9 iþbirliði için imzalar atýldý: Türkiye'nin devleri ile yeni anlaþma
ABONE OL

Türkiye'nin ve Avrupa'nýn en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA Ýstanbul tarafýndan organize edilen, Cumhurbaþkanlýðý himayelerinde, 6 bakanlýk ve Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðýnýn destekleriyle, Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaklýðýnda Ýstanbul Fuar Merkezi'nde (ÝFM) düzenlenen SAHA EXPO Uluslararasý Savunma, Havacýlýk ve Uzay Sanayii Fuarý'nda çeþitli ürünlerin tanýtýmý gerçekleþtiriliyor.

Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr'ýn himayelerinde TÜBÝTAK Baþkaný Orhan Aydýn ile çeþitli kurumlarýn yöneticileri arasýnda anlaþmalar imzalandý.

TÜBÝTAK Baþkaný Aydýn ve THY Teknik Ar-Ge ve Ýnovasyon Baþkaný Uður Þahin'in katýlýmýyla TÜBÝTAK BÝLGEM ile THY Teknik arasýnda "Uçak Burun Radomu Test Hizmeti Anlaþmasý" imzalandý.

Uçaklarýn burun kýsmýnda yer alan hava radarlarýný dýþ etkenlerden koruyan radom yapýsýnýn tamir, bakým ve test hizmetlerini kapsayan iþbirliði kapsamýnda THY Teknik tarafýndan gerçekleþtirilen tamir ve bakým çalýþmalarýnýn ardýndan, radomlarýn elektromanyetik testleri ve sertifikasyonlarý TÜBÝTAK BÝLGEM tarafýndan yapýlacak.

Bu iþbirliði sayesinde, TÜBÝTAK BÝLGEM bünyesindeki Anten Test ve Araþtýrma Merkezi (ATAM), saðladýðý ölçüm yeteneklerini sivil havacýlýk sektörüne sunarak THY Teknik'in ulusal ve uluslararasý uçak bakým kabiliyetlerini destekleyecek.

- KAAN'IN KABÝLÝYETLERÝ GELÝÞTÝRÝLECEK

TÜBÝTAK Baþkaný Aydýn ve Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii AÞ (TUSAÞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroðlu ayrýca Milli Muharip Uçak Geliþtirilmesi (KAAN) Projesi kapsamýnda iki önemli alt sistem için sözleþmeler imzaladý.

TÜBÝTAK MAM ve TUSAÞ, Türkiye'nin 5. Nesil Milli Muharip Uçaðý KAAN için kritik iki sistem olan Yaþam Destek Sistemi ve Patlama Önleme Sistemi geliþtirme projelerinin 2. aþamasýna da geçiþ yaptý. Bu sözleþmeler kritik tasarým ve ürün üretiminden uçuþ testlerinin tamamlanmasýna kadar olan tüm süreçleri kapsayacak.

Anlaþmayla, KAAN için kritik teknoloji ve sistemlerde yurt dýþý baðýmlýlýðýn önüne geçilecek ve ilgili çalýþma konularý dahilinde ülke içinde önemli bir ekosistemin oluþmasýna olanak saðlanacak.

KAAN'ýn 2. aþamasýnda TÜBÝTAK BÝLGEM ile TUSAÞ birlikte çalýþmaya devam edecek.

TÜBÝTAK BÝLGEM ile TUSAÞ arasýnda imzalanan KAAN Projesi Bütünleþik Ýþlemci Ünitesi (BÜÝT) Dönem-1 Aþama-2 Sözleþmesi ile KAAN'ýn nihai görev performansýna yönelik Hava Aracý Yönetim Platformu ile Görev Yönetim Platformu'nun detay tasarým ve kalifikasyon çalýþmalarý yürütülecek.

TÜBÝTAK BÝLGEM'in geliþtirdiði teknolojiler, 2028'de envantere girecek KAAN Blok-10 uçaklarýnýn Hava Aracý Yönetim ve Görev Yönetim sistemlerinin kalbinde olmaya devam edecek. 4 yýllýk bir süreyi kapsayan bu sözleþmeyle, KAAN'ýn uçuþ kontrol ve hava aracý yönetim bilgisayarý, ana yönetim bilgisayarý, görev yönetim bilgisayarlarý, uçuþ kontrol-hava aracý yönetim-görev yönetim aviyonik arayüz birimleri, deterministik ve yüksek hýzlý að anahtarlama birimleri ve senkronizasyon yönetim birimi detay tasarým ve kalifikasyon çalýþmalarý tamamlanmýþ olacak.

Sözleþme, Türkiye'nin dünyada 5. nesil savaþ uçaðý geliþtirebilen birkaç ülke arasýna girmesini saðlayacak.

