S -400, Rusya tarafýndan stratejik ve taktik uçaklar, balistik ve seyir füzeleri ve gizli hedefler dahil olmak üzere çok çeþitli hava tehditlerini engellemek için geliþtirilen uzun menzilli bir yüzeyden havaya füze sistemidir. 40 ila 400 km aralýðýndaki füzelerle sistem, 92N2E Grave Stone izleme radarý ve 96L6 Cheese Board edinim radarý gibi geliþmiþ tespit teknolojilerini bünyesinde barýndýrarak 30 km'ye ulaþan irtifalarda ayný anda 36 hedefe kadar müdahale edebiliyor.
S-400, 9M96E ve 40N6E dahil olmak üzere çeþitli füze tiplerini kullanarak çeþitli tehditlere karþý katmanlý hava savunmasý saðlýyor.
S-400'LER TESLÝMAT ÝÇÝN GÜN SAYIYOR
Hindistan'da ilk S-400 üniteleri, Aralýk 2021'de baþlayarak kademeli olarak teslim almaya baþladý. Bölgesel güvenliði artýrmayý amaçlayan Hindistan teslim aldýðý bazý S-400'leri Pakistan ve Çin ile sýnýrlarý boyunca stratejik olarak konuþlandýrdý. Bu konuþlandýrmalar, Hindistan'ýn tarihi gerginliklerin olduðu bir bölgedeki potansiyel tehditlere hýzla yanýt verebilmesi öngörülüyor. Rusya, lojistik ve politik zorluklara raðmen 2025 yýlýna kadar Hindistan'a S-400 teslimatlarýný tamamlamayý planlýyor.
ABD'DEN 'S-400' ÝKÝYÜZLÜLÜÐÜ
ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarýsýna Hindistan'a Rusya'dan aldýðý S-400'lerden dolayý yaptýrým muafiyeti getiren bir madde eklemiþti. Buna karþýn, CAATSA kapsamýnda NATO üyesi Türkiye'ye S-400 konusunda yaptýrým uygulayan ABD'nin, Moskova'nýn Hindistan'a S-400 sevkiyatýna devam etmesine göz yummasý çifte standart olarak deðerlendiriliyor.
Amerikalý yetkililer, her ne kadar CAATSA'nýn istisnalarý veya ülkelere yönelik muafiyetlerinin olmadýðýný öne sürse de Hindistan'ýn da muafiyet elde etmesi muhtemel görünüyor.