''6 milyar 189 milyon dolarlýk anlaþma imzalandý''
ABONE OL

SAHA Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Haluk Bayraktar, SAHA EXPO Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayi Fuarý'nýn son gününde fuar alanýný ziyaret ederek açýklamalarda bulundu.

Düzenlenen fuar ile ilgili istatistik verilerini paylaþan SAHA Ýstanbul Yönetim Kurulu Baþkaný Haluk Bayraktar, "SAHA EXPO 2024 bu yýl 90 bin metrekare alanda gerçekleþti. Bin 478 firma SAHA EXPO'da yer aldý. Bin 478 firma arasýnda 176 firma yabancý, geri kalan bin 224 firma da yerli firmalarýmýz oldu. Bu önemli bir rakam. Ülkemizin savunma sanayinde ne kadar bir derinliðe ulaþtýðýnýn da göstergesi. Bundan 20 yýl önce ülkemizde düzenlenen savunma sanayi fuarlarýnda sadece 2 tane yerli Türk firmasý bulabilirken, bugün bu fuarda 20 yýl sonra bin 200'ün üzerinde firmamýz kendinin geliþtirdiði milli teknolojileri sergiliyor. Bu anlamda önemli bir kazaným. Fuarýmýza 5 farký kýtadan 121 ülkeden katýlým oldu. 27 Bakan, 6 Genelkurmay baþkaný, 35 ülkeden 178 alým heyeti burayý ziyaret etti. Fuarýmýzda 22 bin 467 iþletmeden iþletmeye görüþme gerçekleþtirildi. 100 binin üzerinde ziyaretçi fuara katýldý. Fuarýmýza resmi olarak 213 ürün sergilendi. 133 anlaþma burada salonlarda imzalandý. 133 anlaþmanýn toplam deðeri 6 milyar 189 milyon dolar. 133 anlaþmanýn 4 milyar 332 milyon dolarý da ihracat sözleþmesi. Bu rakam burada yapýlan seremonilerdeki toplam. Firmalarýn burada yaptýðý görüþmelerde elde ettiði sonuçlar bunlara dahil deðil. Firmalarýmýz açýsýndan verimli geçen bir fuar oldu" dedi.

"TÜRKÝYE GERÇEKTEN SAVUNMA ALANINDA SON 20 YILDA DEVRÝM NÝTELÝÐÝNDE ADIMLAR ATTI"

Türkiye'nin savunma alanýnda son 20 yýlda devrim niteliðinde adýmlar attýðýný kaydeden Bayraktar, "SAHA Ýstanbul; ülkemizde özel sektörün savunma, havacýlýk, uzay alanýna girerek daha sürdürülebilir çözümlerin öne çýkmasý, saha içerisinde büyük firmalarýn deðil orta ve küçük ölçekli firmalarýmýzýn araþtýrma yapan enstitülerin, üniversitelerimizin bu ekosisteme güçlü ve görünür bir þekilde katýlmasýný amaçlýyordu. Bu da SAHA EXPO bünyesinde gerçekleþmiþ oldu. Biz fuara katýlýmcýlarýndan yönetim kurulumuz olarak çok olumlu geri beslemeler aldýk. Yabancý heyet katýlýmýnýn çok güçlü olmasý çok önemliydi. Türkiye gerçekten savunma alanýnda son 20 yýlda devrim niteliðinde adýmlar attý. Bunlarýn da birçok örneðini fuarda görüyorsunuz. Her alanda çok büyük bir atýlým var. Bu atýlýmlarý güçlü bir þekilde ileriye taþýmak, sürdürülebilir kýlmakta hem ülke için hem de ihracat tarafýnýn güçlü olmasýyla gerçekleþtirilebilir. Biz de SAHA Ýstanbul'un yönetim kurulu olarak gayret ediyoruz" ifadelerini kullandý.

"DÜNYA PAZARININ DA YÜZDE 65'ÝNDEN FAZLASINA HAKÝMÝZ"

Türkiye zamanýnda insansýz hava aracýný dahi parasýný verip tedarik edemediðini ifade eden Bayraktar, "Tedarik etseydi dahi zorluk yaþýyordu. Biz þu an o teknolojide Türk firmalarý olarak dünyanýn en iyisiyiz. Dünya pazarýnýn da yüzde 65'inden fazlasýna hakimiz. Sadece kendi ülkemize deðil, 35 ülkeye ihraç eder hale geldik. Demek ki biz kendi insanýmýza, kendi giriþimcimize güvenirsek aslýnda bütün bunlarý baþarabiliriz. Bunun en önemli göstergesi zamanýnda tank ithal ediyorduk ama bugün milli tankýmýz var. Yerli atak helikopterimiz var. Bu ülkenin gemi üreticileri kendi milli askeri gemisini üretemiyordu. Ancak taþ ören olarak yer alýyordu. Bugün Türk sanayicisi kendi uçak gemisini üretir hale geldi. Deniz altý teknolojisinde bu ülke baðýmlýydý, bugün kendi milli deniz altýmýz var. Bunlarýn her biri bizim için çok önemli adýmlar. Bunlarý da ileriye götürmek, desteklemek ve ekosistemi güçlendirmek te bizim en önemli misyonumuz" þeklinde konuþtu.

  • Haluk Bayraktar
  • SAHA EXPO
  • savunma