AA muhabirinin edindiði bilgilere göre, Saðlýk Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüðü bünyesinde Yapay Zeka ve Yenilikçi Teknolojiler Daire Baþkanlýðýný kurarak saðlýkta dijitalleþme çalýþmalarýna hýz veren Bakanlýk, hastanelerin yoðun bakým, acil gibi kritik servislerinin iþleyiþlerinin daha etkin hale getirilmesine yönelik çalýþma baþlattý.
Bu kapsamda, ilk olarak yapay zeka destekli "Yoðun Bakým Merkezi Yönetim Sistemi" kurulacak. Yeni sistemle saðlýk hizmet sunumunun daha etkin, izlenebilir, hýzlý ve kesintisiz yürütülebilmesi, yoðun bakým ünitelerinde izlenebilirliðin saðlanmasý amaçlanýyor.
Türkiye genelindeki kamu, özel ve tüm üniversite hastanelerini kapsayacak sistemle, yoðun bakým ünitelerinde kullanýlan dijital cihazlardan elde edilen saðlýk verileri, yapay zeka aracýlýðýyla analiz edilecek.
Analizlerle, hastalarýn yoðun bakým ihtiyaçlarýnýn belirlenmesinde hekimlere karar desteði sunulacak. Ayrýca hastalarýn saðlýk süreci, dolu ve boþ yataklarýn durumuna iliþkin anlýk izleme yapýlacak.
Halihazýrda hastanelerin yoðun bakým ünitelerini de içine alan tüm saðlýk verileri, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden e-Nabýz'a anlýk olarak gönderiliyor. Ancak doðrudan yoðun bakým cihazlarýndan e-Nabýz'a anlýk veri aktarýmý ve var olan uygulamalarla entegrasyonun daha etkin saðlandýðý bir sistemin kurulmasý ihtiyacý bulunuyor.
Bu amaçla hayata geçirilmesi planlanan sistemde, direkt cihazlardan alýnan Yoðun Bakým Bilgi Yönetim Sistemleri aracýlýðýyla oluþturulan veriler, hastanelerde bulunan Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ile entegre edilecek ve e-Nabýz sistemine anlýk olarak gönderilecek.
Böylece eriþkin, çocuk ve yenidoðan yoðun bakým ünitelerinde yatýþý olan tüm hastalarýn verileri e-Nabýz aracýlýðýyla yetkili birimler tarafýndan izlenebilecek.
Yoðun Bakým Merkezi Yönetim Sistemi'ndeki veriler, hem saðlýk profesyonelleri hem de saðlýk yöneticileri tarafýndan anlýk olarak izlenebilecek.
Sistemle, Türkiye genelinde yoðun bakým saðlýk giderlerinin kontrolü ile finansal izlenebilirliðin saðlanmasý, bu yöndeki saðlýk politikalarýnýn oluþturulmasýna katký sunulmasý hedefleniyor.
Yapay zeka desteðiyle hasta izlem sonuçlarýna göre, yoðun bakým seviyesinin kontrolünün yapýlacaðý sistemde, Bakanlýk bünyesinde oluþturulacak bir ekip, yoðun bakým verilerini sürekli takip edecek. Böylece saðlýk yöneticilerinin anlýk olarak bilgilendirilmesi, gerekli müdahalelerin hýzlý þekilde uygulanmasý saðlanacak.
Yoðun Bakým Merkezi Yönetim Sistemi'ne iliþkin dokümantasyonlarý oluþturarak ilgili kuruluþlara duyurularýný yapan ve mevzuat hazýrlýklarýný sürdüren Bakanlýðýn, bu kapsamda geri ödeme kurallarýnda yapýlacak deðiþikliklere iliþkin çalýþmalarý da Sosyal Güvenlik Kurumu ile devam ettirdiði öðrenildi.
Tüm hastanelerin yoðun bakým üniteleri için geçerli olacak iþleyiþin 2025'in ilk çeyreðinde tamamlanmasý hedefleniyor.
Þehir hastanelerini kapsayan üçüncü basamak hastanelerdeki yoðun bakým ünitelerinde 1 Þubat 2025, ilçe hastanelerini de içine alan ikinci basamak hastaneleri için ise 1 Nisan 2025'e kadar hastane bünyesindeki sistemlerle cihazlar arasýnda saðlanacak entegrasyonlarýn hazýr olmasý planlanýyor.