Avrupa ambargo uyguladý, Türkiye üretti! 560 milyon dolar yurt içinde kaldý
ABONE OL

Kocaeli Sanayi Odasýnýn ekim ayý meclis toplantýsýna katýlan Akyol, Türkiye'nin son yýllarda savunma sanayisine ciddi kaynak ayýrdýðýný, özellikle son 15 yýlda dünyada gýptayla bakýlan, dünyadaki herkesin kabul ettiði bir baþarý saðlandýðýný söyledi.

Akyol, bu baþarýda amiral gemisi olduðunu belirttiði ASELSAN'ýn dünyanýn en büyük 42'nci savunma sanayisi þirketi olduðunu kaydetti.

ASELSAN'ýn geçen yýl dünyanýn en hýzlý büyüyen 10'uncu savunma sanayisi þirketi olduðunu, bu teknolojileri Anadolu'ya yaydýðýný anlatan Akyol, "Bütün her þeyiyle küresel bir hedef peþinde koþan ASELSAN'ýn bugün 20 ülkede fiziki olarak fabrikasý, ofisi, tasarým merkezi, ülkenin durumuna göre fiilen çalýþmasý var. Bütün hedefimiz, bütün varlýðýmýz, bundan sonra ihracat odaklý küresel ligde oynayan bir ASELSAN'ý adým adým daha yukarýya taþýmaktýr." diye konuþtu.

Akyol, dünyadaki en iddialý projeleri genç bir kadroyla gerçekleþtirdiklerine iþaret ederek, "Türkiye için bir fýrsat penceresidir bu. Ýnovasyon yapacak yetiþmiþ insan kaynaðý var." dedi.

500'Ü AÞKIN ÜRÜNÜ TÜRK ORDUSU KULLANIYOR

Türkiye'nin kritik zamanlarda müttefik olarak bilinen ülkelerden kýsýtlamalarla karþýlaþtýðýný, bundan sonra bu ambargolara daha iyisini yaparak karþýlýk vereceklerine dikkat çeken Akyol, þöyle devam etti:

"Çok yakýnda helikopterlerin kamerasýnda da ambargo vardý. Avrupalý bir müttefikimiz, helikopterlerin içinde kullanýlan kameranýn içindeki bir bileþeni, yine Suriye'de terörle mücadelede kullanýldýðýný gerekçe göstererek içindeki kritik parçayý bize vermeyeceðini bildirmiþti. Orada da sýfýrdan kamera yaptýk. Ýçindeki bileþenleri de yaptýk. ATAK helikopterimize taktýk, Türk ordusuna verdik, yurt dýþýna da ihraç ettik. Aradan 3-4 yýl geçmiþ, iþi bitirmiþiz. Ýlgili ülkeden bir heyet geliyor, 'Böyle bir talebiniz varmýþ, geçerli mi?' diye. 'Hayýr, geçerli deðil biz onun yerlisini yaptýk.' diye bildirdim."

Bugün geldikleri noktada Türkiye'nin hava savunma sistemlerinde alçak, orta, yüksek irtifa, bütün sistemlerini 2024 sonu itibarýyla envantere sokmuþ olacaðýný belirten Akyol, "Tartýþmalarýn devam ettiði süreçte arkada bütün yatýrýmlarýmýzý, bütün çalýþmalarýmýzý yaptýk. Bugün HÝSAR'dan SÝPER'e, KORKUT'tan GÖKDENÝZ'e, diðer bütün hava savunma sistemlerini geliþtirdik. Onlarýn daha etkin çalýþmasýný gerektiren, ayrýlmaz bir parçasý olan milli radarýmýzý da geliþtirdik hatta ilk radarý Ýzmit Körfezi'ne kurduk." diye konuþtu.

Akyol, artýk kýsýtlamalarý getirenlerin Türk milletinin evlatlarý tarafýndan daha iyisiyle mukabil bulacaklarýný anladýðýný vurgulayarak, ambargolar kalksa da kalkmasa da bu ürünleri yerli olarak yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Þu anda sahada Türk ordusu tarafýndan kullanýlan 500'ü aþkýn ürünlerinin bulunduðu bilgisini paylaþan Akyol, "Hepsi önemli gerilimlerde sahada kendini ispatlamýþ ürünler. Laboratuvar ortamýnda veya tatbikatlarda deðil Türkiye Cumhuriyeti'nin operasyon yaptýðý her yerde kendilerini ispatlamýþ ürünler." dedi.

560 MÝLYON DOLAR TÜRKÝYE'DE KALDI

Akyol, ASELSAN'ýn savunma sanayisinin yaný sýra ülke ekonomisine katkýlarýna da deðinerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bütün bu yapý içerisinde biz on binlerce insana ekmek verirken bir taraftan KOBÝ'lere de liderlik ediyoruz. 3 bin 200 Türkiye'de yan sanayi firmamýz var. Geçtiðimiz yýl 1,2 milyar dolar Türk savunma sanayisinin en büyük þirketi olarak KOBÝ'lere iþ vermiþiz. Þu an 10 aylýk rakamlara baktým. Millileþmenin de getirdiði pozitif ayrýþmayla 10 ayda 1,6 milyar dolar KOBÝ'lere þu ana kadar sipariþ açmýþýz. Dolayýsýyla ben ve ekibim adým adým ihracatýn odaðýnda dünyayý gezerken Türkiye'ye daha fazla iþ getirmek, daha fazla KOBÝ'ye iþ vermek ve daha fazla gencimize nitelikli istihdam oluþturmak için çalýþýyoruz.

Geçen 5 yýllýk dönemde 560 milyon dolarlýk ithal edeceðimiz ürünü yerlileþtirmiþiz, 440 milyon dolara tedarik etmiþiz. Yüzde 20 fiyat avantajý olarak dönmüþ. Türkiye'ye kattýðýmýz istihdamý da siz takdir edin. Bunu da adým adým, gün gün ilerletiyoruz. Bu sene de yýlbaþýndan beri 91 ürünü daha millileþtirdik. 127 milyon dolar milli ürünleri sipariþ etmiþiz yani bir taraftan yüksek teknolojiyle boðuþurken bir taraftan bunu da saðlýyoruz."

Bugüne kadar Kocaeli'deki firmalara 362 milyon dolarlýk iþ saðladýklarýný anlatan Akyol, þu ana kadar 19 firmayla 58 ürünü Kocaeli sanayicisiyle millileþtirdiklerini kaydetti.