Türk Kýzýlaydan yapýlan açýklamaya göre, kurum, Saðlýk Bakanlýðý ile iþbirliði içinde yürüttüðü TÜRKÖK projesi kapsamýnda, kök hücre baðýþçý adaylarýnýn kazanýmýný saðlama, eþleþme ve nakil süreçlerinin takibi görevlerini yürütüyor.
Proje kapsamýnda kök hücre tedavisine ihtiyaç duyan hastalar için baðýþçý adayý (aktif kök hücre baðýþçý adayý) olan kiþi sayýsý 1 milyon 166 kiþiye ulaþtý.
Halk arasýnda kemik iliði nakli olarak da ifade edilen kök hücre nakline, kemik iliði kanserleri, lenfomalar, organ kanserleri, kemik iliðinin yetersiz çalýþtýðý veya çalýþmadýðý durumlar ile immün yetersizlikler ve kalýtsal metabolik hastalýklarýn tedavisinde ihtiyaç duyuluyor.
Kök hücre nakline ihtiyaç duyan hastalar ve baðýþçý farkýndalýðý yaratmak üzere her yýl eylül ayýnýn üçüncü cumartesi günü, Dünya Kemik Ýliði Baðýþçýlarý Günü olarak kutlanýyor.
21 Eylül Dünya Kemik Ýliði Baðýþçýlarý Günü vesilesiyle 1 milyonu aþkýn kök hücre baðýþçý adayýna teþekkür eden Türk Kýzýlay Genel Baþkaný Prof. Dr. Fatma Meriç Yýlmaz, "Týpký kan baðýþçýlarýmýz gibi kök hücre baðýþçýlarýmýz da hayat kurtarmaya gönüllü olan sessiz kahramanlarýmýz. Kök hücre baðýþý, bazen lösemi hastasý bir çocuðumuz bazen kalýtsal hastalýðý olan bir gencimiz için tek yaþam umudu. Bu yüzden Türk Kýzýlay olarak saðlýklý her vatandaþýmýzý kök hücre baðýþý için kan örneði vermeye ve iyiliðin en güzel haline ortak olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandý.
Kök hücre baðýþýyla ilgili daha fazla bilgiye "www.kanver.org" sitesinden ulaþabiliyor.