133 imza birden atýlacak! BAYKAR Yönetim Kurulu Baþkaný Bayraktar'tan 6,2 milyar dolarlýk anlaþma mesajý
ABONE OL

Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayi Fuarý-SAHA EXPO Ýstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen törenle açýldý. Açýlýþa, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ýstanbul Valisi Davut Gül, Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün, BAYKAR Yönetim Kurulu Baþkaný ve SAHA Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Haluk Bayraktar ve çok sayýda davetli katýldý. Program Ýstiklal Marþý okunmasý ile baþladý.

BAYKAR Yönetim Kurulu Baþkaný ve SAHA Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Haluk Bayraktar açýlýþta bir konuþma yaptý. SAHA Ýstanbul'un, Türk savunma ve havacýlýk sektörünün itici gücü olmayý hedefleyerek 17 Mart 2015'te kurulduðunu hatýrlatan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar "Amacýmýz yerlilik oranýný artýrmak, kritik teknolojileri ülkemize kazandýrmak, uluslararasý rekabet gücümüzü yükseltmek ve güçlü bir ekosistem oluþturmaktý. Bugün, 27'den bin 200'ü aþkýn þirkete, 29 üniversiteye ve 45 þehre yayýlmýþ bir aða ulaþtýk. SAHA Ýstanbul'un gücü çeþitliliðinde yatýyor. 52 farklý sektörden üyelerimiz, savunma ve havacýlýk ekosisteminin her halkasýný tamamlýyor. Bu çeþitlilik karþýlaþtýðýmýz her zorluða inovatif çözümler üretmemizi saðlýyor. Üye profilimize baktýðýmýzda, KOBÝ'lerden büyük þirketlere, üniversitelerden kamu kurumlarýna kadar geniþ bir yelpaze görüyoruz. SAHA Ýstanbul'un misyonu sadece bir araya getirmek deðil, sektördeki koordinasyonu saðlamaktýr. Þirketlerimizi kritik ürünler üretmeye motive ediyor, yeteneklerini deðerlendiriyor ve bu yetenekleri sistem ve alt sistem üretiminde kullanýyoruz. Projelerimiz üye þirketlerimizin kapasitelerini geliþtirirken, aralarýndaki ticari iliþkileri de güçlendiriyor. Yurt içi ve yurt dýþý pazar geliþtirme faaliyetlerine katký saðlýyoruz. Bu yaklaþým savunma ve havacýlýk ekosistemini bir bütün olarak ileriye taþýyor. Ýþbirliðini kolaylaþtýrarak, yýkýcý teknolojiler geliþtirerek ve küresel ihtiyaçlara cevap vererek endüstriyi þekillendiriyoruz. Yerli üretim kabiliyetlerimizi pekiþtirirken, global pazarda da söz sahibi oluyoruz" dedi.

"Amacýmýz; özel sektörün rolünü artýrarak sektöre dinamizm kazandýrmak ve maliyet etkin sürdürülebilir projeler geliþtirmektir"

SAHA Akademi'nin, yeni nesil bir eðitim konsepti olduðunu belirten Bayraktar, "100'den fazla eðitim konusu, bin 700 saati aþkýn eðitim ve 2 binden fazla katýlýmcý ile sektörde profesyonelliði artýrýyoruz. Sertifikalý eðitimler, özelleþtirilmiþ programlar ve SAHA MBA ile sadece teknik bilgiyi deðil, stratejik düþünme ve liderlik becerilerini de geliþtiriyoruz. Yabancý ülkeler ve profesyoneller için özel eðitim programlarý ile global etkimizi artýrýyoruz.Makine, elektrik-elektronik, yazýlým ve sertifikasyon gibi kritik teknik komitelerle, sektörümüzün güçlenmesine katký saðlýyoruz. SAHA Startups, SAHA ODAK gibi inisiyatiflerle geleceðe hazýrlanýyoruz. Türk savunma ekosistemi, tabana yayýlmýþ entegre bir yapýya sahip. Ana yüklenicilerden alt yüklenicilere, tedarikçilerden araþtýrma enstitülerine kadar her birim, bu ekosistemin vazgeçilmez bir parçasý. SAHA Ýstanbul olarak amacýmýz; özel sektörün rolünü artýrarak sektöre dinamizm kazandýrmak ve maliyet etkin sürdürülebilir projeler geliþtirmektir" ifadelerini kullandý.

