ANKA-3 yakýn zamanda TSK'nýn envanterine girecek!
ABONE OL

Türkiye'nin savunma sanayii alanýnda önemli projelerinden birisi olan ANKA-III'ün test pilotu Ýbrahim Bayram, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü'nde Ýhlas Haber Ajansý (ÝHA) muhabirine özel açýklamalarda bulundu. Ýnsansýz hava aracý pilotluðunun detaylarýný anlatan Bayram, adeta ANKA-III'ün içindeymiþ gibi uçtuklarýný dile getirdi.

"TESTLERÝNE DEVAM EDÝYORUZ, BAÞARILI GÝDÝYOR"

Pilot Ýbrahim Bayram, "ANKA-III aslýnda TUSAÞ'ýn uzun yýllardýr üzerinde çalýþtýðý ANKA, daha sonrasýnda Aksungur ve takibinde de ANKA-III olarak ortaya çýkardýðý yeni bir ürün. Bütün diðer ürünlerde kazandýðý tecrübenin üzerine katarak koyduðu son geliþmiþ ürünümüz ve semalarda yerini almaya hazýrlanýyor. Testlerine devam ediyoruz, baþarýlý gidiyor testler. Yakýn zamanda inþallah hem Türkiye'deki silahlý kuvvetlerimize hem yurt dýþýna büyük oranda satacaðýmýzý düþünüyoruz" dedi.

"ANKA, AKSUNGUR VE ANKA-III HER ÜÇÜ DE SADECE TEK PÝLOTLA UÇUÞA MÜSAÝT DURUMDA"

ANKA-III'ün ilk uçuþunda güvenlik önlemlerinin hat safhada olduðuna dikkati çeken Bayram, "Normal þartlar altýnda uçaklarýmýz ANKA, Aksungur ve ANKA-III her üçü de sadece tek pilotla uçuþa müsait durumda. Ancak biz buradaki test uçuþlarýný da emniyet gerekçelerinden dolayý genelde iki test pilotuyla birlikte yapýyoruz. ANKA-III'ün ilk uçuþunda ise yine emniyeti arttýrmak amaçlý ve çeþitli görevlerden dolayý da 4 tane test pilotuyla birlikte yaptýk. Ýlk uçuþu olduðu için, çok önem verdiðimiz bir uçuþ olduðu için 4 test pilotuyla birlikte yaptýk. Hedefimiz þöyle; test uçuþlarýnda yavaþ yavaþ zarf açarak gidiyoruz. Dolayýsýyla daha iþin çok baþýndayýz. Ama hýzlý bir þekilde ilerleyerek kýsa sürede ülkemizin güvenliðine katký saðlayacak þekilde, semalarýmýzda görecek þekilde testlerimize devam ediyoruz" ifadelerini kullandý.

"UÇAÐIN ÝÇÝNDEYMÝÞÝZ GÝBÝ UÇAÐI KULLANIYORUZ"

Adeta yerde uçtuklarýný söyleyen Bayram, "Biz ÝHA pilotu olarak buradaki test pilotlarýmýzýn tamamý insanlý uçaklarda da görev almýþ pilotlarýz. Dolayýsýyla hem insanlý hem de insansýz uçaklarda tecrübemiz var. Ýnsansýz hava aracý pilotunu da þöyle tarif edebilirim; aslýnda uçaðýn içindeymiþiz gibi uçaðý kullanýyoruz ama içinde deðiliz. Sadece kokpitimiz yerde. Uçuþun fiziksel koþullarýný yaþamýyoruz. Bunun dýþýndaki her þey hemen hemen normal pilotlukla ayný" diye konuþtu.

"BÜTÜN PÝLOTLARIMIZIN DÜNYA PÝLOTLAR GÜNÜ'NÜ KUTLARIM"

Pilotlar Günü dolayýsýyla bir mesaj da veren Bayram, "Bütün Türkiye'de ve dünyada havacýlýða gönül vermiþ bütün pilotlarýmýzýn Dünya Pilotlar Günü'nü kutlarým. Umarým burada yaptýðýmýz çalýþmalar ülkemizin güvenliði, Türk milletinin bekasý açýsýndan istenilen noktalara gelir" dedi.