Ambargolara karþý yeni Tayfun'lar geliyor! 3 Türk devi gücünü birleþtirdi
ABONE OL

Uluslararasý silah lobilerinin Türkiye'ye uyguladýðý ambargolar, Türk savunma sanayisinin neferleri ASELSAN, Roketsan, Baykar ve TÜBÝTAK SAGE gibi birçok firma tarafýndan bertaraf ediliyor. Türk savunma sanayisi Cumhuriyet'in 100. yýlýnda silahlý kuvvetlerin caydýrýcýlýðýný üst seviyeye çýkaracak TAYFUN ve SÝPER füzelerini ülkeye kazandýrýyor.

YENÝ TAYFUN'LAR GELÝYOR! AMBARGOLARA KARÞI 3 TÜRK DEVÝ GÜCÜNÜ BÝRLEÞTÝRDÝ

Anadolu Ajansýnýn (AA) Cumhuriyet'in 100. yýl dönümü nedeniyle hazýrladýðý "Türk savunma sanayisinin Cumhuriyetin 100. yýlýna armaðanlarý" temalý dosya haberin ikinci bölümünde Roketsan tarafýndan geliþtirilen TAYFUN ile TÜBÝTAK SAGE, ASELSAN ve Roketsan ortaklýðýnýn ürünü SÝPER projeleri ele alýndý.

Türkiye'nin þu ana kadarki en uzun menzilli füzesi TAYFUN, "kýsa menzilli balistik füze" olarak Türkiye'nin güvenliðine katký saðlayacak. Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SÝPER ise 100 kilometrenin üzerindeki menzili ile yüksek irtifa, uzun menzil hava savunmanýn belkemiðini oluþturacak.

Roketsan Genel Müdürü Murat Ýkinci, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Cumhuriyet'in 100. yýlýnda "tam baðýmsýz savunma sanayisi" misyonuyla gelinen noktanýn çok sevindirici olduðunu söyledi.

Türkiye'nin kendi savunma ihtiyaçlarýný kendi karþýlayan, bu teknolojiye hakim, dost ve kardeþ ülkelerin de ihtiyaçlarýna cevap verebilen bir endüstriye sahip hale geldiðini vurgulayan Ýkinci, bu durumun ihracat yoluyla ülke ekonomisi için çok büyük bir potansiyel ve fýrsat sunduðunu ifade etti. Ýkinci, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"100. yýlda ülkemizin böyle bir teknolojiye, böyle güçlü bir endüstriye sahip olmasý bundan sonraki yýllarda da aslýnda ülkemizin amaçlarýna emin adýmlarla ilerleyeceðinin en büyük göstergesi. Roketsan bu yýl 35. yaþýný kutluyor. Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda 35 yaþýnda olan Roketsan, aslýnda genç, dinamik kadrolarýyla bundan sonraki aþamalarda da savunma sanayisinde kendi üzerine düþen görevleri yerine getirecek.

Roketsan bu sürede Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu güdümlü füze, güdümlü mühimmat, akýllý mühimmat ve uzay teknolojileriyle ilgili kendisine verilmiþ olan görevleri baþarýyla yerine getirdi. ATMACA füzemiz, AKYA torpidomuz, birçok sistemimiz Deniz Kuvvetlerimize baþarýyla hizmet veriyor. Kara Kuvvetlerimizin zaten çok uzun zamandýr balistik füze, güdümlü mermi ihtiyacýný karþýlýyoruz. SÝHA'larýmýzýn kullandýðý güdümlü mühimmatlarýn çoðunu Roketsan üreterek, teslim ederek hem Silahlý Kuvvetlerimizin hem de dost ve kardeþ ülkelerimizin kullanýmýný saðlýyor. Bu ürünlerin hepsi sahada rüþtünü ispatlamýþ ürünler. Bunun yaný sýra tanksavarlardan hava savunma sistemlerine, uçaklarýmýzdan atmýþ olduðumuz akýllý bombalarýmýza kadar Roketsan ülkemizin ihtiyaçlarýný karþýlayacak düzeyde."

UZAY YOLUNDA EMÝN ADIMLAR

Roketsan'ýn bir diðer görevinin Türkiye'yi uzaya baðýmsýz olarak taþýyabilecek teknolojileri geliþtirmek olduðuna iþaret eden Murat Ýkinci, bu alanda da baþarýlý çalýþmalara imza atýldýðýný ifade etti.

