Ýngiliz basýný, TSK'nýn envanterine girecek olan Reis Sýnýfý Denizaltýlarýn hem Ege Denizi'ndeki hem de Karadeniz'deki askeri dengeleri etkileme potansiyeline sahip olduðunu yazdý.
2030'DA TÜRKÝYE LEHÝNE DEÐÝÞEBÝLÝR!
Haberde þu ifadelere yer verildi;
"2027'den sonra AIP özellikli altý Reis sýnýfý denizaltýya sahip olacak olan Türkiye, Ýsrail ile birlikte bölgede en fazla AIP denizaltýsýna sahip olacak. 2030'larýn ikinci yarýsýnda, bölgenin hassas dengesinin AIP denizaltýlarý açýsýndan Türkiye lehine deðiþmesi muhtemeldir."
Rusya'nýn Sivastopol Deniz Üssü'ndeki Karadeniz filosunu güçlendirdiðine iþaret edildi.
"Açýk kaynaklara göre Rus Karadeniz Filosu'nun savaþ gemileri 34'ten 49'a, denizaltý sayýsý ise 1'den 7'ye yükseldi. Rus Karadeniz kuvveti, Kalibr kara taarruz füzelerini fýrlatabilen, ancak AIP özellikli olmayan geliþmiþ denizaltýlar iþletiyor"
Reis sýnýfý denizaltýnýn devreye alýnmasýnýn Karadeniz dengesine etkisi olmasýnýn muhtemel olduðu yazýlan haberde, "Bu denizaltý kuvveti, Rusya'nýn Karadeniz'deki güçlü A2/AD'sini delme yeteneðine sahip olacaktýr" denildi.
Karadeniz dýþýndaki devletlerin Montrö Sözleþmesi'ne göre Karadeniz'de denizaltý konuþlandýramadýðýna dikkat çekilirken, analiz yazýsýnda "Sonuç olarak, bir NATO müttefiki olarak Türkiye'nin denizaltý filosu, NATO adýna Rus donanmasýna karþý koyabilecek tek varlýktýr. Dolayýsýyla Reis sýnýfý denizaltý projesi Karadeniz'deki NATO-Rusya dengesini etkileyecek bir unsur olarak deðerlendirilebilir" ifadeleri kullanýldý.