16 bin menzile sahip! Türkiye'nin yüzen dev karakolunda bir ilk
ABONE OL

Mavi vatanýn bekçisi açýk karakol gemisi TCG AKHÝSAR yerli ve milli silah sistemleriyle dikkat çekiyor. Ýnþasý devam eden gemi yüzde 80 oranýnda yerlilik oranýna sahip olacak. Gemi hakkýnda bilgi veren Ýstanbul Tersanesi Komutaný Tümamiral Recep Erdinç Yetkin, "Ýstanbul'dan Kuveyt'e yakýt ikmalsiz seyir yapabilecektir. Gemimiz helikopter kaldýrýp indirme kabiliyetine sahip olacaktýr" dedi.

Mavi vatanda keþif, gözetleme, karakol, Araþtýrma gemilerimizin korunmasý, insaný yardým, sancak ve varlýk gösterme, tahliye harekatý gibi bir çok görevde yer alacak olan açýk karakol gemilerinin inþasý Ýstanbul Tersanesi Komutanlýðý'nda devam ediyor. MÝLGEM projesi çerçevesinde inþa edilen açýk karakol gemisi TCG AKHÝSAR'da Milli Savunma Bakanlýðý Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna baðlý Dizayn Proje Ofisi'nde gerçekleþtirilen MiLGEM tasarýmý esas alýndý.

MÝLLÝ DENÝZ TOPU KULLANILACAK

Sahip olduðu kabiliyeti ve kullanýlacak olan uzun menzili silahlarýyla mavi vatana etkin bir rol oynayacak. AK HÝSAR'IN boyu 99,5 metre, geniþliði 14.4 m, draftý 3,7, azami sürati 26 knots, tonajý 2 bin 300 ton ve 4 bin deniz milli seyir siasýna sahip olacak. ASFAT ana yükleniciliðinde inþa edilen açýk karakol gemisi yüzde 80 yerlilik oranýna sahip. Gemi de ilk defa MKE tarafýndan üretimi yapýlan 16 bin menzile sahip olan 76 milimetre milli deniz topu da kullanýlacak. HAVELSAN, ASELSAN, MKE, ROKETSAN gibi büyük ölçekli firmalarýnda yer aldý gemi inþasýnda, gemi savar füzesi ATMACA, Milli Dikey Atým Sistemi-HÝSAR O hava savunma sistemi kullanýlacak. TCG AKHÝSAR Aralýk'ta kabul testlerine baþlayacak.

Açýk karakol gemisi hakkýnda bilgi veren Ýstanbul Tersanesi Komutaný Tümamiral Recep Erdinç Yetkin, "Ana vatanda güçlü olmak için denizde güçlü olmak ve dünyada söz sahibi olabilmek için denizlerde var olmak vizyonu doðrultusunda gemilerimizin harbe hazýr olmasý yeni inþa gemilerimizin devam etmesi ve bunlarýn bakým idame yapmasý çok önemlidir. Deniz ticaret yollarýmýzýn açýk olmasý var olabilmek için güçlü ve güvenilir bir donanmaya ihtiyacýmýz bulunmaktadýr. Ýstanbul Tersanesi Komutanlýðý'nda þuan sorumluluðumuz altýndaki 170 adet geminin bakýmlarý idameleri ile üzerinde bulunduðumuz açýk karakol gemisinin ilki olan TCG AKHÝSAR gemimizin milli olarak yapýlabilmektedir. Þuana kadar teslim ettiðim etmiþ olduðumuz 4 adet ada sýnýfý korvet ve 1 adette Ýstanbul fýrkateyninden sonra açýk karakol gemimizde de ilklere imza atmýþ durumdayýz" diye konuþtu.

