4 günde 6,2 milyar dolarlýk anlaþma
ABONE OL

Avrupa'nýn en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA Ýstanbul'un düzenlediði SAHA EXPO, Ýstanbul Fuar Merkezi'nde (ÝFM) devam ediyor.

Cumhurbaþkanlýðý himayelerinde, 6 bakanlýk ve Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn (SSB) destekleriyle düzenlenen fuar, Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaklýðýnda 26 Ekim'e kadar ziyaretçilerini aðýrlayacak.

Haluk Bayraktar, SAHA EXPO'da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen törendeki konuþmasýnda, "SAHA Ýstanbul ailemizin kýymetli üyesi TUSAÞ'a düzenlenen hain terör saldýrýsýnda þehit düþen kahramanlarýmýza Allah'tan rahmet, yaralanan gazilerimize acil þifalar diliyorum, milletimizin baþý sað olsun. Milli savunma sanayimize yapýlan bu saldýrýlar, azim ve kararlýlýðýmýzý kýrmak bir yana bizleri daha da güçlendiriyor. Allah'a þükür savunma sanayi çalýþanlarý olarak her türlü zorluðun üstesinden gelme iradesine sahibiz. Bu iradeyi de çalýþarak, geliþtirerek, üreterek, milletimize daha çok hizmet ederek göstereceðiz." ifadelerini kullandý.

SAHA Ýstanbul'un milli üretimin artmasý ve kritik teknolojilerin Türkiye'ye kazandýrýlmasý için kurulduðunu vurgulayan Bayraktar, 27 kurucu firmayla çýktýklarý bu yolda bugün 1200'ü aþkýn üyeye ulaþtýklarýný söyledi.

- SÖZLEÞMELERÝN 4,6 MÝLYAR DOLARI ÝHRACATA YÖNELÝK

Bayraktar, Avrupa'nýn en büyük sanayi kümelenmesi olarak büyümeye ve Türkiye'ye katký saðlamaya devam ettiklerini belirterek, "SAHA Ýstanbul'un düzenlendiði ve Milli Teknoloji Hamlesi'nin en görünür olduðu platformlardan biri olan SAHA EXPO'ya 1400 aþkýn firma katýlým gösterdi. Dünyanýn birçok farklý bölgesinden 24 ülkenin bakanlarýný aðýrladýk. 50 ülkeden gelen alým heyetleri firmalarýmýzla temas etti. 120'den fazla ülkeden üst düzey katýlým oldu." dedi.

Milli olarak geliþtirilen yeni 200 ürünün ilk kez SAHA EXPO'da tanýtýldýðýna iþaret eden Bayraktar, sözlerini þöyle sürdürdü:

"SAHA EXPO 2024'te gerçekleþtirdiðimiz 133 imza töreninde 4,6 milyar dolarý ihracat olmak üzere toplam 6,2 milyar dolarlýk sözleþme sadece 4 günde imzalandý. SAHA Ýstanbul olarak özel sektörün dinamizmiyle sürdürülebilir ve maliyet etkin projeler yürüterek ülkemizin üretim kapasitesini sürekli artýrmayý hedefliyoruz. 2001 yýlýnda sadece 240 milyon dolar olan savunma ihracatýmýz, geçtiðimiz yýl itibarýyla 5,5 milyar dolara ulaþtý. Savunma sanayimizde 2002 yýlýnda sadece 17 olan firma sayýsý bugün 3500'ü aþtý. Bu baþarýlar yerli ve milli teknolojiye olan baðlýlýðýmýzýn bir sonucudur. Bu topraklarda 150 yýl boyunca yapýlamayan milli piyade tüfeðini millileþme vizyonuyla 2014 yýlýnda ancak üretmeyi baþardýk."

Bayraktar, SAHA EXPO'nun ana sponsoru Arca firmasýnýn dünyanýn en büyük top mühimmatý üreticilerinden biri olarak ABD'den daha fazla top mermisi üretir hale geldiðini ve birçok ülkeye ihracat gerçekleþtirdiðini söyledi.

