ASELSAN'dan büyük baþarý: Rakam 60,7 milyar liraya ulaþtý
ABONE OL

Þirketin Kamuyu Aydýnlatma Platformu'na (KAP) yaptýðý açýklamaya göre, ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmýþ 2024 yýlý üçüncü çeyreðine ait finansal sonuçlarýný açýkladý.

ASELSAN'ýn 2024 yýlýnýn üçüncü çeyreðinde cirosu geçen yýlýn ayný dönemine göre reel olarak yüzde 14 büyüyerek 60,7 milyar liraya ulaþtý.

Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karý (FAVÖK) marjý yüzde 24 seviyesinde gerçekleþen ASELSAN'ýn net kar marjý ise geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 8'den yüzde 10'a yükseldi.

Þirket, 2024 yýlýnýn 9 aylýk bölümünde Güdüm ve Aviyonik Sistemleri, Hava Savunma Sistemleri, Deniz Sistemleri, Haberleþme Sistemleri, Radar ve Elektronik Harp Sistemleri, Modernizasyon faaliyetleri ve Kent Güvenliði Sistemlerine iliþkin projelerde önemli ilerlemeler gerçekleþtirdi.

Þirketin brüt karý, geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 26 artýþ gösterdi. FAVÖK, 2023'ün ayný dönemine kýyasla yüzde 13 artýþ göstererek 14,4 milyar liraya yükseldi.

ASELSAN, güçlü öz sermaye yapýsýný korudu. Öz kaynaklarýnýn toplamý 2023 yýl sonuna kýyasla yüzde 4 arttý. ASELSAN'ýn öz kaynaklarýnýn aktiflerine oraný ise yüzde 59 olarak gerçekleþti.

Cirosunu, brüt satýþ karýný, FAVÖK'ünü, öz kaynaklarýný, bakiye sipariþ tutarýný ve diðer birçok finansal göstergesini geliþtiren ASELSAN, 2024 yýlýnýn üçüncü çeyreðini de baþarýlý sonuçlarla geride býraktý.

12,6 MÝLYAR DOLAR SEVÝYESÝNE YÜKSELDÝ

Ýhracat odaklý büyüyen, alanýnda en iyi ürünü yapan ve oyun deðiþtirici teknolojiler üreten ASELSAN, yatýrýmcý sunumunda yer verdiði geleceðe yönelik beklentilerini teyit etti.

Yeni sözleþme imzalama noktasýnda sahip olduðu ivmeyi koruyan ASELSAN, 2024 yýlýnýn ilk 9 ayýnda toplam 3,2 milyar dolar tutarýnda sözleþme imzaladý. Böylelikle 2023 yýl sonunda 11 milyar dolar olan ASELSAN'ýn bakiye sipariþleri yüzde 15 artarak 12,6 milyar dolar seviyesine yükseldi.

2024 yýlýnýn 9 ayýnda ASELSAN, her biri 50 milyon dolar üzerinde deðere sahip 2,4 milyar dolar tutarýnda 17 büyük sipariþ aldý. ASELSAN'ýn, 2024 yýlýnýn 9 ayýnda imzaladýðý yurt dýþý sözleþme tutarý geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 52 arttý.

ASELSAN'ýn 2024 yýlýnýn ilk çeyreðinde aldýðý önemli sipariþler þu þekilde:

"Uluslararasý bir müþteri ile imzalanan Akýllý Ulaþým Sistemleri ihracatýna yönelik sözleþme, güdüm kitleri ve hava elektro-optik sistemlerinin uluslararasý son kullanýcýlara ihracatýna yönelik sözleþme, TCDD Taþýmacýlýk ile imzalanan Araç Üstü Sinyalizasyon ekipmaný tedariki sözleþmesi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlýðý ile imzalanan Türk Silahlý Kuvvetlerinin ihtiyacý olan Akýllý Mühimmat Tedariki sözleþmesi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý ile imzalanan Yakýn Hava Savunma Sistemleri Tedariki sözleþmesi."

Þirketin ikinci çeyrekte aldýðý önemli sipariþler ise Asya ve Orta Doðu'da yerleþik müþterilerin son kullanýmý için; Elektronik Harp, Radar, Sonar Sistemleri ve Güdüm Kitleri dahil olmak üzere Savunma Sistemlerinin ihracatýna yönelik sözleþme, TUSAÞ-Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii AÞ ile imzalanan uydu faydalý yüklerine yönelik sözleþme, MÝLGEM 9-12 Gemileri Savaþ Sistemleri ve Faydalý Yüklerine ait sözleþme, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý ile imzalanan Kent Güvenliði Sistemlerine yönelik sözleþme.

2024 yýlýnýn üçüncü çeyreðinde aldýðý önemli sipariþler de Asya-Pasifik bölgesindeki müþteriler ile imzalanan kara platformlarý için Uzaktan Komutalý Silah Sistemi ve Deniz Platformlarý için Uzaktan Komutalý Silah Sistemi, Radar, Ataletsel Navigasyon, Dost Düþman Tanýma Sistemleri ve Elektronik Harp Süitinden oluþan faydalý yüklerin satýþýna yönelik sözleþme, uluslararasý bir müþterinin son kullanýmý için Hava Savunma Sistemleri ihracatýna yönelik sözleþme, uluslararasý bir müþterinin son kullanýmý için Deniz Platformlarýna faydalý yükler içeren sistemlerin ihracatýna yönelik sözleþme, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý ile imzalanan Elektronik Harp Sistemlerine yönelik sözleþme, ROKETSAN ile imzalanan Hava Savunma Füze Alt Sistemleri tedarikine yönelik sözleþme þeklinde sýralandý.