Ýkinci, Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamýnda düzenlenen Roket Yarýþmasý için geldiði Aksaray'da, AA muhabirine, ROKETSAN'ýn mottosunun "denizlerin dibinden uzayýn derinliklerine kadar savunmanýn ihtiyacý olan bütün teknolojileri geliþtirebilecek bir altyapý kurmak" olduðunu söyledi.
AKINCI ÝHA'LARA 'ÇAKIR' HAMLESÝ
Bu gayretle 3 bine yakýn mühendisin AR-GE çalýþmalarýna devam ettiðini belirten Ýkinci, "Ülkemizin gururu olan ürünleri, Türk Silahlý Kuvvetlerine baþarý saðlayan ürünleri ortaya çýkarmaya çalýþýyoruz. TEKNOFEST çadýrýnda da yerli ve milli imkanlarla geliþtirmiþ olduðumuz mühimmatlarý, füzeleri ve geliþmiþ platformlarý görebiliyoruz. Çakýr füzemizin lansmanýný bu sene içerisinde yaptýk. Ýnþallah bu sene sonunda baþarýyla atýþýný gerçekleþtireceðiz. Hýzlýca TSK'ya, dost ve kardeþ ülkelerimizin kullanýmýna sunacaðýz." diye konuþtu.
OYUN DEÐÝÞTÝRÝCÝ OLACAK
Ýkinci, "Þu anda Çakýrý geliþtirme aþamasý devam ediyor. Hedefimiz sene sonunda bunu Akýncý ÝHA'dan atýþýný saðlamak. Bu hedef doðrultusunda çalýþmalarýmýza olaðan gücümüzle devam ediyoruz. Çakýr gerçekten çok büyük bir oyun deðiþtirici olacak. SÝHA'larýn vuruþ menzilini 150 kilometreye kadar çýkartarak stratejik bir platform haline gelmesini saðlayacak" dedi.
Ýkinci, ROKETSAN'ýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn verdiði görev doðrultusunda Türkiye'nin uzaya baðýmsýz eriþimini saðladýðýný ifade etti.
Türkiye'nin kendi ürettiði uydularý ve faydalý yükleri uzaya taþýyacak roketleri ROKETSAN'ýn imal ettiðini dile getiren Ýkinci, þunlarý söyledi:
"Bunun için çok ciddi bir altyapý oluþturulmuþ ve yatýrýmlarýmýza devam ediyoruz. ROKETSAN, 1 milyar dolarýn üzerindeki büyük bir altyapýyý hayata geçiriyor. 2020'de Uzay Sistemleri ve Ýleri Teknolojiler Araþtýrma Merkezi'ni açtýk. Burada ortaya çýkartýlan ürünlerle ülkemizin uzay yarýþýnda ön plana çýkabilmesi için çalýþýyoruz. Baðýmsýz teknolojileri geliþtiriyoruz."
- "ÇOK CÝDDÝ BAÞARILARA ÝMZA ATIYORUZ"
Ýkinci, milli teknolojilerle uzaya fýrlatýlan yerli roketlerle 2017 ve 2020'de 136 kilometreye ulaþarak Türkiye'nin baðýmsýz uzaya eriþimini saðladýklarýný vurguladý.
Bundan sonraki hedefin uydularý uzaya taþýyacak platformlarý hayata geçirmek olduðuna dikkati çeken Ýkinci, þunlarý kaydetti:
"Mini akýllý mühimmatlarýmýz þu anda en çok bilinen aile. MAM-L ve MAM-C en son ürettiklerimiz. Bunlarýn üzerindeki teknolojiler ciddi oranda artýrýldý. Dünyada klasmanýndaki en iyi mühimmatlar diyebiliriz. Çok ciddi baþarýlara imza atýyoruz. Artýk ulusal baþarýyý da geçtik. Uluslararasý anlamda ÝHA ve SÝHA'larla beraber kullanýmlarý çok üst düzey yeteneðe kavuþmasýný saðladý. Bizim milli olarak yaptýðýmýz bu mühimmatlar, yeni akýl ve en son teknolojiyle yapýlýyor. Vuruþ yeteneði ve menzillerinin artýrýlmasý için çalýþmalarýmýza devam ediyoruz."