"TÜRK SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYÝÝNÝN KABÝLÝYETLERÝ, GENÝÞ BÝR YELPAZEYE YAYILMIÞTIR"

Türk savunma ve havacýlýk sanayiinin geliþimi, Türkiye'nin baðýmsýzlýk hikayesi olduðunu belirten Bayraktar, "1920'lerdeki baþlangýçtan 1974 Kýbrýs Barýþ Harekatý'na, 2000'lerin baþýndaki millileþme vizyonundan 2023 sonrasýndaki ihracat odaklý büyümeye kadar her aþama bu hikayenin bir parçasýdýr. Bugün, 15 milyar dolar gelir ve 5.5 milyar dolar ihracat ile gurur duyduðumuz bir noktadayýz. Ancak bu aþama Milli Teknoloji Hamlemizin daha baþlangýcýdýr. Türk savunma ve havacýlýk sanayiinin kabiliyetleri, geniþ bir yelpazeye yayýlmýþtýr. Kara araçlarýndan deniz platformlarýna, insansýz hava platformlarýndan mühimmatlara, füzelerden iletiþim ve muharebe destek sistemlerine kadar her alanda söz sahibiyiz. Bu kabiliyetler ulusal güvenliðimizi güçlendirmesinin yaný sýra ülkemizi global pazarda rekabetçi bir oyuncu haline getiriyor. Türkiye'nin askeri harcamalarýnýn geliþimi, stratejik önceliklerimizin bir yansýmasýdýr. 2001'den 2023'e kadar olan süreçte, harcamalarýmýz 7.2 milyar dolardan 15.8 milyar dolara yükseldi. Ancak bu artýþ ithalatýmýzýn azalmasýyla birlikte GSYÝH içindeki payýn yüzde 3.6'dan yüzde 1.5'e düþmesiyle dengeleniyor. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile savunma harcamalarýmýz daha verimli ve etkin hale geldi" diye konuþtu.

Türk savunma ve havacýlýk sanayiinin ticari geliþiminin, sektörün dinamizmini ve büyüme potansiyelini de sergilediðini kaydeden Bayraktar, " 2012'de 4.8 milyar dolar olan gelir, 2023'te 15 milyar dolara ulaþtý. Bu üç katlýk artýþ finansal baþarýnýn ötesinde ayný zamanda teknolojik yetkinliklerimizin ve global rekabet gücümüzün de bir göstergesi. Türk savunma ve havacýlýk sanayiinin uluslararasý ticaret performansý gurur verici bir geliþim gösteriyor. 2012'de 1.3 milyar dolar olan ihracatýmýz, 2023'te 5.5 milyar dolara ulaþtý. Ýthalatýmýz ise ayný dönemde 1.4 milyar dolardan 6.2 milyar dolara yükseldi. 2021-2023 dönemindeki yükselen net ithalat, yolcu uçaðý ve ekipman alýmlarýndan kaynaklanmaktadýr. 2023 yýlý uluslararasý ticaret daðýlýmý, Türk savunma ve havacýlýk sanayiinin çeþitliliðini ve gücünü gösteriyor. Ýnsansýz hava araçlarý, mühimmat ve füzeler, kara araçlarý ihracatýmýzýn lokomotifi konumunda. Havacýlýk sektöründe ise yolcu uçaðý alýmý nedeniyle ithalatýmýz hala yüksek. Ancak bunu da fýrsat olarak görüyor ve havacýlýktaki millileþmeyi güçlendirmek için çalýþýyoruz. Türk savunma ve havacýlýk sektörü, 2023'te göz kamaþtýrýcý bir performans sergiledi. 5.5 milyar dolarlýk ihracat hacmi, 185 ülkeye ulaþan 230 ürün çeþitliliði, küresel arenada artýk bir güç olduðumuzu kanýtlýyor" ifadelerini kullandý.

