ABD'nin yeni gizemli uçaðý Model 401'de dikkat çeken þekiller
ABONE OL

The Drive'ýn Warzone editörü Tylor Rogoway, ABD'nin gizli uçaðý Model 401'in gövdesinde garip iþaretlerin bulunduðunu bu hafta baþýnda baþka bir test uçuþu daha yaptýðýný ileri sürdü.

Perþembe günü yayýnlanan bir makalede Rogoway, Northrop Grumman yan kuruluþu Scaled Composites tarafýndan geliþtirilen gizli uçaðýn, güneybatý ABD'deki Mojave Çölü üzerinden uçtuðunu ve bir F-15D savaþ uçaðýnýnda ona eþlik ettiðini belirtti.

Yazar, Model 401'in tamamen gri kaplama ve kokpitin altýnda ve alt kuyruk bölümünde büyük renksiz elmas benzeri þekillere dikkat çekti.

Rogoway'e, bu þekillerin tam olarak ne iþe yaradýðý ve ne olduðunun belli olmadýðýný belirtse de, Model 401'lerin radar, elektronik, kýzýlötesi ve görsel iz býrakmasýyla ilgili bir testten geçtiðini düþünüyor.

Rogoway'a göre, Model 401'in Mojave Çölü üstünde uçuþu, uçaðýn kýzýlötesi imzasýný azaltma çabalarý arasýnda yürütülen bir tür kaplama testi olarak görülebilir.

Yazar ayrýca, Model 401 uçuþ testinin, Boeing’in "Loyal Wingman" insansýz savaþ drone da dahil olmak üzere insansýz hava araçlarýnýn geliþimini "kanýtlama" çabalarýnýn bir parçasý olduðunu ileri sürdü.

"Bu küçük gizli jetlerle ilgili, programlarýn içeriði ne olursa olsun, çok çeþitli test uçuþlarý gerektiren karmaþýk bir program" gibi görünüyor.

Scaled  Composites, Model 401 Ekim 2017'de ilk uçuþunu yaptýktan kýsa bir süre sonra yaptýðý basýn açýklamsýnda, þirketin geliþmiþ ve düþük maliyetli üretim tekniklerini göstermek ve endüstri ortaklarýna ve Amerika Birleþik Devletleri hükümetine uçuþ hizmetleri için araþtýrmalar yapmak amacýyla bunun gibi iki ürettiðini duyurdu.

star.com.tr