Türkler geliþtirdi! Kanserli hücrelere yapay zekayla tespit
ABONE OL

ÝTÜ Biliþim Enstitüsünden bilim insanlarý ile ÝTÜ Arý Teknokent bünyesindeki araþtýrmacýlar, kanserli hücrelerin yapay zekayla tespit edilebilmesi için 2015 yýlýnda ortak çalýþma baþlattý.

Bu çalýþmalar kapsamýnda bilim insanlarý, hastalardan alýnan doku örneklerini mikroskopla inceleyerek yorumlayan yapay zeka destekli yazýlým geliþtirdi.

Yerli olarak geliþtirilen yapay zeka destekli yazýlýmla kanserli hücreler kýsa sürede tespit edilebiliyor.

ÝTÜ Biliþim Enstitüsü ile Yapay Zeka ve Veri Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Behçet Uður Töreyin, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, çeþitli kanser türleri için özelleþmiþ görüntü analiz yöntemleri üzerine çalýþtýklarýný söyledi.

Yaptýklarý çalýþmalarla patologlarýn iþ yükünü hafifletmeyi amaçladýklarýný belirten Töreyin, farklý patologlar arasýndaki görüþ farklýlýklarýný engelleyecek, tamamen görüntü analizine dayalý bir sistem geliþtirdiklerini kaydetti.

Töreyin, patologlarýn mikroskop altýnda alýnan doku örneklerini inceleyerek kanser tanýsýnda bulunduklarýný vurgulayarak, "Bu meþakkatli bir süreç. Bu noktada geliþtirdiðimiz görüntü analizi yöntemleriyle aslýnda onlara destek olacak, hücre sayýmýný ya da tanýyý kolaylaþtýracak sistemler geliþtiriyoruz." dedi.

- "MÝKROSKOBUN UCUNDA PATOLOÐUN GÖZÜ YERÝNE BU KEZ BÝR KAMERA YER ALIYOR"

Geliþtirilen yazýlýmla kanserli hücrelerin tespitinin daha hýzlandýðýnýn altýný çizen Töreyin, "Saniyeler içerisinde belli bir bölgeyi analiz edip içerisinde kanserli hücre olup olmama durumunu tanýyabilecek bir sistem geliþtirdik. Farklý kanser türleri ve doku örnekleri için özelleþmiþ bir karar destek sistemi. Burada son kararý yine patolog veriyor. Patologlarýn devreden çýkmasý gibi bir þey söz konusu deðil. Daha önceden mikroskop altýnda tek tek saydýklarý hücreleri þimdi bilgisayarlý görüye dayalý geliþtirilen algoritmalar sayýyor, hem de çok daha hýzlý ve yüksek doðrulukla. Kazanýlan süreyi patologlar elde ettikleri bu bulgularý yorumlayarak, daha doðru karar vermede kullanýyorlar. Hastalardan alýnan doku örneði, sýradan patoloji uygulamalarýndaki gibi mikroskop altýna yerleþtiriliyor. Ancak klasik uygulamanýn aksine mikroskobun ucunda patoloðun gözü yerine bu kez bir kamera yer alýyor. Kamera ile elde edilen görüntü sayýsallaþtýrýlarak bilgisayar ortamýna taþýnýyor. Geliþtirilen bilgisayarlý görü yordamlarýna dayalý olarak çalýþan yazýlým ile çözümlenen görüntülerde, kanserli hücreler anlýk tespit ediliyor."

- "YAZILIMIN TEÞHÝSÝ DOKTORLARIN TABLET VE TELEFONLARINA ANINDA ÝLETÝLÝYOR"

Geliþtirdikleri yapay zeka temelli yazýlýmdaki baþarý yüzdesinin yüksek olduðunu vurgulayan Töreyin, baþarý yüzdesinin kullanýlan veri kümesine, alýnan örneklere ve kanser türüne göre deðiþebildiðini belirtti.

Prof. Dr. Töreyin, sistemin kanser hücrelerinin tespitinde patologlara ek bir görüþ sunduðunu dile getirerek, "Yapay zekaya dayalý bu yazýlýmýn teþhisi doktorlarýn tablet ve telefonlarýna da anýnda iletiliyor. Yazýlýmla, 'Þu doku þu seviyede kanserlidir.' þeklindeki gibi bir kararý, görüntü analiz sistemi doktora sunabiliyor." dedi.

Çeþitli hastanelerde sistemin kullanýlmaya baþlandýðýný vurgulayan Töreyin, iþlerini kolaylaþtýrdýðý için patologlarýn büyük bir kýsmýnýn sisteme olumlu baktýðýný belirtti.

Töreyin, "Bu teknoloji, hastalara bildirilmesi aylar süren taný sonuçlarýnýn birkaç günde verilebilmesini olanaklý hale getiriyor." dedi.