Uyku sırasında tekrarlayan üst solunum yolundaki daralmalar veya tıkanmalar nedeniyle soluk almada kesilmelerle kendini gösteren uyku apne sendromunun (OSAS) bir hastalık olduğunu beliren Yrd. Doç. Dr. Özlem Abakay, “Tekrarlayan soluk kesilmeleri uykunun devamlılığını bozduğu gibi derin ve dinlendirici bir uyku uyunmasını engelleyerek gündüzleri aşırı uykululuğa neden oluyor” dedi.
Dr. Abakay, Soluk kesilmelerinin de sıklıkla kanda oksijen doygunluğunu azalttığını, bununda başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına veya bu hastalıkların kötüleşmesine neden olduğunu söyledi.
KİMLERDE GÖRÜLÜR
Osas'ın tipik olarak orta yaşlı ve aşırı kilolu erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade eden Dr. Abakay; “Kadınlarda menopozdan sonra OSAS gelişme riski artar. Kısa kalın boyunlu veya alt çenesi geride duran kişilerde de OSAS olma olasılığı artmaktadır. Aşırı büyük bademcik ve geniz eti özellikle çocuklarda OSAS'ın ana nedenidir. Alkol, sigara ve sakinleştirici ilaçlar OSAS riskini attırırlar veya OSAS'ı olanlarda hastalığı ağırlaştırırlar. Başta tiroid bezinin az çalışması ve şeker hastalığı olmak üzere birçok endokrin hastalığında OSAS riski artmıştır. Özellikle birden fazla tansiyon ilacı ihtiyacı olan hipertansiyon hastaları ve kalp damar hastalığı olanlarda OSAS olma riski artmıştır” dedi.
HAFIZA KAYBI VE UNUTKANLIĞA YOK AÇAR
Dr. Abakay; “Osas hastalarının yüzde 30'da depresyon, anksiyete ve ajitasyon, bilişsel bozukluk, karar verme yeteneğinde azalma, hafızada zayıflama, unutkanlık,konsantrasyon güçlüğü ,dikkat azalması ve kişilik değişikliği gibi nöropsikiyatrik sonuçlara yol açmaktadır” diye konuştu.
8 ayda 766 hasta tedavi edildi
Dr. Abakay, Dicle Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uyku Merkezinin 2004 yılında hizmete vermeye başladığını, o günden bu güne binlerce hastanın tanı ve tedavisinin gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, Uyku merkezinde 2013 yılının ilk 8 ayında toplam 766 hastaya tanı ve tedavi hizmeti verildiğini ifade etti.