Uzmanlardan 'güvenli okul alýþveriþi' tavsiyeleri
ABONE OL

Yozgat Bozok Üniversitesi Týp Fakültesi Týbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalý Baþkaný ve Çevre Bilincini Geliþtirme Derneði Baþkaný Prof. Dr. Hamdi Temel, AA muhabirine, alýþveriþ yaparken ürünlerin saðlýða zararlý olup olmadýðýnýn kontrol edilmesi gerektiðini söyledi.

Saðlýklý yaþamak için yenilene, içilene ve giyilene dikkat edilmesini isteyen Temel, þu uyarýlarda bulundu:

"Anne babalar olarak onlarýn alýþveriþlerini yapacaðýz. Alýþveriþ yaparken çok dikkat edilmesi gereken bazý hususlar var. Aldýðýmýz ürünlerin muhakkak etiketine bakmamýz gerekiyor. Bunu bir alýþkanlýk haline getirelim. Aldýðýnýz oyuncakta, kýrtasiye ürünlerinde toksik (zehir) olan kimyasallar var mý, yok mu bilmeniz gerekiyor. Ýnternetten hangi kimyasallarýn nasýl zarar verdiðini öðrenebiliyoruz artýk 'ben bilmiyorum' devri kapandý. Muhakkak etiketlere bakacaklar ve toksik olmayan ürünleri tercih edecekler."

Temel, alýnan ürünlerin kalite standartlarýna uygun olup olmadýðýnýn da kontrol edilmesi gerektiðini ifade ederek, "Muhakkak TSE ya da yurt dýþýndan geliyorsa CE deðerleri, uluslararasý standartlara uygunluðu kontrol edilmeli, akredite ürünler alýnmalý. Merdiven altý ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Sokak aralarýnda kýrtasiye ürünleri satýlýyor. Lütfen artýk buna bir son verelim çünkü kýrtasiye ürünleri çok önemli. Kimyasal içeren oyuncak ve kýrtasiye ürünlerini çocuklar tutup, ellerini aðýzýna götürüyor, bazen de bu ürünleri yutabiliyor. Bu da birçok hastalýða hormonal bozukluklara neden olabiliyor." dedi.

Hamdi Temel, kokulu silgilerin çocuklarý cezbettiðini belirterek, "Kokmasý demek içinde kimyasal çözücü var demektir. Çocuklar o yaþta çözücüyle haþýr neþir oluyor. Astým oluyor çocuklarýmýz, o kimyasallara maruz kalýyorlar." ifadelerini kullandý.

-"PET ÞÝÞE YERÝNE CAM ÞÝÞE KULLANILMALI"

Pet þiþelerde 5 farklý kimyasal bulunduðuna dikkati çeken Temel, þunlarý kaydetti:

"Bu, 'Suyu içtim, hastalandým' deðil ama bu kadar kimyasal maddeyi bir ömür boyu içiyorsunuz. 10 yýl, 20 yýl sonra bu kimyasallarýn vücudumuzda nasýl bir deformasyon yapacaðýný kestirmek mümkün deðil. Pet þiþe yerine cam þiþe öneriyoruz. Bazýlarý 'kýrýlabilir' diyor, koruyucu bir kýlýfta cam þiþe taþýsýnlar. Lütfen suyumuza dikkat edelim, pet yerine cam kullanalým."