"TÜM SÝLAH VE SÝSTEMLERÝ ÜLKEMÝZDE MÝLLÝ OLARAK GERÇEKLEÞTÝRÝLMÝÞTÝR"

TCG AKHÝSAR gemisinin Yüzde 80 oranýnda yerliliðe sahip olduðunu vurgulayan Tümamiral Yetkin, "MÝLGEM tasarýmý. Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý Dizayn Proje Ofisi tarafýndan tasarlanan ASFAT ana yükleniciliðinde inþa edilen bu geminin boyu 99,5 metre geniþliði 14,4 metre draftý ise 3.7, metredir. Deplasmaný ise 2 bin 300 tondur. Bu gemilerimizde þuana kadar tüm silah ve sistemleri ülkemizde milli olarak gerçekleþtirilmiþtir. Yüzde 80 oranýnda yerliliðe sahip. 80'ne yakýn firmamýz aktif olarak yer almýþtýr. Komuta kontrol sistemleri Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý tarafýndan geliþtirilen ve endüstrimize devredilen ADVENT savaþ yönetim sistemi HAVELSAN tarafýndan. Ýlk kez bu gemiye monte edilen 76 mini metre milli deniz topu Makine Kimya Endüstrisi tarafýndan birlikte geliþtirdiðimiz ve MKE tarafýndan bu gemiye konulan milli toplumuz yer almaktadýr" ifadelerini kullandý.

"ÝSTANBUL'DAN KUVEYT'E YAKIT ÝKMALSÝZ SEYÝR YAPABÝLECEKTÝR"

Geminin yakýt ikmalsiz Kuveyt'e seyir yapabilme kabiliyetine sahip olacaðýný belirten Tümamiral Yetkin, "ASELSAN tarafýndan üretilen atýþ kontrol radarlarýmýz. Muhabere sistemleri, yakýn hava savunma sistemlerimiz de ASELSAN tarafýndan tedarik edilmektedir. Milli deniz topumuz 76 mini metre olarak adlandýrýlmaktadýr, menzili yaklaþýk 16 bindir. Topun içerisindeki parçalar tamamen milli olarak üretilmiþtir. Bundan sonraki devam gemilerinde de bu top kullanýlacaktýr. Silah sistemi olarak ROKETSAN tarafýndan geliþtirilen güdümlü mermimiz ATMACA, milli dikey atýþ sistemimizde HÝSAR O adýný vermiþ olduðumuz güdümlü mermiler de bu gemimizde yer alacaktýr. Daha çevreci ve etkin makine kontrol sistemleriyle seyir siasýný 4 bin 500 deniz milli olarak belirlemiþ durumdayýz. Bir baþka ifadeyle gemimiz Ýstanbul'dan Kuveyt'e yakýt ikmalsiz seyir yapabilecektir. 104 personel ile görev yapacaktýr. Gemimizde ayrýca ilave personel olarak 10 ton kapasiteli kaldýrma kabiliyetine sahip bir helikopter pisti olup Sea Hawk helikopterleri de kaldýrýp indirme kabiliyetine sahip olacaktýr" þeklinde konuþtu.

3 yýlda bir gemi yapýldýðýný belirten Yetkin, "Ýlk defa bu gemimizde kullandýðýmýz helikopter yakalama sistemi de yine bir baþka firmamýz tarafýndan yerlileþtirmiþ ve burada da kullanýma girecektir. Tasarýmý ve fikri mülkiyet haklarý Milli Savunma Bakanlýðý'mýza ait olan bu gemimiz mavi vatanýmýzda keþif karakol, gözetleme, insaný yardým tahliye harekatý gibi bir çok faktörleri içerisine alan görev konfigürasyonuna sahip olacaktýr. Sahip olduðu imkan kabiliyetleri ile daha etkin silahlara daha uzun menzilleri ile bu görevi layýkýyla yapacaðýna inanýyoruz. Daha önce 4 yýlda yapýlan bir gemi uyguladýðýmýz yeni konsept sayesinde 3 yýlda yapýlabilir hale gelmiþtir" ifadelerini kullandý.