"TÜRK SAVUNMA SANAYÝÝNÝN BAÞARISI 50 YILLIK BÝR GELÝÞÝM SÜRECÝNÝN SONUCUDUR"

Teknolojik gücün barýþ ve adalet için kullanmanýn en büyük sorumluluklarý olduðunu belirten Bayraktar, "Özellikle Gazze'de yaþanan insanlýk trajedisi, bu sorumluluðun önemini bir kez daha hatýrlatýyor. Türk savunma sanayiinin baþarýsý 50 yýllýk bir geliþim sürecinin sonucudur. Bu süreç doðrudan tedarikten milli tasarýma, platform programlarýndan ileri teknolojilere uzanan stratejik bir yolculuk. Bu yolculuk ambargolardan öðrendiðimiz derslerle baþladý ve bugün kendi özgün tasarýmlarýmýzla dünya pazarlarýnda söz sahibi olduðumuz bir noktaya ulaþtý. Savunma sanayiimiz sadece ülke içinde deðil, global arenada da manþetlere çýkýyor. Bu baþarý ürünlerimizin kalitesinin yanýnda stratejik önemimizi de yansýtýyor" dedi.

SAHA EXPO 2024 süresince 133 imza töreninde toplam 6,2 milyar dolarlýk anlaþmanýn imzalanacaðýný söyleyen Bayraktar, "Bu anlaþmalarýn 4,6 milyar dolarlýk kýsmý ise ihracat sözleþmelerinden oluþuyor. Geçen yýl Türk savunma ve havacýlýk sektörünün ihracatý 5,5 milyar dolar olarak gerçekleþmiþti, bu fuarda 1 yýllýk ihracatýmýza yakýn seviyede ihracat anlaþmalarýna imza atýyoruz. Küçük iþletmeler için özelleþtirilmiþ pavyonlar ile ekosistemin tüm bileþenlerini desteklemeyi amaçlýyoruz. Küçük iþletmelerin iþ geliþtirme ve ihracat çabalarýný besleyerek, sektörün taban gücünü artýrmayý hedefliyoruz. Savunma, havacýlýk ve uzay sektörlerimizin toplumla buluþturma arzusunun bir göstergesi olarak Halk Günleri'ni bu yýl geniþleterek iki güne çýkardýk. 25-26 Ekim tarihlerinde, halkýmýz yerli ve milli kaynaklarla geliþtirilen geniþ ürün yelpazesini keþfetme ve dokunma fýrsatý bulacak" diye konuþtu.

"TÜRKÝYE BÖLGESEL GÜVENLÝKTE ÖNEMLÝ BÝR AKTÖR HALÝNE GELDÝ"

Türkiye'nin savunma sanayiinde önemli hamleler yaparak, bölgesel güvenlikte önemli bir aktör haline geldiðini belirten Bayraktar, "Türkiye yürütülen çalýþmalar neticesinde dünya pazarýndaki rekabet gücünü de artýrýyor. Bu vesileyle, yerli ve milli üretim vizyonuyla bize her zaman yol gösteren ve destekleyen Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'a buradan bir kez daha þükranlarýmý sunuyorum. Bugün burada teknolojik baþarýlarýmýzý kutlarken, dünyanýn gözleri önünde yaþanan bir insanlýk trajedisine sessiz kalamayýz. Gazze'de yaþanan durum bölgesel bir çatýþma deðil, tüm insanlýðýn vicdanýný sýzlatan bir soykýrýmdýr. Savunma teknolojilerindeki ilerlemelerimizin nihai amacý, barýþý korumak ve insan hayatýný savunmaktýr. Bugün Gazze'de gördüklerimiz, maalesef teknolojinin yýkýcý gücünün acý bir örneðidir. Türkiye olarak her zaman mazlumun yanýnda durduðumuz gibi, Gazze halkýnýn da yanýndayýz. Uluslararasý toplumu bu soykýrýma son vermek için harekete geçmeye çaðýrýyoruz. Unutmayalým ki, gerçek güç yýkmakta deðil, inþa etmekte; öldürmekte deðil yaþatmaktadýr" ifadelerini kullandý.