Uzaya eriþimi üst üste baðýmsýz olarak saðlandýklarýný anýmsatan Ýkinci, "Tamamen kendi teknolojimizle bunu saðlýyor olmamýz ülkemizin aslýnda gelmiþ olduðu teknolojik imkanlarý, seviyeyi göstermesi açýsýndan çok kýymetli ve deðerli. Hedefimiz çok yakýn zamanda inþallah bu sene içerisinde 300 kilometreye ulaþabilecek sonda roketimizi fýrlatmak. Onun sonrasýnda da 100 kilogramlýk bir yükü 400 kilometrenin üzerinde bir yörüngeye yerleþtirebilmek. Bu konudaki çalýþmalarýmýz bütün hýzýyla devam ediyor." dedi.

Bu konudaki bütün temel teknolojilere herhangi bir yurt dýþý baðýmlýlýðý bulunmadan ekosistemle birlikte sahip olduklarýný vurgulayan Ýkinci, "Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda emin adýmlarla savunma sanayimizi belli bir noktaya taþýmýþ olmamýz bundan sonraki aþamalar için bizim açýmýzdan garantiyi oluþturuyor." diye konuþtu.

"DÜNYADAKÝ RAKÝPLERÝ YENEBÝLECEK GÜÇTEYÝZ"

Murat Ýkinci, 35 yýllýk birikimin bundan sonraki çalýþmalara nasýl yansýyacaðýna iliþkin soruya karþýlýk, son yýllarda yapýlan atýlýmla Türkiye'nin uygulanan ambargolarýn birçoðunu baþarýyla geçtiðini, kendi kendine yeten teknolojileri savunma sanayisi içerisinde oluþturduðunu söyledi.

Bu teknolojilerin birçok alanda kullanýmýnýn gündeme geleceðine iþaret eden Ýkinci, þunlarý kaydetti:

"Bu teknolojileri kullanarak sadece savunma sanayisinde deðil, ulaþtýrma, saðlýk, enerji alanýnda da birçok baþarýlý iþin altýna imza atacaðýmýzý þimdiden söylemek mümkün. Roketsan, bundan sonraki aþamalarda Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, Savunma Sanayii Baþkanlýðýmýz, Milli Savunma Bakanlýðýmýzýn öncülüðünde dünyada bilinen, dünyadaki pazarý domine eden ve o pazarda çok uzun süredir faaliyet gösteren büyük þirketleri yenebilecek güce ulaþtýðýný düþünüyor ve bunu sahada gösteriyor. Özellikle ihracat baþarýlarý, ürünlerimizin sahadaki baþarýlarý bunun en büyük göstergesi.

Roketsan'ýn hedefleri büyük, savunma sanayimizin de hedefleri büyük. En baþta ihracat hedeflerimizi revize etmek durumunda kaldýk. Bundan sonraki 10 yýl içerisinde Türkiye'nin savunma sanayisi ihracatýnýn eksponansiyel (üstsel) þekilde artacaðýný ve 20-25 milyar dolar seviyesine ulaþacaðýný söylemek çok yanlýþ olmaz. Bununla ilgili potansiyelimiz de þu anda mevcut."

TALEBE YETÝÞMEK ÝÇÝN KAPASÝTE VE KABÝLÝYETLER ARTIYOR

Ýkinci, dünyanýn konjonktürel durumunun bu potansiyeli gerçekleþtirmek için uygun koþullar sunduðunu, bu konudaki talebe yetiþmek için üretim kapasitesi ve kabiliyetlerini çok daha hýzlý arttýrmalarý gereken bir döneme girdiklerini ve Roketsan'ýn buna ciddi hazýrlýk yaptýðýný bildirdi. Ýkinci, þu görüþleri dile getirdi:

"Roketsan hem kapasite hem de yurt dýþý pazarlama ve satýþ olanaklarý anlamýnda çok ciddi bir gayret içerisinde. Bu gayretin sonuçlarýný da aslýnda görüyoruz. Roketsan her yýl kendi ihracatýný çok ciddi þekilde artýrýyor. En son yapmýþ olduðumuz çalýþmalarda Roketsan þu anda tüm gelirinin yaklaþýk yüzde 35'ini ihracattan elde ediyor. Bu güzel bir oran ama bizim için yeterli deðil. Hem ihracatýmýzý hem de iþ potansiyelimizi bundan sonraki süreç içerisinde hýzla arttýrmayý ve dünyadaki rakiplerimizle baþa çýkar, onlarý da yener olarak dünyanýn en önemli 50 savunma sanayisi þirketi içerisinde yer almayý biz hedefliyoruz. Bunu da Cumhuriyetimizin 100 yýlýnda söyleyebiliyor olmak, dünyadaki büyük þirketlere rakip konumuna gelmek ve bu konuda da geleceðe emin adýmlarla yürümek bizim için en büyük kýymet."

