Almanya'da ANKA-3 þaþkýnlýðý! Dünya Türkiye'nin hamlesini konuþuyor
ABONE OL

Her geçen gün yeni bir savunma sanayi ürününü sektöre kazandýran çýkaran Türkiye'nin ANKA-3 hamlesi Almanya basýnýnda gündem oldu. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ANKA-3 paylaþýmýna atýfta bulunan Alman basýný þaþkýnlýðýný gizleyemedi. Alman Welt Gazetesi ve gazetede çalýþan ekonomi yazarý Gerhard Hegmann dikkat çeken ifadelerin yer aldýðý açýklamalarda bulundu.

TÜRKÝYE'NÝN ANKA-3'Ü ALMANYA'YI ÞAÞKINA ÇEVÝRDÝ

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn sosyal medyada paylaþtýðý ANKA-3 Alman Welt Gazetesi'nde paylaþýldý. Gazetede Erdoðan'ýn silahlanma emrinin Batý'nýn hesaplarýnýn iþe yaramadýðý belirtildi. TUSAÞ tarafýndan geliþtirilen insansýz savaþ uçaðý ANKA-3'ün ilk uçuþu dün gerçekleþti. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan dün sosyal medyada ANKA-3'ün dün ilk uçuþunu baþarýyla gerçekleþtirdiðini açýkladý.

"HESAPLARI ÝÞE YARAMADI"

Paylaþýmdan birkaç saat sonra Alman basýný ANKA-3'ü yazdý. ANKA-3'ün ilk uçuþundan sonra þaþkýnlýðýný dile getiren Alman Die Welt gazetesi ekonomi yazarý Gerhard Hegmann, "Birkaç yýl önce Cumhurbaþkaný Erdoðan Türkiye'nin silahlanmasýný emretti. Program, mevcut savaþ uçaðý tanýtýmýndan anlaþýlacaðý üzere teknolojik açýdan baþarýlý. Batý'nýn hesaplarýnýn iþe yaramadýðýný gösteren çok þey var"

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN'DAN ANKA-3 PAYLAÞIMI

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii Anonim Þirketi (TUSAÞ) tarafýndan geliþtirilen insansýz savaþ uçaðý ANKA-3'ün bugün ilk uçuþunu baþarýyla gerçekleþtirdiðini bildirdi. Erdoðan, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "TUSAÞ tarafýndan geliþtirilen insansýz savaþ uçaðýmýz ANKA-3, bugün ilk uçuþunu baþarýyla gerçekleþtirdi. Ýnþallah uçaðýmýz, sahip olduðu geliþmiþ teknolojilerle, tasarýmýyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasýna çok güçlü bir katký saðlayacak." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, paylaþýmýnda, ANKA-3'ün ilk uçuþundan görüntülerin yer aldýðý videoya da yer verdi.

1 SAAT 10 DAKÝKA HAVADA KALDI

Türk Havacýlýk Uzay Sanayii tarafýndan geliþtirilen ANKA-3 insansýz hava aracý, ilk uçuþunda 1 saat 10 dakika havada kaldý. Þirketten yapýlan açýklamaya göre, özgün olarak yerli imkanlarla geliþtirilen ANKA-3 projesinde önemli bir kilometre taþý daha geride kaldý. Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansýz hava aracý (ÝHA) olan ANKA-3, ilk uçuþunu baþarýyla gerçekleþtirdi.

HÜRKUÞ DA EÞLÝK ETTÝ

ANKA III'ün ilk uçuþu 1 saat 10 dakika sürdü. 8 bin feet irtifaya ulaþan ANKA-3, 150 knot hýza çýktý. Saat 08.38'de pisten teker kesen ANKA-3, bu uçuþta pisti pas geçme testini de gerçekleþtirdi. ANKA-3'ün uçuþuna Türk Havacýlýk Uzay Sanayii tarafýndan yerli imkanlarla geliþtirilen HÜRKUÞ temel eðitim uçaðý ve ANKA insansýz hava aracý eþlik etti.

"DÜÞMANINI GÖREN BÝR ÝHA'MIZ VAR ARTIK"

Türk Havacýlýk Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, uçuþa iliþkin "Hayýrlý uðurlu olsun. Allah ülkemizi korusun þimdi gökyüzünde düþmanýn göremediði ama düþmanýný gören bir ÝHA'mýz var artýk. Allah bahtýný açýk etsin." deðerlendirmesinde bulundu.

ÝÞTE ANKA-3'ÜN ÖZELLÝKLERÝ

Yeni nesil ÝHA sistemi olan ANKA-3, keþif, gözetleme ve istihbarat, farklý hava-yer mühimmatlarý ile taarruz, hava-hava mühimmatlarý ile düþman helikopter, pervaneli uçak, ÝHA'larýna angaje olarak av taramasý, düþman RF yayýmý yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme, hava ve karada dost kuvvetlere himaye, sinyal ve haberleþme istihbarat, elektronik harp, diðer dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleþme rölesi gibi bir çok görevi yerine getirebilecek.

ANKA-3 sistemi, gövde içerisinde yer alan iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarýnýn her birinde 650 kilogram, dýþ istasyonlarýnýn her birinde ise 100 kg mühimmat taþýyabilecek. Böylelikle, günümüzdeki insansýz hava araçlarýnda en sýk kullanýlan mühimmatlardan SOM-J, MK-82 ve sýðýnak delici bomba gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok seçeneðin entegrasyonu saðlanabilecek. Maksimum seyir hýzý 0,7 mach, irtifa tabaný 40 bin feet olan ANKA-3, 1200 kilogram faydalý yük kapasitesine ve 10 saat havada kalýþ süresine sahip bulunuyor.