- "ÜLKEMÝZ MÝLLÝLEÞME VÝZYONU SAYESÝNDE ÝTHALATI AZALTIYOR, YERLÝ ÜRETÝMLE GÜÇLENÝYOR"

Haluk Bayraktar, "Fuara katýlým gösteren emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da bir panelde ifade ettiði gibi Kýbrýs Barýþ Harekatý'nda Amerikan füzelerine ihtiyaç duyarken þimdi Roketsan milli balistik füzelerimizi geliþtiriyor. Yine 1974'te Kýbrýs Barýþ Harekatý'nda tek kanallý Amerikan telsizini kullanmaya mahkumken bugün ASELSAN 40 kanallý kriptolu milli telsizlerimizi üretiyor." dedi.

2000'li yýllarda askeri gemi projelerinde milli firmalarýn ancak taþeron olarak yer alabilirken bugün milli firmalarýn kendi askeri gemilerini ürettiðini vurgulayan Bayraktar, þunlarý kaydetti:

"Türk mühendisliðinin gücüyle bunu gerçekleþtiriyor. TUSAÞ bugün KAAN projesiyle milli savaþ jetimizi göklere çýkartýyor. Rahmetli babam Özdemir Bayraktar'ýn dediði gibi biz durumdan vazife çýkararak çalýþmaya baþladýk. Bir kývýlcým çakmak için yola çýktýðýmýz bu serüvende ülkemiz bugün insansýz hava araçlarý alanýnda dünyanýn en büyük üreticisi ve ihracatçýsý konumuna ulaþtý. Zamanýnda parasýný verip dünyadan tedarik edemediðimiz bu teknolojide þimdi dünya pazarýnýn yüzde 65'ine hakim bir noktaya geldik. Daha güçlü gelecek vizyonu için Bayraktar KIZILELMA, ANKA III gibi yüksek teknolojiye sahip projeler geliþtiriyoruz."

Bayraktar, yürüttükleri projelerin savunma sanayi alanýnda yeni bir çaðýn kapýlarýný araladýðýný aktararak, "Bunlar sadece sanayi baþarýsý deðil ayný zamanda ülkemizin bu alandaki yetkinliðinin, kabiliyetinin ve kapasitesinin de bir göstergesi. Milli savunma sanayimiz her geçen yýl büyüyor ve güçleniyor. Dünya genelinde savunma bütçeleri artarken ülkemiz millileþme vizyonu sayesinde ithalatý azaltýyor, yerli üretimle güçleniyor." ifadesini kullandý.

- "TÜRKÝYE SAVUNMA SANAYÝSÝNDE DÜNYA PAZARINDA ÖNEMLÝ BÝR AKTÖR HALÝNE GELDÝ"

Milli Teknoloji Hamlesi ile üretim kapasitesinin her geçen gün arttýðýna deðinen Bayraktar, Türkiye'nin kiþi baþýna savunma ve güvenlik harcamalarý azalýrken sektörün Gayri Safi Yurt Ýçi Hasýlaya katkýlarýnýn da büyüdüðünü dile getirdi.

Bayraktar, Türkiye'nin savunma sanayisinde gerçekleþtirdiði atýlýmlarla sadece bölgesel güvenlikle deðil dünya pazarýnda da önemli bir aktör haline geldiðini belirterek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Sayýn Cumhurbaþkaným, yerli ve milli üretim vizyonumuzda her zaman bize yol gösterdiniz ve desteklediniz. Güçlü liderliðiniz sayesinde Türk savunma sanayi altýn çaðýný yaþýyor. SAHA Ýstanbul ailesi ve Türk savunma ve havacýlýk sektörünün paydaþlarý adýna size þükranlarýmý sunuyorum. Medeniyetin ve merhametin yeþerdiði bu kadim topraklar, atalarýmýzýn bize yegane mirasýdýr. Kardeþçe, birlikte yaþadýðýmýz bu güzel vatan, bizlere canlarýný bu uðurda feda eden þehitlerimizin emanetidir. Bu emanete sahip çýkmak için savunma sanayi çalýþanlarý olarak yýlmadan, yorulmadan çalýþmaya devam edeceðiz. Hain saldýrýlar karþýsýnda asla ama asla bir nebze dahi geri adým atmayacaðýz. Þehitlerimizin çalýþtýðý TUSAÞ'taki bir kardeþimizin de dediði gibi: 'hainlere inat, daha çok çalýþacaðýz, daha çok üreteceðiz.'"