YENÝ TAYFUN'LAR GELÝYOR

Murat Ýkinci, Roketsan'ýn geniþ ürün çeþitliliði içerisinde hem savunma hem de saldýrý kabiliyeti olan ürünler yaptýðýný söyledi.

HÝSAR, SÝPER gibi hava savunma sistemleriyle saldýrýlarý engellemeye çalýþýrken tehdidi ortaya çýkmadan bulunduðu yerde imha edebilecek güdümlü mühimmatlar ve uzun menzilli füze ihtiyacýný da karþýladýklarýný dile getiren Ýkinci, TAYFUN projesinin de Roketsan'ýn kendi imkanlarý, AR-GE faaliyetleri ve öz kaynaklarýyla geliþtirildiðini ifade etti.

TAYFUN projesinin yüzde 100 yerli imkanlarla ortaya çýktýðýný vurgulayan Ýkinci, þöyle konuþtu:

"TAYFUN, ülkemizin füze teknolojisi noktasýna gelmiþ olduðu noktayý en üst düzeyde temsil eden bir proje. Bu proje kapsamýnda ülkemizin silahlý kuvvetlerine derin darbe, derin saldýrý kabiliyetini verebilecek bir ürünü kazandýrmýþ bulunmaktayýz. TAYFUN füzesi tek bir üründen oluþmayacak, varyantlarý olacak. Harp baþlýðý çeþitliliði, harp baþlýklarýnda kabiliyet çeþitliliðiyle bir ürün ailesi olarak silahlý kuvvetlerimize hizmet edecek stratejik bir silah sistemi olarak yoluna devam edecek. TAYFUN'un seri üretimleri devam ediyor. Silahlý kuvvetlerimiz zaten bu konudaki ihtiyaçlarýný da bizimle paylaþýyor. Bundan sonraki aþamalarda da TAYFUN projesi biten bir ürün olarak deðil, varyantlarýyla, yeni kabiliyetleriyle ve bundan sonraki süreç içerisinde silahlý kuvvetlerimizin ihtiyacýný en üst düzeyde karþýlayacak bir sistem olarak hayatýna devam edecek."

MÝLLÝ FÜZELERLE KORUMA KALKANI OLUÞTURULACAK

Cumhuriyet'in 100. yýlýndaki bir diðer büyük projenin uzun menzilli hava savunma sistemi SÝPER olduðunu belirten Ýkinci, projenin geldiði aþamaya iliþkin þu bilgileri verdi:

"SÝPER stratejik seviyedeki hava savunma sistemimiz. SUNGUR ile HÝSAR-A, HÝSAR-O ile devam eden katmanlý hava savunma sistemimizin en üst katmanýný oluþturan SÝPER Hava Savunma Sistemi, TÜBÝTAK SAGE, ASELSAN ve Roketsan ortaklýðýyla hayata geçiriliyor. Bu yýl içerisinde SÝPER'i silahlý kuvvetlerimize teslim ederek Türkiye Cumhuriyeti'nin hava savunma noktasýnda gelmiþ olduðu en büyük kabiliyeti alanda sergilemiþ olacaðýz. SÝPER, 100 kilometrenin üzerinde engelleme kabiliyetine sahip hava savunma sistemi olarak ülkemizin çok ciddi bir ihtiyacýný karþýlayacak. Baþta Hava Kuvvetlerimiz olmak üzere ülkemizin güvenliði açýsýndan kritik olan bütün unsurlarý SÝPER, HÝSAR ve SUNGUR ailesiyle katmanlý bir yapý olarak koruma altýna alacaðýz. Bundan sonraki aþamalarda bu sistemler de ömür döngüsü içerisinde yeni kabiliyetlerle hayatýna devam edecek. 100. yýlda SÝPER'in sahada silahlý kuvvetlerin kullanýmýnda envantere girmiþ bir sistem olarak varlýðýný sürdürmesi bizim için çok kýymetli olacak."

  • milli savunma
  • ambargo
  • TÜBÝTAK SAGE
  • ASELSAN
  • Roketsan
  • Tayfun füzesi
  • Siper füzesi
  • Murat Ýkinci