- AY GÖREVÝ ÝÇÝN KRÝTÝK ÝÞBÝRLÝÐÝ

TÜBÝTAK UZAY ve Poloptech arasýnda "Geniþ Açýlý Kamera Sözleþmesi"yle de TÜBÝTAK UZAY, Türkiye'nin Ay Görevi kapsamýnda ülkenin uzay hedeflerine bir adým daha yaklaþmasýný saðlayacak kritik bir projeye imza attý.

Bu iþbirliðiyle geliþtirilecek geniþ açýlý kamera sistemi, Türkiye'nin uzay görevlerinde kullanýlacak kritik bir teknoloji olarak öne çýkýyor. TÜBÝTAK UZAY, bu teknolojiyle Ay yüzeyinin daha detaylý ve yüksek çözünürlüklü görüntülenmesini saðlayacak bir sistem geliþtirmeyi hedefliyor.

TÜBÝTAK UZAY, Türkiye'nin uzay keþiflerine liderlik eden bir kurum olarak, bu projeyle Ay Görevi'nin teknik altyapýsýna önemli bir katký sunacak. Ay yüzeyinin detaylý bir þekilde incelenmesi için geliþtirilecek olan geniþ açýlý kamera sistemi, hem bilimsel araþtýrmalar hem de gelecekteki uzay keþifleri için büyük bir önem taþýyor.

- Uydu ve uzay teknolojilerinde atýlým

TÜBÝTAK UZAY ve TÜRKSAT AÞ, Türkiye'nin uydu ve uzay teknolojilerindeki geliþimini hýzlandýrmak ve uluslararasý arenadaki rekabet gücünü artýrmak amacýyla "Uydu ve Uzay Teknolojileri Alanýnda Ýþ Birliði Protokolü" imzaladý.

Bu iþbirliði Türkiye'nin uydu ve uzay teknolojilerindeki yetkinliklerini güçlendirmek ve yeni projelere öncülük etmek amacýyla atýlan kritik bir adýmý temsil ediyor.

- BATARYA TEST SÜREÇLERÝ GÜÇLENDÝRÝLECEK

TÜBÝTAK Raylý Ulaþým Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) ile Test ve Deðerlendirme AÞ (TRTEST) arasýnda ise hücre, modül ve batarya paketi seviyesinde test kabiliyetlerinin tanýtýmý, pazarlanmasý ve satýþý alanýnda önemli bir protokol imzalandý. Bu iþbirliðinin sektördeki ihtiyaçlara daha etkili çözümler sunarak test sistemlerinin iþletilebilirliðini artýrmasý hedefleniyor.

Protokol kapsamýnda, TÜBÝTAK RUTE, TRTEST ile birlikte belirlenen testlerin ilgili standartlara uygun þekilde gerçekleþtirilmesini saðlayacak. TRTEST ise bu testlerin tanýtýmýný, pazarlamasýný ve satýþýný üstlenecek. Her iki taraf, test talepleri doðrultusunda fiyat teklifleri sunacak ve test sonuçlarý rapor halinde müþterilere iletilecek.

Bu iþbirliði Türkiye'de enerji depolama ve batarya test süreçlerinin güçlendirilmesine katký saðlayarak, sektördeki yenilikçi çözümlerin önünü açmayý hedefliyor.

-TÜBÝTAK SAGE VE ROKETSAN DA ÝÞBÝRLÝÐÝ ANLAÞMASI ÝMZALADI

TÜBÝTAK SAGE ve ROKETSAN ise yeni ürün geliþtirme ve mevcut ürünlerin iyileþtirilmesine yönelik olarak önemli bir iþ birliði protokolüne imza attý.

"AR-GE Ýþ Birliði Protokolü", millileþtirme çalýþmalarý, lojistik destek, danýþmanlýk hizmetleri ve ihracat versiyonu çalýþmalarý gibi çok geniþ bir yelpazede gerçekleþtirilecek iþbirliðini kapsýyor. Ayrýca, üretim hattý kalifikasyonu, üretim yeteneði kazandýrýlmasý ve benzeri çalýþmalarý da iþbirliði alanlarý arasýnda yer alýyor.

TÜBÝTAK SAGE ve ROKETSAN, bu iþbirliðiyle Türkiye'nin savunma kabiliyetlerini daha da ileriye taþýmayý hedefliyor. Protokol, Türkiye savunma sanayiinde dýþa baðýmlýlýðýn azaltýlmasýna katký saðlayacak stratejik projeleri de içeriyor.

TÜBÝTAK BÝLGEM ve HAVELSAN arasýnda MÝLGEM Projesi'nin 6-12. gemileri için Mesaj Ýþletim Sistemi (MÝS) tedarikine yönelik yeni bir sözleþme de yapýldý.

Daha önce MÝLGEM'in 6-8. gemilerini kapsayan bu anlaþma, 9-12. gemilerin de dahil edilmesiyle geniþletildi. MÝLGEM Projesi, Türkiye'nin milli savaþ gemisi üretme hedefinin bir parçasý olarak hayata geçirilmiþ, ülkenin deniz gücünü artýrmaya yönelik stratejik bir adým olarak öne çýkýyor.