerinden geleni yaptýlar. 'Mühendisler olarak onlara nasýl katký sunabiliriz' diye düþünmeye baþladýk. Onun neticesinde pandemiden doðan aþý ihtiyacýný saðlýk bir þekilde son noktaya ulaþtýrmak amacýyla portatif aþý dolabýný tasarlardýk. Bu dolap, nihai kullanýcýya ulaþana kadar þebekeden herhangi bir enerji ihtiyacý duymamaktadýr. Özellikle ulaþýmýn olmadýðý bölgelerde portatif, taþýnabilen, fotovoltaik panelleri kullanarak kendi kendini besleyebilen bir sistem tasarladýk. Ürünün tasarýmý, dizayný, üretimi ve testlerin sonuçlanmasý yaklaþýk 1 yýl süre aldý" dedi.
'LÝTERATÜRDE BU TEKNÝKLE ÇALIÞAN DOLAP YOK'
Aþýlarýn belirli bir termal dolaþýmda saklandýðýný anlatan Doç. Dr. Cüce, "Literatürde bu teknikle çalýþan bir dolap yok. Piyasada diðer dolaplara baktýðýmýzda içerisinde soðutma amaçlý buzlar kullanýlýyor. Sistemimizle aþýlar belirli sýcaklýk arasýndan termal dolaþýmý saðlanarak muhafaza edilebilmektedir. Kullandýðýmýz panellerden dolayý güneþ ýþýðý olduðu süre boyunca bu aþýlarý muhafaza edebiliriz. Güneþ ýþýnýmýnýn olmadýðý zamanlarda dolap içerisinde ve dýþýndan kullanacaðýmýz süper yalýtým malzemeleri sayesinde bu süre 24 saate kadar uzanabilmektedir" diye konuþtu.
'BEKLENEN SAKLAMA SICAKLIÐINDA MUHAFAZA EDEBÝLMEKTEYÝZ'
Projeyle aþýlarýn özellikle kýrsal alanlarda nakil sýrasýnda kolaylýk saðlayacaðýný da aktaran Doç. Dr. Cüce, "Tasarýmýn asýl nedeni, kýrsal alan veya araçlarla ulaþýmýnýn olmadýðýn bölgelerde aþýlarý taþýyabilmek. Orada bulunduðumuz belirli süre içerisinde aþýlarý istenen ve beklenen saklama sýcaklýðýnda muhafaza edebilmekteyiz. Dünyada alanýnda uzman jürilerin deðerlendirdiði projem, inovasyon ödülüne layýk görüldü" dedi.